Креће равнање ископа за базен на Булевару Јована Дучића

По налогу Грађевинске инспекција у среду, 23. новембра, почеће насипање земљом ископа дубоког два метра на површини која је била намењена за олимпијски базен на Булевару Јована Дучића,

где је словеначка комапнија „Туш“ још 2005. купила земљиште ради изградње спортског центра.

Треба да се наспе укупно 4.000 кубика земље, што ће учинити извршна служба ЈКП „Стан” која је на јавном позиву добила посао уклањања бесправне градње. Почетак радова обрадоваће житеље Новог насеља, посебно оне око базена, јер се у ископаној рупи годинама таложила вода и легли инсекти, о чему је Град Нови Сад имао бројне притужбе грађана.     

Главна грађевинска инспектора Славица Лазов казала је да ће прво бити извађене бетонске плоче постављене на дно базена и да тај посао значи практично враћање земљишта у првобитно стање.

– То је равнање терена јер словеначка компанија није имала грађевинску дозоволу за изградњу базена, а решење о томе да започети објекат треба уклонити Инспекција је донела још у јуну 2009. године – казала је главна грађевинска инпекторка. – „Туш“ више није власник објекта, али, без обзира на то, био је инвеститор и сносиће трошкове уклањања, који вреде око 7,2 милиона динара. Новац за то Грађевинска инсекција је добила од Министарства грађевине ради уклањања дивље градње и та сума биће враћена том министарству чим се тршкови рушења наплате од „Туша”.

По њеним речима, до краја године Инспекција ће заједно с Извршном службом „Стана” изаћи на терен још једанпут, ради уклањања металне капије дуге 6,5 метара и ограде од 8,2 метра у Улици Браће Кркљуш, које је на јавној површини изградио непознати инвеститор.

– Није нам се нико јавио да је то урадио па пошто је инвеститор анониман и то постављено на јавној површини, не може бити легализовано – казала је Славица Лазов. – Одустали смо од трећег објекта, широког ископа у близини Основне школе „Иван Гундулић”. На том потесу је првобитни власник још 2010. године кренуо да гради без дозволе, али је сада нови власник добио локацијску дозволу, а ускоро ће имати и грађевинску за изградњу стамбене зграде.

Скренула је пажњу на то да Грађевинска инпекција приликом одабира објеката мора да води рачуна о томе којом сумом новца расплаже јер од пара зависи шта ће од објеката бити уклоњено.

– Када правимо програм уклањања, полазимо од тога колико имамо новца јер је бесмислено кренути у рушење нечега за шта немамо довољно пара. С друге стране, када говоримо о рушењу, мора се знати да објекти нису само куће или зграде већ и темељи, ископи, зидови, капије… – навела је инспекторка.

З. Делић

 

EUR/RSD 117.5816
Најновије вести