Директор ДЗ Нови Сад: Сви запослени остварили резултате за незаборав

НОВИ САД: Цела прошла година обележена је пандемијом коронавируса, а  нарочито турбулентна и изазовна је била за све здравствене раднике.
d
Фото: Dnevnik (Vanja Fifa)

Дом здравља „Нови Сад”, као установа примарне здравствене заштите, имала је најважнију улогу у спречавању ширења те пошасти, као што то чини и данас. Стога директор Дома здравља „Нови Сад” др Веселин Бојат с поносом истиче да су сви запослени у тој установи, од хигијеничарки и медицинских сестара, лабораната, преко техничара различитих профила до последњег лекара који учествују и данас у процесу борбе против инфекције ковид-19 – остварили резултате за незаборав.

Невероватно је да смо у фебруару прошле године иселили лимански објекат, те је за 360 запослених посао морао другачије да се организује, као да нам је то била показна вежба како ћемо се понашати у неким кризним ситуацијама, рекао је др Бојат.

Таман су, како додаје, све урадили, кад је средином марта почео да се захуктава проблем с коронавирусом те су морали да се прилагођавају новонасталој ситуацији и поново организују.

Радови на Лиману су већ почели, те нисмо имали тај велелепни објекат од око 10.000 квадратних метара, који бисмо претворили у респираторни центар. Овако смо доносили много промена и одлука у ходу, не бисмо ли побољшали квалитет рада и саму организацију функционисања у целом том систему борбе против ковида-19. За све то време, запослени у Дому здравља су показивали од првог дана до данас да су изузетно мотивисани и флексибилни, иако се у току дана промени комплетна концепција рада, место где ће бити амбуланте, како ће рад бити организован..., наводи наш саговорник.

Како каже, прво је отворена амбуланта у Краља Петра (Змај Огњена Вука) која је радила 24 сата од самог почетка пандемије. Затим су се оне отварале по потреби, како се повећавао број заражених, и у објектима на  Новом насељу, у Футогу, у Улици Југ Богдана... Тако су желели да направе што већу приступачност респираторних амбуланти суграђанима.


Новосађани нудили помоћ

Како је истакао др Веселин Бојат, много је поносан и на Новосађане јер су у овој тешкој ситуацији показали колико су солидарни, хумани и предузимљиви. Није прошао дан да људи, како појединци, тако и власници предузећа, нису нудили помоћ, онолико колико је у њиховом домену могућности. Имали су ситуацију да су се нека инвалидска колица покварила, те је за сат стигло троје које је купио власник једне фирме.

Имају већ дуже обезбеђене оброке за све запослене захваљујући ПУ „Радосно детињство, а имали су, као и сада, континуирану доставу воћа као извора свежих витамина за све запослене који раде у Респираторном центру. Такође су запослени у Ковид-центру добили и новогодишње прехрамбене пакете, захваљујући једној од наших познатих месара.


Од самог почетка пандемије смо у систему Респираторне амбуланте имали ковид-амбуланту за труднице, затим одвојену амбуланту за педијатријске случајеве који су долазили са симптомима, затим ковид-амбуланту за стоматолошке случајеве, прича директор.

Фото: Dnevnik (Vanja Fifa)

По његовим речима, до сада је кроз Респираторну амбуланту за труднице које су позитивне на вирус ковид-19 прошло више од  400 будућих мајки.

Поносан сам на то што смо им у том периоду када су најосетљивије успели пружити такву услугу, било да су трудноћу водиле приватно или у државној установи. Тако смо одвојили и амбуланту за све стоматолошке пацијенте који се јављају у заказане термине и време које могу да дођу, те лекар и медицинска сестра знају да је то позитиван пацијент па с тим у вези и које мере заштите треба да се предузму, поручује др Бојат.

Када је било извесно да ће пандемија коронавируса потрајати и током  зимског периода, а желећи да пацијентима и грађанима пруже квалитет, др Бојат објашњава да је оформљен Респираторни центар с много више респираторних амбуланти је на једном месту, у објекту на Новом насељу.

У једном тренутку је истовремено радило 25 тимова који су пружали помоћ нашим грађанима, којих је у једном дану знало да буде и око 1.700, каже наш саговорник.

По његовим речима, преглед пацијента за ког се сумња да је позитиван на коронавирус се не може спровести брже нигде у свету, све да сви заједно раде, без чекања.

