Ноћ истраживача 2021. окупила љубитеље науке

Како изгледа обољење јабуке, шта све бубашвабе могу урадити биљци, виртуелне туре по градовима, само су део богате понуде овогодишње манифестације Европске ноћи истраживача у Новом Саду, која је синоћ уприличена у Тржном центру БИГ.
15-1 noc istrazivaca,
Фото: Дневник (В. Фифа)

Запослени и студенти факултета у Новом Саду и других институција које се баве науком су најмлађе, али и све посетиоце манфестације кроз игру и радионице упознали са разним занимљивим научним чињеницама.

Тако је Пољопривредни факултет пред посетиоце ставио оболеле јабуке, бубашвабе, микроскопе, али и картице са познатим научницама.

- Покушавамо да представимо колико је важна равоправност полова и у науци. Изгледа смо то учинили на један пријемчљив начин јер има доста деце за нашим штандом. Циљ нам је да покажемо да равноправност полова нису чисте бројке запослених у институцијама. Битно је се свако добро осећа у својој кожи и на свом радном месту, да само заједничким трудом и узајамним поштовањем до тога можемо доћи. Ми смо припремили картице са натписима о познатим научницама - казала је Мила Граховац, ванредни професор на Пољопривредном факултету, уз напомену да је ова институција међу првима која је почела да се баве овом темом.

Фото: Дневник (В. Фифа)

- Приказали смо шта је то значајно за дијагностику обољења код јабуке и омогућили смо деци и свим посетиоцима да добију оболелу биљку на увид и уз помоћ визуленог опажања симптома да поставе дијагнозу и да сами покушају да нађу одговор шта је то угрозило биљку. Врло сличан концепт је и у случају биљака које нападају бубашвабе - казала је за „Дневник” Граховац. Иначе, на фитомедицини у Новом Саду 71 одсто како студената тако и запослених су женског рода, што је, како каже наша саговорница, обрнута ситуација у односу на очекивано.

Фото: Дневник (В. Фифа)

Природно-математички факултет је за малишане припремио велики број игара посредством којих су они могли сазнати нешто више о угроженим врстама. Ту су биле укршетен речи, као и класичне игре меморије, спајање тачкица до самог примерка угрожене врсте, па и пузла тасманијског ђавола.

У самој Ноћи истраживача, поред прогама у БИГ-у, посетиоци су имали прилику да уживо попричају, уз кафу и сок, са нашим научницама у новосадском „Зенит Боксу”. Као посебна посластица, ове године је припремљена апликацију за андроид телефоне. У оквиру ове апликације налази се игра „Лов на науку”, која води у мисију откривања и сакупљања научних трофеја широм града.

Фото: Дневник (В. Фифа)

Организатори овогдишње манифестације подсетили су на то да  је година за нама била по много чему неочекивана, а понајвише са научне стране, 2020. година и глобална пандемија ковида остаје доминантна тема и 2021. Претходно издање Европске ноћи истраживача 2020. у Србији покривало је ову тему и појаву првих вакцина. У овогодишњем издању Европске ноћи истраживача ангажовани су научници након научених лекција 2020. године да покажу шта ће се дешавати у њиховим областима у наредним годинама. Овогодишња 12. по реду манифестације се одржава под слоганом „Озелени науком”. У наредних пет година Европска комисија посвећује посебну пажњу Зеленом договору, документу који је основа будућег развоја европског друштва. Научници заузимају посебно место у овом документу и очекивања од науке и научника је да одговоре на горућа питања попут: одрживе економије, заштите животне средине, одрживог транспорта, употребе обновљивих извора енергије и тако даље.

С. Аничић Илић

Фото: Дневник (В. Фифа)
EUR/RSD 117.3811
Најновије вести