Брнабић: Пуноправно чланство у ЕУ најбоље место за Србију

БЛЕД: Председница Владе Србије Ана Брнабић изјавила је данас да је Србија испунила све што је потребно да би се отворио Кластер 3 и да је пуноправно чланство у ЕУ најбоље место за Србију, али и да је то у интересу ЕУ.
Фонет/Влада Србије
Фото: Фонет/Влада Србије

Она је након панела о Западном Балкану у оквиру Бледског стратешког форума рекла  новинарима да када је реч о евроинтеграцијама и разлозима због којих опада интересовање грађана за чланство у Европској унији, навела да разлога има више, од којих је, према њеним речима, први тај што процес чланства траје јако дуго и не назире му се крај.

"Други је тај што се стално мењају критеријуми, односно шта ви треба да урадите да бисте напредовали даље. Ми смо испунили све што је потребно да би се отворио Кластер 3 који се тиче економије и конкурентности у нашим преговорима са ЕУ", рекла је Брнабић.

Додала је да у два последња годишња извештаја о напретку Европска комисија даје препоруку свим државама чланицама ЕУ да дају сагласност да се отвори Кластер 3 што је изузетно важно, а да то се и даље не дешава.

"У међувремену је почео рат у Украјини. Дакле, када смо испунили све што је било потребно за отварање Кластера 3 није постојао рат на европском конитненту, а у међувремену почиње рат у Украјини и мењају се захтеви", рекла је Брнабић.

Истакла је да се сада чује да је један од захтева усклађивање спољне политике Србије са спољном политиком ЕУ, што према речима Брнабић, нема никакве везе са Кластером 3, што би било ретроактивно и што је супротно оквиру нашег преговарачког процеса.

"Ви у том оквиру треба да се ускладите са спољном и безбедносном политиком ЕУ у тренутку када постанете члан ЕУ", рекла је Брнабић.

Додала је да се стално мењају ти циљеви и да је то нешто што свакако фрустрира људе и што сви наши грађани виде.

Подсетила на то како је прошла Северна Македонија која је и након што је променила име, није успела да добије датум за почетак преговора.

"Мислим да све то доприноси евроскептицизму. Пуноправно чланство у ЕУ је најбоље место за Србијиу и мислим да је то у интересу Европске уније", рекла је Брнабић.

Курти говори само оно у шта он верује, а то је далеко од реалности

Премијерка Брнабић рекла је да премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти говори само оно што он верује да људи на КиМ желе да чују и оно у шта сам верује, а што је далеко од реалности. 

"Могуће да прича оно што сам верује, а то је далеко од реалности. Када Курти каже да је тзв. Косово успешна прича ја бих вам показала само један податак, а то је да 23 године од завршетка оружаног сукоба на територији КиМ, по подацима УНХЦР територија КиМ остаје регион са најмање повратника од свих постконфликтних подручја на свету", рекла је премијерка у обраћању медијима након панела на Бледском стратешком форуму.

Премијерка је указала да се на територију КиМ у 23 године од конфликта вратило само 1,89 одсто људи те указала на то да "Курти то назива успешном причом".

Када Аљбин Курти каже да је КиМ светионик демократије, додала је Брнабић и навела два примера за то.

"Како то изгледа када сте Србин на КиМ или неалбанац на територији КиМ коју води Курти? Само од почетка ове године шест припадника српског народа је упуцано, није и даље подигнута истрага ни против кога. Нико није ни у истражном притвору. Не постоји правда уколико пуцате на Србе на КиМ", рекла је Брнабић.

Други пример је, додаје Брнабић, када имате албанца који је припадник тзв. косовске полиције, који је упуцао једанаестогодишњег дечака, и двадесетпетогодишњег младића на Божић - и тај човек је на слободи.

"Један од Срба који је још увек у притвору је притворен јер је оптужен за нелегалну градњу. Он је у истражном притвору 21 месец, сада ће бити две године да су људи у истражном притвору ", рекла је премијерка.

Брнабић је додала да Курти верује у то да је територија КиМ "светионик демократије" и да ту не може да се учини ништа те да је потребно да се сви држе конкретних података и примера како би видели у којим условима Срби на КиМ живе.

"Немачка је један од највећих опонената независности Косова. Чак је и током јула и Мануел Сарацин рекао да нешто мора да се промени, јер Срби на КиМ ужасно пате. Управо је тај термин - ужасно. Аљбин Курти то не жели да чује, неће да чује, ја се надам да ће ипак успети некако ЕУ и међународна заједница да допре до њега, јер Срби на КиМ не уживају ни минимум минимума људских права", рекла је Брнабић. 

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести