Девићу одбијен захтев да му се исплати 91 милион евра

Привредни суд у Новом Саду одбио је у првостепеном поступку тужбу Илије Девића којом је тражио да му се исплати 91 милион евра за штету коју је предузеће АТП „Војводина”, некада у његовом већинском власништву, претрпело због неиспуњеног уговора с Градом Новим Садом, сазнаје „Дневник”.

У образложењу пресуде, судија Горан Цревар се позива на став Врховног касационог суда који је својевремено тврдио да је уговор између Града Новог Сада и Илије Девића ништаван.

„Међутим, Врховни касациони суд је својевремено ипак досудио одштету АТП „Војводина”, додуше значајно умањену и само за део претрпљене штете, у износу од четири милиона евра за период од 2007. до 2011. Године“, рекао је Девић.

Додаје да садашњи захтев за одштету по истом основу односи се на период од 2011. до 2013. године за аутобуску станицу, а за сервисни центар и саобраћајне линије за период од 2007. до 2013. године. Последња одлука Привредног суда не признаје чињеницу да је штета нанета, упркос налазима релевантних вештака.

У образложењу пресуде, судија Цревар између осталог наводи да износ штете утврђен у вештачењу није реалан, већ се ради о „оптимистичом потраживању тужиоца и да се та добит није могла остварити”.

Девић је против тог, као и још четворо судија, поднео притужбе Високом савету судства јер сматра да „организовано учествују, не само у отимању његовог капитала већ и државне имовине”.

„Пресуда има за циљ да организује судије у спровођењу пљачке мог капитала. Наиме, намера је да се отме локација од шест хектара на којој је АТП и да пресудама умање и игноришу моју штету да би се тиме оправдала ниска цена у новој приватизацији АТП „Војводина”, али и ослободила локација садашње аутобуске станиц“, тврди Девић.

Он, иначе, пред судовима има више одштетних захтева у предмету који се тиче афере око изградње нове аутобуске станице.

Илија Девић најављује да ће се жалити на пресуду, а у тужби се позива на вештачење стручњака са Саобраћајног и Машинског факултета који су утврдили висину штете.

Подсетимо, спорни уговор о изградњи нове аутобуске станице потписан је 2006. године. АТП „Војводина” је на списку 24 спорне приватизације чије разрешење је тражила Европска комисија на основу извештаја Савета за борбу против корупције, али се испоставило да је решење тог захтева само добра идеја шта се све може обећати бирачима пред изборе. Девић данас у том предузећу има 38 одсто власништва.

С. Х. Д.

EUR/RSD 117.1154
Најновије вести