Отворена изложба „Сремски фронт и победа над фашизмом”

Изложба „Сремски фронт и победа над фашизмом” отворена је у Музеју града на Петроварадинској тврђави, а уприличена је у оквиру обележавања 70 година од завршетка Другог

светског рата. Поставку, која ће бити отворена за посетиоце до 22. септембра, отворио је помоћник министра за људске ресурсе при Министарству одбране Републике Србије Милош Јанковић, а присуствовао је и градоначелник Милош Вучевић.

Јанковић је истакао изузетно успешну сарадњу Музеја града и Војног музеја, који су кроз оригиналне експонате и детаљну причу омогућили да грађани спознају историјске чињенице и детаље борбе над фашизмом, као и велики значај Сремског фронта, најосетљивијег дела фронта у Југославији током Другог светског рата. 

– Сећања на те догађаје у Другом светском рату се односе на велику победу, а истоврмено и на велики пораз – рекао је градоначелник Вучевић. – У питању је победа над окупатором и великим злом – фашизмом, а пораз се односи на огроман број жртава које је наш народ поднео. Та изложба нас враћа у не тако далеку прошлост, у прошлост која је била драматично тешка, али и која осликава наш карактер и жељу за слободом, на шта увек морамо бити поносни.

Изложбу „Сремски фронт и победа над фашизмом” уприличили су Музеј града Новог Сада, Војни музеј и Историјски архив града Новог Сада.

Н. Р.

 
EUR/RSD 117.4849
Најновије вести