ДНЕВНИК У ИРИГУ Општина која је за годину и по добила новце за 52 пројекта

Ириг је годинама лутао с планом развоја општине и на крају закључио да му не требају фабрике, нити индустрија у крају, кад му је дато благо Фрушке горе, те се локална самоуправа определила да им главно за развој места буде улагање у туристичке потенцијале који су разноврсни – вински, бањски, верски, спортски туризам – за сваког по нешто, а понуда богата.
irig foto jelena ivanovic
Фото: Дневник/ Ј. Ивановић

Председник општине Ириг Стеван Казимировић каже да великим винаријама реклама више ни не треба јер је „Ковачевић“ постао бренд за себе и сам може да изађе на тржиште, а малим винарима је помоћ и те како потребна, и они ће ојачати кроз неколико година.

„Мањи винари се теже пробијају због великих и кад не могу да продају, увек им је боље да дају великим винаријама него да пропадне. Сваке године отвори се бар три мале винарије у општини, што и јесте перспективно“, каже Казимировић.

О томе да се Ириг брзо развија, говори и податак да је у плану гасификација целе општине, односно свих 12 насељених места, док тренутно само Ирижани имају гас.

Фото: Дневник/ Ј. Ивановић

„Сад се ради пројектно-техничка документација, очекује се да ће радови почети на јесен, а сигурно је да ће се прво радити западна страна општине – Ривица, Врдник, Јазак и Мала Ремета и тај крак иде до Летенке“, истиче председник општине Ириг, и напомиње да су велика улагања у Фрушку гору: улаже се у путеве, школе, амбуланте, заслугом радника локалне самоуправе који вредно раде на пројектима да би конкурисали код виших нивоа власти јер Општина са својим буyетом не би могла сама изнети толике инвестиције.


Имају чиме да се похвале

"Ми смо једна од општина које су имале и највећи проценат незапослености – 52 одсто званично, иако на селу увек има неког сезонског посла. Податак у априлу је 18 одсто незапослених, од чега половина сигурно обавља неки сезонски пољопривредни посао. Признаћете да је то податак за сваку похвалу, иако ми више волимо да то други говоре",каже Казимировић.

У Иригу је за годину и по смањен и број корисника социјалне помоћи, с 1.300 на 900.


„Не пропуштамо ниједан конкурс, било да је у питању инфраструктура или било која друга област. На последњем конкурсу за водоснабдевање добили смо од Покрајинског секретеријата за пољопривреду три милиона динара за копање и опремање бунара у Нерадину, а укупна вредност радова је пет милиона – остатак плаћа Општина. Добили смо новац и за реконструкцију црпне станице на Борковцу, од које се снабдева регионални водовод и насељена места Ириг, Ривица и Врдник, и то нам је веома важно да се уради, а укупна вредност радова је девет милиона динара“, истиче Казимировић.

Он напомиње да имају велике планове за ову годину и за недељу дана почињу радови на санацији пута од бање Врдник до Јаска, а завршен је пројекат за реконструкцију пута од Иришког венца до Змајевца, раскрснице Врдник–Раковац, дужине пет километара и само се чека на расписивање конкурса Управе за капитална улагања. Радови ће највероватније почети на јесен, а пошто је лане реконструисана деоница пута од Венца до „Норцева“, тиме би општина урадила гребенски пут на Фрушкој гори који је веома битан за развој туризма. Општина Инђија задужена је за реконструкцију пута од хотела „Норцев“ до Банстола, и радови почињу ускоро, чиме ће прича бити заокружена.

Пројектна документација у тој општини се спрема на време и унапред, а томе у прилог иде и чињеница да су општина која је лане добила новце од покрајинских и републичких органа за чак 39 пројеката.

„ Ове године смо већ имали ребаланс буyета пошто смо за првих пет месеци добили новац за још 13 пројеката, што је за годину и по чак 52, а то је заиста велика ствар јер смо мала општина“, истиче Казимировић.

Следеће недеље биће завршена реконструкција амбуланте у Крушедол–Селу, а Казимировић напомиње да не само да се улаже у све области већ и у сва насељена места пођеднако, а не само у Ириг и Врдник као највеће месне заједнице.

За реконструкцију поменуте амбуланте Канцеларија Владе Србије за јавна улагања уложила је мало више од седам милиона динара, а Покрајинска влада доделила једно санитетско возило Дому здравља.


Посла у Иригу има увек

Сада је сезона трешања и вишања, а креће и рана бресква. По речима председника општине Ириг Стевана Казимировића, сезонског посла у Иригу има увек, али нема радника.

"Код нас свако ко жели да ради – може јер има посла. Нама веће фирме не одговарају, близу су нам Инђија и Рума с јаком индустријом и доста наших радника иде тамо на посао и имају организован превоз. Нама одговара да се у општини отворе мале фирме које би упослиле 20-30 радника, као што је „Царпе дием“, који код нас отвара млекару", каже Казимировић, и додаје да на њиховој територији послују јаки воћари, који ће, кад их упитате, рећи да немају радне снаге, и да раде старији људи од 60-70 година, док младе издржавају и школују родитељи, а дневнице нису мале.


„У следећој фази ћемо конкурисати за реконструкцију амбуланте у Шатринцима, а тренутно се ради комплетна реконструкција Основне школе „Доситеј Обрадовић“ у Иригу и радови ће бити готови до краја августа. У пирању је велика инвестиција, вредна 140 милиона динара. Добили смо пројекат и за реконструкцију Основне школе „Милица Стојадиновић Српкиња“ у Врднику, а очекује се да ће радови почети кроз месец дана“, каже Казимировић.

Фото: Дневник/ Ј. Ивановић

Такође, путем конкурса Министарство културе је за опремање Михизове родне куће у Иригу издвојило милион динара.

„У овом тренутку већ имамо спремне веће пројекте за санацију зграде општине, парка у центру Ирига, зграде у дворишту општине, спортску халу... међутим, за пројекте су, осим документације, потребни и новци у буyету јер Општина углавном има неко учешће у инвестицијама, зато је потребно да будемо спремни у сваком тренутку, а за мања улагања имамо и новца“, каже Казимировић.

Он истиче да раде ствари које се нису радиле 30-40 година, као што су амбуланте, школе и вртићи. Тако је урађена и комплетна реконструкција вртића у Иригу и Врднику, а на лето ће бити замењени санитарни чворови у иришком вртићу и постављен спољни видео-надзор. У вртиће није ништа улагано од 1986. године, када су и изграђени, те је за Ирижане то велика инвестиција.      

Маша Стакић

Фото: Јелена Ивановић

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести