Дачић: Неке земље играју двоструку игру по питању такси

БЕОГРАД: Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас да немају сви у међународној заједници жељу да се настави дијалог Београда и Приштине и да се нађе решење за Косово и Метохију, а да неке земље играју двоструку игру.
dacic
Фото: Tanjug (Z. Žestić, arhiva)

Дачић је тако одговорио на питање како је могуће да ни САД, нити ЕУ и други велики играчи не могу да присиле Приштину да повуће таксе на српску робу.

"Ја не верујем да је то баш тако, изразио сам и раније сумњу да је реч о двострукој игри и сада треба да утврдимо ко игра те двоструке игре и шта је циљ тога", рекао је Дачић.

Према његовим речима, нису сви заинтересовани да се укину таксе као предуслов за наставак дијалога.

"Имамо мултиплицирање разних геополитичких проблема, није више само ствар да се ту преплићу Исток и Запад, већ се преплићу и различити интереси унутар Запада", рекао је шеф српске дипломатије.

Навео је да неке земље храбре косовског премијера Рамуша Харадијана да Приштина не укине таксе управо да се не би наставио дијалог.

"Неке земље му кажу немој још", казао је Дачић, додајући да поједине земље кажу Приштини да сачека са укидањем такси док се не заврше избори у ЕУ.

Навео је да је очигледно да Немачка и Велика Британије из различитих разлога не деле ентузијазам када је реч о брзом проналажењу неког решења.

Једни су против, како каже Дачић, због избора, други зато што ће доћи нови људи на чело органа ЕУ, а трећи су против јер се противе принципу разграничења и залажу се да Косово не мања границе.

"Ми смо највеће присталице немењања граница Косова, само што су тај принцип одавно нарушили, сада сте се сетили немењања граница. То би било као кад је (Садам) Хусеин заузео Кувајт па каже нема више промена граница", рекао је Дачић.

Додао је да је логично питање како је могуће да таксе сада опстају и што притисак међународне заједнице не даје ефекта и оценио да је то зато што нема јасно прецизираних мера против Приштине, због чега и неће доћи до укидања такси.

"Нама је најважније да се дијалогом дође до решења, а не једностраним решењима", поручио је Дачић.

Изјава Могерини ништа ново, без промене формата

Дачић је у недавној изјави високе представнице ЕУ Федерике Могерини да финални споразум Београда и Приштине мора бити у складу с међународним правом и добити подршку Савета безбедности УН, не види ништа ново у односу на оно о чему је Београд говорио и раније.

Додао је и да не верује да ће доћи до промене формата дијалога.

Дачић је данас на заједничкој конференцији за новинаре са министром спољних послова Гренаде, на питање да ли и он, као неки, ту њену изјаву, као и став изасланика Европског парламента Дејвида Мекалистера о укључивању Русије и САД у дијалог, види као израз немоћи ЕУ у проналажењу решења за КиМ, рекао:

"Та изјава није ништа ново у односу на оно што смо и ми говорили раније, само неке изјаве пролазе незапажено. Одувек сам говорио да свако решење на крају мора да буде верификовано и преточено у правне тековине међународног поретка неком одлуком Савета безбедности УН."

Додао је и да су и услови под којима су прекинута оружана дејства на Косову, Кумановски споразум, касније постали део Резолуције СБ УН 1244.

"То не значи да ће доћи до промене формата и да се о томе размишља, мада има држава, посебно неких ЕУ земаља, које сматрају да Могерини не ради како треба и да би они требало да преузму иницијативу. Ја желим тим земљама да кажем да ако мисле да Србију треба више да притискају да призна незавиност Косова - да не рачунају на то", истакао је Дачић.

Неке од тих земаља појављују се сада са идејама да дају неке нове планове да Србија призна Косово, а ЗСО да има неку велику аутономију.

"Немојте да мислите да је то реално, немојте да се заносите. Србија је рекла да жели компромис, а то што они траже није компромис, него прихватање једностране одлуке Приштине. И ми можемо да кажемо, имамо нашу платформу - Косово као аутономија у оквиру Србије. Који ће мађионичар наћи компромис за то?", упитао је Дачић.

Такође је рекао да Србија генерално позитивно оцењује активности САД, јер су показале висок ниво заинтересованости да се дође до компромисног решења.

"Треба бити прецизан, не треба говорити да се САД, Русија слажу са свим предлозима који се чују. Они се слажу са идејом да ће Београд и Приштина да се нешто договоре", објашњава Дачић.

Он додаје да се ствара ситуација да када САД, које до сада нису хтеле да чују да се изнова разговара, допуштају ту могућност, неке европске земље хушкају Албанце да не прихвате било какав компромис.

"Тражите екстремне захтеве, Србија мора да попусти. Србија неће попустити", истакао је Дачић.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести