Младићи из Грин шилда: Кад хоби постане занат

НОВИ САД: Реплике костима из познатих филмова, серија и игрица, као што су  „Игра престола”, „Господар прстенова” и „Хобит”, производе се и у Новом Саду.
grin sild
Фото: Privatna arhiva

„Грин шилд” (Green Shield) је „породична” фирма која се бави производњном штитова, мачева, оклопа и остале средњовековне опреме, а осим тога све већи акценат стављају и на модерну електронику, као што су рачунарска кућишта. То предузеће чини група високообразованих момака из различитих области.

Средњовековну културу су заволели док су одлазили на ЛАРП (live action play) такмичења, на којима се одвијају средњовековне борбе, које укључују безбездно оружје направљено од пене. Неки од најпознатихијих српских средњовековних фестивала су у Грачаници – „Шилд” (Shield) и у Манасији – „Џаст аут” (Just Out). Гриншилдовци су њихови вишегодишњи учесници. Осим класичних борби, такмичари могу изложити и своје моделе опреме. Тамо ови момци или учествују у борбама или представљају своје радове. Временом, људи су чули за њих и почели да се интересују за њихове производе, те је њихова фирма израсла из хобија у прави бизнис. Момци претежно своју робу пласирају на инострано тржиште.

Нас овде интересује све, сам процес и учење нам представљају задовољство, не само финални продукт, прича један од оснивача радионице Вук Армачки и додаје да рад с металургијом, дрвенаријом и кожом захтева добар дизајн, али да се не може увек предвидети свака ситница, тако да су мале, али и велике грешке, саставни део посла.

Време потребно за израду пројекта зависи од тога колико је компликован материјал и дизајн с којим се ради, тако да је за неку опрему потребно и до три месеца да би се довела до савршенства.

Главно тржиште „Грин шилда” је Америка, тако да их због природе ствари које извозе, борба с бирократијом није заобишла. За производњу и извоз оружја, попут мачева и ножева, морали су да прођу неке од критеријума за производњу ватреног оружја. Тако су постали једина фирма у Србији која се бави тим послом и има све дозволе потребне за рад и извоз.

Нудимо могућност да персонализујемо и уклопимо дизајн купаца у продукт, тако да правимо уникате, што је Американцима веома интересантно, објашњава Армачки, напомињући да због тога  не постоји шаблон на основу којег могу да направити предмет, већ захтева време и прецизност.

За израду својих производа они користе најразличитије материјале – челик, дрво, кожу, чак и неке природне, као што су кост и рогови.

Последњи већи пројкат на којем су радили био је рачунарско кућиште. С њим су освојили треће место на светском такмичењу у изради уникатних рачунарских кућишта 2016.

У будућности планирају да се више баве производњом војне опреме, поготово оружја за стрељаштво, јер у свету почиње његова нагла експанзија.

К. Васић, Ј. Павић и С. Косановић

EUR/RSD 117.5836
Најновије вести