Сам преглед сваког појединачог пацијента траје око 45 минута јер смо Новосађанима омогућили да, када дођу у Респираторни центар, добију преглед, брзи антигенски тест, а уколико се укаже потреба, узима се и ПЦР тест, комплетна лабораторија, рендгенска дијагностика... Имали смо ноћи када смо радили више од  350 рендген-снимака плућа, али је сваки пацијент из Дома здравља излазио с комплетно урађеном и потврђеном дијагностиком. Уколико се указивала потреба, пацијент је упућиван на више нивое здравствене заштите, уз претходну најаву да ће се појавити у Клиничком центру Војводине или на Институту у Сремској Каменици. Да бисмо све прецизно обавили, увели смо дежурног пулмолога, који ради и данас, у међувремену смо успели да запослимо у стални радни однос још једног таквог специјалисту, да бисмо повећали број пацијената који пролазе кроз амбуланте. Увели смо амбуланте за прекид изолације и за контроле, те је цео систем у једном тренутку имао више од  250 запослених у току дана. Чак су  физиотерапеути радили смањеним капацитетом, те су нам помагали око посла на шалтеру, усмеравали су пацијенте и дочекивали их, водили рачуна да све буде како треба, каже наш саговорник.

По његовим речима, оставили су простора за нон-ковид амбуланте, у којима су се узимали брисеви и пацијенати спремали за лечење у неком од института или у самом Клиничком центру Војводине. Тако су они, као рањива група пацијената који примају хемиотерапије или се спремају за неку онколошку операцију, а који су због свог имуног система веома осетљиви, били одвојени у скроз други објекат.

Мислим да смо урадили изузетно добар посао па су се неке наше колеге из земаља бивше Југославије распитивале о нашем моделу функционисања и на крају га пренеле у своју земљу, поносан је Бојат.

Но, како додаје, мора да истакне чињеницу да све то не би функционисало без изузетно добре организованости и искрене пожртвованости вредних љуид, који су у протеклу готово годину борбе против ковида-19 дали своје максимуме.

Стално су померали границе своје физичке издржљивости и могућности да раде. Као неко ко је на челу Дома здравља „Нови Сад”, не могу да не будем поносан на све те људе, који су ми се обраћали с молбом да се одрекну годишњих одмора и остану да раде у Респираторном центру, као и оних који су остављали своју децу саму код куће, или долазили на посао с лакшим повредама. Ретко када се спомињу такви људи из примарне здравствене заштите, лично не знам ниједног из Дома здравља да је званично награђен или похваљен, а урадили су око 60.000 брисева, 140.000 лабораторијских анализа, прегледали су више од  200.000 пацијената са симптомима. Сачували смо Клинички центар Војводине и Институт у Сремској Каменици да инфекција не би ушла неконтролисано. Ако је интензивна терапија неке болнице или Клиничког центра Војводине црвена зона, мислим да је Дом здравља „Нови Сад” био зона у којој гори ватра, поручио је др Бојат.

Од свих пацијената који су прошли кроз Респираторни центар Дома здравља, директор наводи да је 99 одсто ту и остајало на лечењу, док су само један одсто пацијената с тешком клиничком сликом упућивали на више инстанце. Здравствени радници су имали сваки дан нове пацијенте, али и контроле, и у тренутку када су сви капацитети Клиничког центра и Института били попуњени, запослени у Дому здравља су водили рачуна и о тежим пацијентима. То се, како каже, не сме заборавити.

Увели смо временом и две собе које смо опремили кисеоником и свом неопходном опремом за те тешке пацијенте, да би ту провели неко време, казао је др Веселин Бојат.


Сајам идеално решење

Нови Сад је као локална самоуправа добио налог да организује вакцинални пункт, а по речима директора Дома здравља „Нови Сад” др Веселина Бојата, Сајам је више разлога био идеално решење: локација, могућност паркирања, приступачност за особе с инвалидитетом, велики је простор… 

Тако су могли да испоштују све епидемиолошке мере које се траже да би систем функционисао.

Волонтери Црвеног крста Новог Сада су обилазили суграђане који чекају у реду, делили су маске, радили дезинфекцију руку, мерили темпратуру, нудили воду и чај... Њега најсрећнијим чини то што никада за све године колико је на челу Дома здравља „Нови Сад” нису од суграђана добили толико позитивних коментара на организацију.


Фото: Dnevnik (Vanja Fifa)

То је, како додаје, све оно на шта је стварно поносан и разлог зашто стално истиче значај примарне здравствене заштите и свих запослених ту, а превасхдоно мисли на Дом здравља „Нови Сад”, јер су заиста одиграли једну од највећих улога у борби против ковида.

То је и похвала за државу јер је она успела да организује и сачува систем доступан свима, без селекције и, одговорно тврдим, као руководилац ове установе, да имамо систем који је бољи од многих у окружењу, истакао је наш саговорник.

У целој тој борби су им неизмерну помоћ и подршку пружили Покрајина и Република, али на првом месту др Бојат истиче велику помоћ Града, како то и доликује једној локалној самоуправи. Похвалио је, између осталог, и сарадњу свих карика здравственог система у Новом Саду, почев од Хитне помоћи, Клиничког центра Војводине и Института у Сремској Каменици, Института за јавно здравље Војводине...

И. Бакмаз

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести