Брнабић у Новом Саду отворила Центар дигиталне пољопривреде

Председница Владе Србије Ана Брнабић отворила је у Новом Саду Центар дигиталне пољопривреде Србије на Институту „БиоСенс“, и пустила у рад дигиталну платформу „АгроСенс“ којом се преко мобилног телефона могу добити сви релевантни подаци о активностима пољопривредне производње, чији су основни сервиси бесплатни за све пољопривреднике.
Центар дигиталне пољопривреде
Фото: Покрајинска влада

Директор Института „БиоСенс“ Владимир Црнојевић рекао је да је то први корак дигитализације пољопривреде Србије, и да се тиме омогућава да сви подаци и активности у раду буду регистровани и да произвођач генерише дигиталну књигу поља, коју после може размењивати с различитим корисницима.

„То је развијено за произвођаче, али радићемо на томе да ту апликацију прилагодимо и за државну управу, саветодавне службе, осигуравајуће куће и истраживаче“, истакао је Црнојевић.

Центар дигиталне пољопривреде Србије један је од првих резултата заједничког рада Владе Србије и истраживача Института „БиоСенс“ на увођењу информационих технологија у пољопривреду. Како је навео, тај центар је пример практичне примене иновативних ИТ решења и дигитализације у циљу повећања ефикасности и конкурентности домаће пољопривреде.

Председница Владе Србије је објаснила да је „БиоСенс“ европски првак у истраживању и развоју и да је победио на најзахтевнијем програму ЕУ за истраживање и развој „Хоризонт 2020“, те да ће, захваљујући њему, Нови Сад, Војводина и Србија постати европски центар изврсности за пољопривреду.

Фото: Tanjug


Ана Брнабић о Чанку и Каталонији

На молбу да прокоментарише одлазак председника Лиге социјалдемократа Војводине Ненада Чанка у Барселону, где је присуствовао референдуму о независности које је организовала регионална влада те покрајине, мимо сагласности централних власти, председница Владе Србије Ана Брнабић казала је да свако има право да путује где хоће и ради шта хоће.

„Као председница Владе Србије, морам да кажем да поштујемо територијални интегритет и суверенитет Шпаније. Шпанија је огроман пријатељ Србије и била је уз нас у тренуцима када је било врло, врло тешко. Поштује Србију, поштује наше ставове и ја бих волела да ми тако поштујемо ставове наших пријатеља“, изјавила је Ана Брнабић.


Фото: Tanjug

„Влада Србије, Покрајинска влада, ресорна министарства и Универзитет свакодневно заједнички покушавају да имплементирају знања запослених с тог института“, навела је Ана Брнабић, и напоменула да је та сарадња довела до резултата. 

Премијерка је изразила наду да ће ускоро бити потписан споразум о сарадњи између Владе, Министарства просвете, науке и технолошког развоја и Европске комисије о бесплатном коришћењу сателитских података из Европске уније, чиме ће Србија постати прва земља која није чланица ЕУ а има приступ тим подацима.

По њеним речима, други резултат је нова зграда Института „БиоСенс“, чија изградња ускоро треба да почне, и изразила наду да ће ускоро у Новом Саду бити отворен научно-технолошки парк од 29.000 квадрата.

Председник Покрајинске владе Игор Мировић указао је на значај отварања тог центра и његов значај за пољопривреду у Војводини, али и целој држави.

„У Војводини пољопривреда представља кључну полугу економског развоја, а самим тим и овај центар, који званично почиње рад, кључни је алат за покретање економског развоја и пољопривреде у целој нашој земљи“, изјавио је Мировић.

Он је казао да је уз огромну подршку Покрајинске владе, Институт „Биосенс“, као део Универзитета у Новом Саду, показао својим целокупним ангажманом да разуме потребу и тренд, који је очигледан у нашој земљи а тиче се њеног економског опоравка.

По његовим речима, Центар дигиталне пољопривреде допринеће ефикасности, већим приносима, бољем квалитету и свим епитетима које пољопривреда мора да носи у будућности. Циљ је, како је подвукао, да у такве системе буду укључени и државни органи, министарства, надлежне службе, сви они који ће тај систем снабдевати подацима.

Платформа „АгроСенс“ омогућава да мобилни телефон постане алат кроз који се размењују правовремене, географски прецизне и релевантне информације о активностима пољопривредне производње. Реч је о подацима који имају практичну примену: сателитско праћење стања усева, локализовани метео-подаци, дигитализовани подаци о хемијском и механичком саставу земљишта, дневник активности на парцели, каталог семена и хемијских препарата, каталог најсавременијих технолошких решења за прецизну пољопривреду.

А. Савановић

Фото: Tanjug

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести