Трагом келтских ратника

Након што су зимус привукли пажњу фантастичном интерпретацијом Шумановићевог „Црвеног зида”, још једна група ученика Средње машинске школе упустила се у нове уметничке изазове, и овај пут с професорком стручних предмета Иваном Влајков на челу.
Masinska skola
Фото: Dnevnik.rs/К. Ивановић

Инспирисани изгледом келтског ратника из ИИ века пре нове ере, дела сталне поставке Музеја Војводине, они су направили штитове од црног челичног лима, који ће ускоро бити изложени у Музеју. Као посебну „посластицу” за Ноћ музеја, ти млади машинци извешће игроказ „Ковачи и виле”, који приказује радост стварања, величину одбране и моћ љубави.  – У сарадњи с Музејом Војводине смо одабрали експонат који нам се највише допао – келтског ратника под пуном ратном опремом – објашњава Ивана Влајков. – Штит нам се највише допао јер је у питању дефанзивно оружје које се користи у племените сврхе, да се човек одбрани од непријатеља. Идејне скице, алате и технолошке листе за израду штитова урадили смо на часовима техничког цртања и технологије браварског профила, док смо на практичној настави у школским радионицама материјаизовали наше идеје, искуцавањем и цизелирањем.

Млади „ратници” са смера бравар-завривач направили су штитове јединствене по облику и обележју. На сваком је искуцано стилизовано ћирилично слово које означава одређени део Новог Сада и околине – Подбара, Лиман, Детелинара, Роткварија, Адице, Футог, Ђурђево и Буковац. На ту идеју, по речима наше саговорнице, дошли су инспирисани шалама о ривалству момака који долазе из тих насеља. Осим тога, слова су у школи, каже она, увек добродошла, а то је била и прилика да Ивана покаже шта је научила након што је годину и по учила калиграфију код чувеног новосадског калиграфа Бранимира Просеника. Током целог процеса, младим машинцима су помагали етнолог Александар Петијевић и археолог Јован Коледин, обојица из Музеја Војводине, који су их учили старим занатима и давали им литературу да би се упозали с древним келтским стратегијама и тактикама ратовања. Велика помоћ стигла је и од више кустоскиње Музеја Вијерочке Шипке, која им је приредила стручно вођење кроз изложбу и неколико предавања. Круна те сарадње је игроказ „Ковачи и виле”.

– Игроказ је настао случајно, на кафе-паузи у зборници, кад сам причала о штитовима које правимо, а колегама се то допало – каже Ивана Влајков. – Тако је професорка српског језика и књижевности Јасна Ожеговић написала сценарио, а професор физичког Драган Мушкиња кореографију битке.

У игроказу учествује чак 40 ученика прве године из одељења 104, бравар-заваривач, и 105, роботичари. Игроказ траје 15 минута, без иједне изговорене речи, кроз пантомиму и гестикулацију мајстора ковача, њихових шегрта, муштерија, ратника и добрих вила које оплемењују целу причу.

Thumbnail

– Најзанимљивије ми је како се ови наши ратници деру у бици као девојчице, пошто то треба мало срчаније, али видећемо како ће бити на премијери – нашалио се Немања Вишњичар са смера Бравар-заваривач, који у игроказу глуми ковача. – Следеће бисмо могли да радимо нешто с пушкама! Из историје сам увек имао слабу двојку, али сад сам научио много тога новог. Највише ме занима та ратна култура.

Игроказ је заснован на историјским чињеницама те почетак и крај битке означавају звуци ратничких труба. Право задовољство у глуми, коју је понела још из основне школе, нашла је Тина Мишић, ученица четвртог разреда смера Техничар за роботику, која овог пута има улогу виле која оживљава ратнике погинуле у боју. Ипак, како каже, глума њених колега јој је омиљени део игроказа.

– Поносна сам на своје колеге, заиста су савршени и свака им част што у увежбали тако добро! – искрена је Тина.

Д. Ристић

Игроказ у Дунавском парку

Изложба штитова ученика Средње машинске школе, “Вештине обраде метала у прошлости”, ауторки Вјерочке Шипке и Иване Влајков, биће отворена 15. маја у 12 сати у Музеју Војводине, Улица Дунавска 35, и трајаће до 25. маја. Игроказ “Ковачи и виле” имаће своју премијеру за Ноћ музеја, 20. маја, у 19 сати у Дунавском парку.

- Иако смо најпре намеравали да учествујемо у обележавању 170 година постојања Музеја, тема Ноћи музеја, “револуција”, се једноставно поклопила са нашим “Ковчима и вилама”. Надамо се да ћемо том изведбом привући пажњу, те да ћемо путовати са нашим штитовима и изводити игроказ где год нас буду звали - каже професорка Ивана Влајков.

EUR/RSD 118.1392
Најновије вести