Борба за ментално здравље кроз уметност

Изложба плаката „Шта ми даје снагу у време емоционалних криза?” ученика Школе за дизајн „Богдан Шупут” отворена је у Културној станици „Еђшег”.
Izložba plakata učenika Škole za dizajn „Bogdan Šuput”  u KC „Eđšeg” Foto: J. Lazić
Фото: Изложба плаката ученика Школе за дизајн „Богдан Шупут”  у КЦ „Еђшег” Фото: Ј. Лазић

Радови ђака инспирисани радионицама у оквиру четвртог „Фестивала менталног здравља”, саставни су део пројекта Института за јавно здравље Војводине, који је имао за циљ да едукује младе како да се носе са животним проблемима.

У последњих неколико година сведоци смо све чешћих случајева да су млади постали жртве данашњег суровог времена, у којем не постоји разумевање средине у којој живимо. Узрок постојећој ситуацији лежи у нашој неупућености и одсутности од реалног живота, што је довело до потпуне друштвене апатије. Иако су најрањивији део нашег друштва, млади су кључ сваке промене, из тог разлога у организацији Института за јавно здравље одржане су радионице у Школи за дизајн „Богдан Шупут”. Психолог Марија Роксандић наводи да је циљ радионице био да се ученици упознају с темом емоционалних криза кроз различите вежбе, игре и дискусије.

Радови ђака Школе за дизајн „Богдан Шупут” саставни су део пројекта Института за јавно здравље Војводине, који је имао за циљ да едукује младе како да се носе са животним проблемима

– Битно је било одгонетнути који су то начини на основу којих се њихови вршњаци боре с непријатним догађајима и емоцијама, и који су то ресурси и снаге њих самих и чланова њихових породица да успешно превазиђу кризу у којој су – рекла је Марија Роксандић. – Мој утисак је да су ученици били веома мотивисани, креативни и инспиративни, вероватно због теме која им је веома блиска. Радионице су биле сам почетак свега онога што је следило, а то је изложба плаката.

О раду с ученицима на изложби професорка Слађана Екрес је истакла да школа „Богдан Шупут” годинама сарађује с Институтом за јавно здравље Војводине. Сарадња је одувек била плодна и сваке године постоје разноврсне теме којима се баве.

Фото: Изложба плаката ученика Школе за дизајн „Богдан Шупут” у КЦ „Еђшег” Фото: Ј. Лазић

– Ове године ученицима није било лако, био је неопходан свакодневни рад и разговор с њима – каже професорка Екрес. – Заправо, разрада идеја и разговор о њима нам је одузео највише времена и баш тада се могло приметити да су поједини ученици износили своје приватне ствари и све оно што их мучи.

Период одрастања није једноставан, а то потврђују чињенице да се млади суочавају с различитим питањима. Међу њима су питања идентитета, настала из непознавања своје личности. Изложба „Шта ми даје снагу у време емоционалних криза?”, подстиче младе на то да разговарају о себи, а уколико проблем превазилази њихове капацитете, битно је посаветовати се са стручним лицима.

По речима ученице Школе за дизајн „Богдан Шупут” Јелене Катић, млади избегавају да се суоче с оним што их мучи, и ретко када желе да се посаветују са стручним лицима, верујући онима који нису свесни реалне ситуације.

– Треба тражити помоћ и причати о томе – каже Јелена Катић. – Баш због тога ми се свидела радионица и изложба јер ми је пружила могућност да пошаљем неку поруку о значају менталног здравља. Нажалост, у Србији постоје људи који проблеме посматрају као болест и као нешто што треба сакрити. Уметност често може бити добра терапија за људе, посебно за оне који не знају да се изразе и који се плаше да причају о својим проблемима.

Ј. Лазић

 

 

EUR/RSD 117.5827
Најновије вести