Вирусне инфекције напуниле новосадске амбуланте

Учестале врменске промене често представљају проблем, како хроничним пацијенатима, тако и најмлађим узрастима.
Ambulanta/F. Bakic
Фото: Дневник/Ф. Бакић

Чекаонице, нарочито на одељењу педијатрије, препуне су, а због великих гужви, често се дешава да пацијенти чекају дуже и ван оквира заказаног термина.

– За сваког лекара је отворено 30 термина дневно у интервалима од десет минута – рекла је начелница Службе опште медицине Дома здравља „Нови Сад“ др Татјана Егић. – Међутим, дешава се да лекари примају и незаказане пацијенте код којих постоји оправдана потреба за тим, те долази до померања пријема заказаних. Они који немају заказан термин примају се када медицинско особље процени да се ради о хитном медицинском стању, након завршетка болничког лечења и у другим случајевима, када је здравствено стање пацијента такво да се преглед не може заказати у неком од доступних термина. У таквим ситуацијама неопходно је стрпљења и разумевања, како заказаних пацијената, тако и оних који немају заказан термин. На тај начин ће медицинско особље најбоље одговорити потребама свих пацијената.

По њеним речима, у овом периоду су доминантне вирусне инфекције, односно капљичне инфекције. Преносе се кијањем, кашљањем или током говора особе која је заражена, и то виду ситних капљица које садрже узрочнике обољења.

– Те капљице ваздухом долазе до других особа и самим њиховим удисањем доспевају у организам и на тај начин долази до развоја болести – рекла је Татјана Егић, и додала да се здрава особа може заразити и уколико дотакне површине инфициране вирусом, преносећи их у свој нос и уста.

Како је казала наша саговорница, код вирусних инфекцији, за које се не прописују антибиотици, помоћ се састоји од уношења што више топлих напитака (чај и пилећа супа) и лимунаде. Осим тога, пожељно је конзумирање што више свежег воћа и поврћа због витамина, минерала, антиоксиданаса и биљних влакана. Редовно проветравање и влажење ваздуха просторија у којима се борави, уз што више одмора, такође су један од начина у борби против вируса.  Што се тиче вирусних инфекција, како је рекла др Татјана Егић терапија је углавном симптоматска и зависи од симптома које пацијент има. Тако се, у случају главобоље, болова у мишићима и повишене температуре могу користити лекови за снижавање температуре. Гребање у грлу смањује се уз ориблете, употребом спрејева за грло и испирањем грла чајем од жалфије. За смиривање кашља могу се користити сирупи, углавном биљног порекла, а против секреције из носа могу помоћи инхалације и спрејеви на бази морске соли, нарочито за најмлађе.

И. Миклоши

Заказивање на три начина

Прегледи у Дому здравља “Нови Сад” се заказују на три начина: позивом кол-центра, сестре изабраног лекара или лично, доласком у амбуланту. Термин прегледа усклађује се у односу на доступност слободних термина и потреба пацијената.

EUR/RSD 117.5894
Најновије вести