Обележен Дан сећања на жртве саобраћајних незгода

На територији Полицијске управе Новог Сада прошле године у саобраћајним незгодама погинуло је 11 младих, док их је 86 тешко повређено, а лакше повреде задобило је њих 592.
nezgode
Фото: “Актив НС”

Ове податке изнело је Удружење “Актив НС” током акције “Жртве нису сензација него опомена” коју је организовало поводом обележавања Дана сећања на жртве саобраћајних незгода. На штанду испред Правног факултета постављено је 11 пари ципела симболично означавајући изгубљене животе, чиме је одата пошта младима који су погинули у току 2016. године.

Председник “Удружења Актив НС” Александар Карановић казао је да,  према статистичким подацима, Србија не предњачи по броју жртава на путевима у Европи, али да су акцију организовали како би се младима ставило до знања колику одговорност имају када седају у аутомобил.

„Код нас још увек многи немају довољно свести о важности везивања појасева у аутомобилу или о томе због чега је неки закон донет“, нагласио је Карановић, додајући да се показало да је саобраћај једна од области која односи највише младих живота.

„Сигурно је да образовне установе више времена треба да посвете обуци будућих возача и томе шта је њихова обавеза и шта ће њих саме заштитити када седну за волан.“

Баш због тога што је био Међународни дан студената, акција је реализована у кампусу Универзитета па су сви студенти могли да испробају “пијане наочаре” и оне које симулирају дејство ЛСД-а. Осим тога њима су презентовани сензационалистички и таблоидни наслови медија о жртвама саобраћајних несрећа, јер је једна од идеја акције да се пренесе порука да жртве нису сензације о којима се извештава у медијима, већ опомена да се учи на туђим грешкама и води рачуна о свом понашању.

Студенткиња Ивана Чордаш истакла је да нико не може бити довољно сигуран да му се у саобраћају неће нешто догодити, те да због тога мисли да млади треба да пазе на своје стање када седају у аутомобил.

„Несреће се најчешће дешавају када су млади у пијаном стању или под дејством неких наркотика, а битан фактор је и брза вожња“, казала је Ивана Чордаш, додајући да би препоручила свима да пазе на законе о саобраћају и брзини којом возе.

Њена колегиница Дивна Прусац додала је да се саобраћајне незгоде не дешавају само због алкохола или других штетних супстанци, већ и због тога што се током вожње често користи телефон. 

„Млади не обраћају пажњу на оно што је испред или иза њих у саобраћају, а што се тиче везивања појасева људи мисле да им неће ни требати појас“, казала је Дивна Прусац.

Акцију је реализовало удружење грађана “Актив НС” у оквиру пројекта “Извести - освести” који финансијски подржавају Градска управа за спорт и омладину и Канцеларија за младе. У оквиру тог пројекта активисти удружења су одржали и радионице за студенте журналистике са Филозофског факултета о томе како превентивно могу да утичу на свакодневно извештавање о саобраћајним незгодама и указати на то да су оне последица непоштовања саобраћајних прописа.

В. Бијелић

EUR/RSD 117.1921
Најновије вести