Од јуче отворене пијаце, произвођачи једва дочекали посао

НОВИ САД: Новосадске пијаце, којима управља Јавно комунално предузеће „Тржница” Нови Сад, осим Темеринске, Најлон и оне у Сремској Каменици, јуче су отвориле своја врата, а радно време ће бити од 7 до 14 часова.
pijaca
Фото: Dnevnik (Filip Bakić)

Због пандемије коронавируса, пијаце нису радиле месец дана те је одушевљење продаваца јуче било и те како приметно. Ипак, већина пијаца је била полупразна, с малим бројем продаваца, који ће се временом повећавати. Једна од најпрометнијих била је Футошка пијаца, која је имала неколико постављених тезги. Углавном сви продавци на тој пијаци су имали заштитну маску и рукавице, а за „Дневник” су открили да су једва дочекали да пијаца почне да ради, из више разлога.

Једна од њих је Зорица Бјековић, која на Футошкој пијаци продаје јаја с фарме „Бјековић”, а која је навела да се већина продаваца добро снашла у овој кризи због онлајн могућности које постоје, али да је ипак бољи начин функционисања и продаје – директна куповина на пијаци.

Радујемо се што почињемо да радимо, једва смо чекали да кренемо, доста је било, ипак је ово разрађен посао и нешто што функционише, нагласила је весело Зорица.

Пребацили су се, како додаје, и на пијачну „Фејсбук” групу и радили су доставе.

Фото: Dnevnik (Filip Bakić)

Добро је и то функционисало, распродало се, али ипак се прода много више овако, на пијацама. Људи су навикли на овакав начин куповине, воле да дођу да нас виде, да попричамо, да изаберу оно што желе да купе, вели Зорица.

С осмехом, добром вољом и свежим поврћем дочекали су отварање пијаце и Славица и Ђока Мур, који су као највећи проблем затворене пијаце навели робу која може да пропадне.

Искрено, једва смо дочекали да пијаца почне да ради јер роба пропада! Ју радости и весеља!, истакла је Славица.

Како је додала, након што су затворили пијаце, нису ништа радили по том питању, а временом су и они мало прешли на онлајн продају, али то не може никако да надокнади овај начин куповине. Немају сви интернет, нити паметне телефоне, старији су удаљени од млађих и тешко је све организовати. Морали смо пазити да роба не пропадне, а највише су се продавали лук и кромпир, каже Славица.

Фото: Dnevnik (Filip Bakić)

Саша Албијенић је један од продаваца воћа који се у току овог ванредног стања није прикључио онлајн продаји и достави преко друштвених мрежа и сајтова јер му се то, како каже, не би исплатило. Ипак, тај месец искористио је на позитиван начин и средио двориште за које пре, због посла на пијаци, није имао времена.

Никако нисам функционисао овај месец дан, код куће сам радио, сређивао двориште и то је то, рекао је Саша.

Није, како каже, продавао ништа, ни онлајн јер нема од тога ништа, док одеш, док платиш гориво – не остане ти ништа, то је само пропаганда.

Воћа није много страдало јер имам хладњачу. Како се не бих радовао што је кренуло данас, код куће сам средио све што сам имао током овог месеца, поручује Саша.

Затворене пијаце нису на сваког продавца једнако утицале јер неки од њих имају и друга продајна места која нису у склопу пијаца. Један од таквих примера је пецивотека „Код Дона”, а Виктор Милосављевић је за „Дневник” навео да се они нису пребацили на онлајн верзију јер за њом није било потребе. Ипак, оглашавали су се на друштвеним мрежама да би своје верне купце с Футошке пијаце обавестили да их могу пронаћи и на другом месту, код Рибље пијаце.

Продајемо пекарске производе па нисмо у потпуности обуставили посао тако да је све функционисало добро упркос овој ситуацији, казао је Виктор.

По његовим речима, што се тиче заштитних мера, треба да се понашају као да је то увек присутно и он мисли да ће такав неки мисаони склоп и да се створи код људи, неће више никад бити као што је било раније.

