Сремски Карловци овог викенда у знаку грожђа и вина

Иако берба у карловачким виноградима тек хвата замах и у већини случајева почеће средином наредне седмице, у том живописном фрушкогорском месту овог викенда слави се скидање рода винове лозе у оквиру тродневне манифестације „Карловачка берба грожђа”.
1
Фото: Dnevnik.rs

С тезги које су распоређене на централном тргу и Тргу патријарха Бранковића карловачки виноградари нуде посетиоцима грожђе по 100 до 150 динара килограм и осим прошлогодишњих вина и оних из ранијих берби, у понуди је и шира – слатко вино, за које траже 200 динара по литру.

Дугогодишња пракса показује да ту најпопуларнију и најпосећенију манфестацију у години највише гостију походи другог дана, винари овог пута  задовољно трљају руке и кажу да је мимо очекивања, на њиховим тезгама и у петак било много љубитеља божанског пића. Лазар Павловић из винарије „Курјак” каже да су се на његовој тезги највише тражили бермет, шардоне, али и аутохтона сорта створена на Институту за виноградарство у Сремским Карловцима – неопланта. Павловићи неопланту производе као полуслатко вино и за њом влада права јагма. Иначе, каже он, у последње две до три године приметан је тренд тражње полуслатких вина.

Да се трендови мењају и код потрошача, потврђује и Павловићево запажање да последњих година долазе људи који имају профилисан укус и траже одређена вина. Истог је утиска и Миладинка Беба Апатовић из винарије „Апатовић”.

Фото: Dnevnik.rs

– Сада вино на Грожђебалу купују прави познаваци тог пића – каже Беба Апатовић. – Веома је приметна разлика у том погледу у односу на претходне године. Интересантно је и да је међу конзументима све више младих, и то оних који цене квалитет и знају шта хоће.

Током прва два дана манифестације, осим вина био је тражен и куглоф. Освајач другог места на локалном фестивалу куглофа Снежана Шварц Јанић истиче да не памти када је била толика потражња за тим колачем.

– Имам утисак да га купују као сувенир, битно им је да понесу куглоф из Карловаца као успомену – каже Снежана Шварц. – Све што смо од врста направиле, купује се као да је џабе.

Прва два дана Грожђебала Карловцима је продефиловала река људи, међу којима има и доста странаца. У званичној посети општини су представнци градова-побратима Тивта, Горлица у Пољској, Новочеркаска у Русији и Бардејова у Словачкој, а гости Сремских Карловаца су и учесници пројекта „Европска оса Запад–Исток” из четири државе Старог континента, њих стотину.

Фото: Dnevnik.rs

Велики број посетилаца ове манифестације сваке године као разлоге за долазак наводи свечарску атмосферу, вино, забавни програм за који су, између осталих, овог пута били задужени „Рибља чорба”, Харис Џиновић, а вечерас „ЈУ група”.

Карловчанка Мирјана Ирга памти послератне Грожђебале и време када су и суграђани доприносили његовој реализацији. Она је као дете, али и многи други из њене улице, продавала гостима крофне и лепиње.

– Из године у годину све је лепше на Грожђебалу – каже Мирјана Ирга. – Лепо је видети много младих и да све протиче са стилом и без икаквих проблема. Право је освежење тамбурашка бина у Улици патријарха Рајачића. Та манифестација од великог је значаја за туризам и уопште добробит Карловаца.

Текст и фото: З. Милосављевић

EUR/RSD 117.5518
Најновије вести