Егзит одржао панел "Последњи позив за планету Земљу"

НОВИ САД: Онлајн панел дискусија "Последњи позив за планету Земљу", на којој је Егзит окупио угледна активистичка имена из поља заштите животне средине, организована је у петак, а стримована преко Фејсбук странице фестивала.
Егзит прес/Представница Гринписа
Фото: Егзит прес/Представница Гринписа

Ову врсту панела Егзит организује у оквиру платформе "Р:еволуција свести", чији је циљ унапређење друштва и покретање тема од великог значаја за развој појединца и човечанства у целини.

Учесници су били Anna Schoemakers (извршна директорка Гринписа, међународне организације за заштиту животне средине и заштиту животиња), Hans Bruyninckx (извршни директор Европске агенције за животну средину) и Sophia Kianni (национални стратег и климатска активисткиња у глобалном покрету, “Fridays for Future” Грете Тунберг, оснивач и извршни директор непрофитне глобалне организације “Climate Cardinals”, истакнути члан међународних еколошких покрета), док је модератор панела био Немања Миловић (оснивач и уредник водећег српског сајта о климатским променама klima101.rs).

"Морамо да садимо дрвеће масовно, јер је то оно што нашу Земљу одржава у животу. Узимамо много од шума, а не дозвољавамо им да се самостално опораве. Ако је питање на шта би требало да се фокусирамо широм света, онда је то спашавање шума", поручила је Schoemakers.

Bruyninckx је истакао да је од 1990. године емисија негативних гасова повећана за чак 65 одсто.

"Сурова реалност је да након тридесет година преговарања о климатским променама, ми нисмо успели да спустимо ту криву, али морамо то да учинимо. На глобалном нивоу, ово ће морати да се учини заједно са социјалним развојем и са циљевима одрживог развоја, чиме се бавила Агенда 21 из 1992. године. Кључно питање је шта морамо да учинимо радикално другачије у следећој деценији што очигледно нисмо урадили у претходних 28 година”, казао је Bruyninckx.

Kianni се усагласила са коментаром модератора панела Немање Миловића, да је пандемија коронавируса људе вратила природи, али и истакла моћ младости, у којој је важно да се почне од младог доба “образујући децу о вашности климатских промена како би на крају могли да постану научници, политолози и заиста делују на процесе.”

Велики број пратилаца стриминга панела из разних крајева света, од Индије, преко Сједињених Америчких Држава, до земаља у региону, писали су у коментарима о стању екологије својим државама и износили позитивне реакције на апеле говорника који су позивали на очување природе.

Платформа “Р:еволуција свести” ће и у наредним онлајн панел дискусијама окупити неке од водећих глобалних говорника, уметника, научника, предузетника и активиста са циљем дискусије о могућим правцима појединачног и заједничког развоја човечанства.

Aradinski Petrov
02.08.2020 • 08:30
Hvala koroni što nas je spasila od sajma narkomana. Jedinu korist od EXITa ima samo interesna grupa koja organizuje ovu kriminalnu organizaciju. Izveštaj o poslovanju i utrošku sredstava koja dobijaju nikada nisu objavili.
EUR/RSD 117.5679
Најновије вести