Добар пословни имиџ Новог Сада доводи нове инвестиције

Регионални сертификат БФЦ СЕЕ, који је Нови Сад добио крајем априла уз још 16 локалних самоуправа из региона, званична је потврда да у граду влада добро пословно окружење.
secujski
Фото: Дневник/ Р. Хаџић

Како за „Дневник“ каже шеф Канцеларије за локални економски развој (КЛЕР) Новог Сада мр Горан Сечујски, то је једини такав сертификат у овом делу Европе, а процес његовог добијања започет је још 2015. године.

– Тада смо почели да анализирамо интерне политике Града у вези с привредом, да утврдимо колико је она укључена у доношење одлука у вези с економским питањима, колико је све то транспарентно – каже Сечујски. – Све то смо радили да бисмо начинили повољнији амбијент за пословање.

Фото: Дневник/ Ф. Бакић

Процес сертификовања не завршава се добијањем БФЦ СЕЕ, напомиње он, већ је то више платформа која користи искуства различитих средина да би се на најбољи начин решили заједнички проблеми.

– Тако је модел издавања грађевинских дозвола преузет из Македоније, која је прва дошла до начина да убрза њихово издавање. Када је он примењен у Србији, дошло је до великог скока наше земље на „Дуинг бизнис“ листи Светске банке, што аутоматски значи да смо постали интересантнији инвеститорима. Тренутно, Нови Сад у Србији има највећи број издатих грађевинских дозвола у односу на број поднетих захтева и највећи број позитивно решених захтева за издавање грађевинских дозвола – истиче Сечујски.

Постоји велика заинтересованост аутомобилских компанија за Нови Сад, и то за Радну зону „Север 4“. Град располаже и простором на Римским шанчевима, где би ове године производњу требало да започне једна немачка компанија

По завршеном процесу сертификовања у јесен 2016. године, Нови Сад је испуњавао 85,4 одсто захтева, да би тај проценат ове године досегао 91,1 одсто.

– То смо постигли највише кроз унапређење рада појединих градских управа које су највише у контакту с привредницима. И КЛЕР је у томе имао велику улогу, кроз координацију, организацију рада Привредног савета који постоји од 2009. године и оснивањем Савета за мала и средња предузећа 2015. године. Поправили смо сарадњу с Привредним саветом, успоставили бољу комуникацију привреде и Града и учинили много на промоцији Новог Сада као доброг места за инвестирање – навео је Сечујски.

Ипак, додаје он, и даље има много простора за напредак на пољу инфраструктуре, укључивања привреде у доношење одлука које се ње тичу јер Нови Сад је велик град и сложен систем.

– Основна делатност КЛЕР-а је промовисање Новог Сада као инвестиционе дестинације. Посвећени смо и стварању повољнијег пословног амбијента, ослушкујући захтеве новосадске привреде кроз активности Привредног савета града Новог Сада, анкетирањем, координацијом активности градских управа и јавних предузећа, а у томе сарађујемо с републичким и покрајинским институцијама и организацијама, попут Националне алијансе за локални економски развој и Сталне конференције градова и општина. КЛЕР је активан и у области припреме и писања пројеката који се финансирају из фондова ЕУ – наглашава мр Горан Сечујски.

У 2017. години у Новом Саду је било запослено 142.240 људи, што је око 5.000 више него 2016. године.

– Стопа незапослености износи 10,9 одсто, или 16.779 радно способних грађана, што је велики помак у односу на 2012. годину, када је тај удео био већи од 18 одсто. Прошле године први пут смо анкетирали 300 привредних субјеката, што је једна од ставки из БФЦ СЕЕ, и привредници показују оптимизам и планирају нова запошљавања – истиче шеф КЛЕР-а, и додаје да радује чињеница да су домаћи инвеститори веома заинтересовани да улажу у Новом Саду.

У претходној години, по подацима КЛЕР-а, највећи пораст броја запослених, од 20,2 одсто, забележен је у производњи. Он истиче да постоји велика заинтересованост аутомобилских компанија за Нови Сад, и то за Радну зону „Север 4“. Град располаже и простором на Римским шанчевима, где би ове године производњу требало да започне једна немачка компанија.


Сектор производње повећао број запослених за петину

Од 27.173 регистроване компаније у Новом Саду, 99 одсто чине микро, мала и средња предузећа с од два до десет запослених. Што се тиче струкутре, 38 одсто се бави велепродајом и малопродајом, 13 одсто производњом, наука и техника чине 12 одсто, грађевинарство девет процената, а по шест одсто предузећа баве се информисањем и комуникацијом, као и транспортом и складиштењем. Компаније које се баве неким другим делатностима чине преосталих 16 процената.


Раст броја запослених бележе и други сектори, а сад већ пословично јак ИТ сектор, по најавама Сечујског, требало би да добије додатни подстицај.

– Мислим да би требало радити на јачању и проширењу капацитета постојећег пословног инкубатора, чији је Град Нови Сад један од оснивача, а који би и даље служио развоју ИТ сектора, али и креативних индустрија. Таква места служе да предузећа размењују идеје и повезују се на заједничким пројектима. Ту морам да истакнем и велику улогу Факултета техничких наука и самог Универзитета, јер је одатле потекло више од 140 старт-ап и спин-оф компанија – казао је мр Сечујски.

Сада се пак, наводи он, фокусирају на пројекат Европске престонице кулутре 2021. године и сређивање Кинеске четврти.

– И ЕПК и Омладинска престоница културе пројекти су који много значе за имиy града у пословним круговима. Осим тога, од тих пројеката, по ранијим искуствима, очекујемо и значајан напредак у туризму – навео је шеф Канцеларије за локални економски развој.

Он је истакао и значај улагања Новог Сада у географски заштићене производе, као што су „Футошки свежи и кисели купус“, „Фрушкогорски липов мед“ и „Бегечка шаргарепа“. За пројекат на тему липовог меда који је писао КЛЕР, Граду Новом Саду је од Европске комисије додељена награда за најбољи пројекат у категорији „Зелена тржишта“ за 2015. годину.

Светозар Крстић

EUR/RSD 117.0612
Најновије вести