Водили смо рачуна о хигијени и пре овога, а сад само још озбиљније, вели Виктор.

Пандемија коронавируса донела је штете многима, а самим тим и произвођачима који своју робу на пијацама нису могли продавати месец дана. Колика је штета у питању, показаће се временом, а једна од продавачица на Футошкој пијаци, која је желела да остане анонимна, навела је да у највећој мери испаштају продавци који имају више од 65 година, као и породице с малом децом у којима је једини родитељ који је радио – остао незапослен.


Шта сте прво купили на пијаци?

Нина Комел, уметница:

Данас сам купила мало више поврћа, с обзиром на то да је поврћа у маркетима врло слабо и лошег квалитета.

Фото: Dnevnik (R. Hadžić)

Овај месец како нису радиле пијаце, куповала сам више у маркетима у којима су гужве биле јако велике тако да је ово много боље.

Обрадовала сам се што су почеле да раде, а на Рибљу пијацу долазим зато што живим близу па сам редовно овде.

Милан Милановић, музички уметник:

Дошао сам да купим наранyе, а и иначе купујем поврће и воће. Док пијаце нису радиле, куповао сам стално у продавницама, прилагођавам се правилима, мада ми је свеједно да ли ћу купити на пијаци или у маркету, не видим неку разлику, све зависи од понуде која је доступна.

Фото: Dnevnik (R. Hadžić)

Ипак, обрадовао сам се што су пијаце почеле да раде.

Олга Иникова, домаћица:

Обрадовали смо се син и ја што пијаца ради, а дошли смо да купимо јагоде.

Фото: Dnevnik (R. Hadžić)

Ових месец дана смо куповали све што нам је потребно у маркетима, мада знам да је постојала „Фејсбук” група преко које је могуће наручити робу која би била достављена на кућну адресу. Ми смо били задовољни квалитетом поврћа и воћа и у маркетима.

Александар Николић, професор:

Данас сам дошао да купим мирођију за сос и млади кромпир, али их, нажалост, нема.

Фото: Dnevnik (R. Hadžić)

Док пијаце нису почеле да раде, куповао сам у маркетима, што се тиче квалитета и цена углавном је то све слично, али ипак више волим да купујем на пијаци.

Нарочито на Рибљој – ем живим у близини, ем се сви знамо, сви смо као једна велика породица.


Требало је да нам дају плато испред Спенса да бисмо и даље продавали јер мали произвођачи нису имали где да продају своју робу, истакла је наша саговорница.

Фото: Dnevnik (Filip Bakić)

Како је додала, све њене колеге који имају више од 65 година су у великом проблему јер нису могли да се снађу током овог ванредног стања.

Нису могли да раде и због тога немају апсолутно никакве приходе. Ми смо се некако ту још врзмали и радили, али њима је то баш проблем. Упркос томе, мислим да је популација с малом децом најгоре прошла јер сви знамо колико кошта само један „памперс”, каже наша саговорница.

Фото: Dnevnik (Filip Bakić)

Услов за отварање зелених пијаца свакако је била обавезна примена свих мера заштите које Влада Републике Србије наводи, те ће, како саопштавају из ЈКП „Тржница”, пословање пијаца бити организовано тако што ће на свакој пијаци потрошачи пролазити на један улаз и један излаз да би се избегли контакти. Затим, у сваком тренутку ће запослени на пијаци бити задужени за контролу броја присутних, због чега је могуће привремено задржавање купаца на улазу, док се пијаца не испразни, а потом ће постепено бити пуштани купци који желе да обаве куповину свежих намирница. Осим тога, наводи се да је за сваком тезгом могуће да стоји само један продавац да би се задржала препоручена удаљеност, а сви закупци који излажу своју робу на пијацама обавезни су да носе заштитне маске и рукавице.

К. Ивковић Ивандекић

EUR/RSD 117.4598
Најновије вести