Одобрено гашење Завода за изградњу града и Пословног простора

Скупштина града је одобрила ликвидацију јавних предузећа „Завод за изградњу града“ и „Пословни простор“ и њихову трансформацију у градске управе за грађевинско земљиште и за имовину,

пошто законски рок за постојање индиректних корисника локалног буџета истиче 1. децембра. На рашњој радној седници, први пут вођеној у складу с новим Пословником, осим оснивања две нове градске управе и ликвидације два јавна предузећа, одборници су, гласовима већине, између осталог усвојили извештај о извршењу градског буџета у прва три квартала ове године, одлуку о проглашењу Споменика природе „Парк института у Сремској Каменици“, коју су подржали и опозициони одборници, те план детаљне регулације стамбене зоне Петроварадин – Југ.

По речима градоначелника Милоша Вучевића, гашење Завода за изградњу града и Пословног простора је техничко питање, које не дотиче ширу новосадску јавност. 
 
– То није нимало једноставан процес јер морате да реорганизујете један систем који постоји деценијама – изјавио је Вучевић пред почетак рашње седнице. – Обраћа се пажња на неке техничке детаље који грађанима ништа не значе. Грађанима је најважније да ли ће функционисати комунални систем, да ли ће се наставити инвестиционе активности, да ли могу да решавају своје задатке и проблеме. Мислим да ће, пошто ће два велика система бити у оквиру градске самоуправе, бити једноставније доношење одлука, биће и економичније јер је увек управа јефтинија од јавног предузећа. Највећи број запослених, њих 99 одсто, прећи ће у градску управу.
 
Он је приходе буџета у прва три квартала ове године оценио као много боље него претходне. 
 
– Имамо 4,5 одсто боље пуњење буџета и девет одсто извршење трошкова у односу на исти период лане. По свим параметрима имамо бољу реализацију буџета, рецимо, имамо готово 400 милиона динара више од пореза на зараде у односу на исти период прошле године. То вам је и „Лир“ и „Делфи“ и знак да се привреда опоравља. Приход од припреме комуналног земљишта за грађење нових објеката много је виши, а ту не говорим о продаји парцеле поред стадиона „Карађорђе“. Остварен је и већи суфицит, а „убијају нас“ накнаде за уједе паса, комасације и експропријације од пре 20-30 година, тужбе за ударне рупе, и то нам је велики проблем, који Град сам не може да реши и ја нисам чуо да постоји решење. Није добро ни што новосадски суд досуђује можда и највишу накнаду штете, али то је слободно судијско уверење – закључио је Вучевић.
 
Што се тиче саме скупштинске расправе о ЗИГ-у и „Пословном простору“, она се углавном водила између одборника Демократске странке и Српске напредне странке. Први су замерили власти да је пропустила „јединствену прилику“ за реорганизацију градске управе, а кад су им из редова СНС-а одговорили да конкретних примедби заправо и нема, из ДС-а су устврдили да су актуелни одборници из редова СНС-а који раде у два предузећа у ликвидацији добили посао у другим јавним предузећима да запослењем у градској управи не би изгубили одборнички статус. 
Уследила је вербална препирка с обе стране о томе ко је кога и на који начин запошљавао током мандата на власти и колико ће просечно бити мање плате новозапосленима у градској управи (спомињало се између 30 и 40 одсто). 
 
Шеф одборничке групе опозиционог Покрета „Доста је било“ Александар Бујић похвалио је градску власт на флексибилности у прихватању примедби, и истакао да је цео поступак заправо одређен законом.
 
Говорећи о ликвидацији ЗИГ-а и „Пословног простора“, шеф одборничке групе Српске радикалне странке Ђурађ Јакшић критиковао је што се за те промене чекало годину (измене Закона о буџетском систему ступиле су на снагу у децембру прошле године) те да је одабир начина трансформације предузећа био нетранспарентан. Из ДС-а су предлагали неке друге моделе, али одборници СНС-а (који су активно учествовали у расправи) бранили су тезу да је то најпогоднији начин.
 
Председник Скупштине града Здравко Јелушић узео је учешће у расправи у улози одборника.
 
– То су битне ствари за Нови Сад – рекао је том приликом Јелушић. – Нови Сад је добио грант швајцарске владе за снимање стања за реорганизацију градске управе. То ће радити професионалци, а на ово што сад радимо обавезао нас је закон и градска власт је веома одговорно ушла у тај процес.
Тачку дневног реда о проглашењу парка око Института у Сремској Каменици за споменик природе опозиција је успела да повеже и с постављањем клизалишта у Дунавском парку те су из ДС-а и СРС-а истакли начин на који је приватна фирма на градском конкурсу добила 5,8 милиона динара за тај пројекат, док су из ДС-а додали да ће с детаљима ускоро изаћи у јавност. Иначе, предлог за проглашење Споменика природе „Парк института у Сремској Каменици“ подржан је једногласно.
 
У три тачке дневног реда које су се бавиле урбанистичким плановима за јужне делове Петроварадина, део града око Масарикове улице, и део Ветерника јужно од Книнске улице, расправа се свела на план за блок око Масарикове, односно на чардак у Хиландарској улици. За опозицију, то је још један пример како се удовољава инвеститорима на рачун историјског наслеђа града јер је одобрен захтев инвеститора за рушење куће и чардака и изградњу вишеспратнице, док су представници власти указали на то да се поменути чардак није ни под једним видом заштите. Тачке су усвојене гласовима владајуће већине.
 
Након двосатне паузе, Скупштина града усвојила је и извештај о извршењу буџета, неколико измена планова пословања градских предузећа и установа, те низ усклађивања статута предузећа и установа чији је оснивач Град. 
С. Крстић 
 
 
EUR/RSD 117.5848
Најновије вести