Почело „28. Новосадско пролеће“

Манифестација „Новосадско пролеће” почела је у СПЦ “Војводина”, а трајаће до 24 марта.
NovosadskoProlece04_RHA
Фото: Дневник (Р. Хаџић)

Свечано отварање увеличали су полазници Школе тамбуре „Сава Вукосављев”, а присуствовали су и помоћник градоначелника Новог Сада Александар Петровић и председник Покрета горана Новог Сада Петар Виђикант. Покрет горана Новог Сада се определио да овогодишња тема буде „Природа на рецепт” да би што више суграђана мотивисао да слободно време искористе за боравак у природи.

Ове године позиву се одазвало се око 230 излагача, а посетиоци имају прилику да пазаре цвеће, саднице украсног жбуња, воћака, и дрвећа, егзотично биље, домаћу зимницу, слаткише, сиреве, али и да се упознају са старим и уметничким занатима.

Помоћник градоначелника Новог Сада Александар Петровић рекао је да је велики успех што се ова манифестација одржава већ 28. пут.

„Од тридесетогодишњег јубилеја деле нас само две године. Покрету горана Новог Сада могу само да честитам јер се приближавају ретком јубилеју што говори о квалитету ове манифестације“, рекао је Петровић, и позвао Новосађане да, упркос лошем времену, ипак издвоје време и посете „Новосадско пролеће”.

Фото: Дневник (Р. Хаџић)

Председник Покрета горана Новог Сада Петар Виђикант рекао је да је занимљиво да се током „Новосадског пролећа” обележавају и други важни датуми.

„Ових дана се обележава Међународни дан вода, Међународни дан шума и Међународни дан метеорологије“, објаснио је Виђикант.

„То су све значајни датуми који су вредни помена јер утичу на свакодневни живот грађана, а сплетом околности поклапају се с нашом изложбом.“

Упркос снегу који нас је средином марта изненадио, први спрат Спенса је прекривен шареним цвећем свих врста и величина и погодних за свачији укус и џеп.

Фото: Дневник (Р. Хаџић)

Међу баштованима популарне мушкатле коштају од 120 до 500 динара, каранфил 150, садница јоргована 1.100, малине 350, док орхидеје спадају међу најскупље и за њих је потребно издвојити 1.000 динара. Осим тога, страствени баштовани могу набавити супстрате, течно ђубриво за цвеће, цитрусе и поврће, као егзотичну садницу кумквата.

Гужву смо затекли испред расадника „Шевар” из Петроварадина који је познат по одличним сортама садница воћа и ружа. У понуди имају крушку лубеничарку, јабуку грени смит, шљиву чачанску лепотицу, али и лесковачку дуњу. А како кажу из тог расадника, Новосађанке се највише интересују за патуљасте, многоцветне руже и чајевке, које код њих стају 150 динара.

Фото: Дневник (Р. Хаџић)


Замена старог папира за садницу

Акција замене старог папира за саднице цвећа или дрвећа „Замените стари папир за садницу” одржаће се и ове године током „Новосадског пролећа”. Удружење „Инжењери заштите животне средине” дариваће садницу цвећа сваком ко донесе десет килограма папира, а за оне који донесу 60, припремљене су саднице дрвећа. Суграђани стари папир могу донети од 8 до 20 часова од уторка до петка, докће у суботу то моћи да учине до 12 часова.


Велики број излагача ове године има у понуди кактусе, чија цена се креће од 100 до 300 динара.

Кристина Филеп, чији штанд је пун најразноврснијих кактуса јединственог изгледа, каже да се суграђани све чешће распитују о правилном узгоју кактуса.

„Прво што напоменем је да кактус није собна биљка“, објасила је Кристина.

„Многи се распитују јер не знају како се правилно узгаја. Кактуси не подносе мраз па их током зиме треба склонити у хладну, слабо осветљену просторију и, наравно, што мање заливати.“

Фото: Дневник (Р. Хаџић)

 На штанду Јоване Раденковић изложене су искључиво луковице, чија цена се креће од 25 динара комад па навише.

„Након хладног таласа који нас је све изненадио, биће идеално време за садњу луковица“, каже Јована.

„Најчешће се купују љиљани, гладиоле и ириси, а пошто луковице нису скупе, продаја нам увек иде одлично.“

Манифестација „Новосадско пролеће” трајаће до 24. марта, а посетиоци сваког радног дана од 8 до 20 и у суботу до 17 часова могу обићи изложбе цвећа, садница и опреме за хортикултуру, изложбу меда и здравствено безбедносне хране, изложбу старих и уметничких заната, али и да присуствују радионицама за децу, трибинама и презентацијама.

С. Ковач

Фото: Дневник (Р. Хаџић)
Фото: Dnevnik.rs

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести