ЂУРЂЕВ: Импликације зелене политике или зашто се без нафте не може

 "У последње време се све чешће суочавамо са идејама у чијој се сржи налази одступање од нафте као извора енергије. Гласноговорници ове идеје као главни изговор издвајају заштиту животне средине“ – изјавио је посланик и председник Српске лиге Александар Ђурђев.
aleksandar djurdjev, Privatna arhiva
Фото: Приватна архива

"Пођимо од чињеница, нафта чини 31 одсто светског енергетског биланса, стога, уколико би којим случајем дошло до нестанка нафте, свакако би дошло до неких коренитих промена које би утицале на начин живота какав познајемо. За почетак, уколико би се одрекли од коришћења нафте следећи „зелену агенду“, дакле зарад климатских разлога, дошло би до драстичног смањења производње прехрамбених производа. Не само то, одрицање од нафте би било пропраћено смањењем производње опреме за обновљиве изворе енергије“ – рекао је Ђурђев.

"Идеологија која заговара одступање од нафте из климатских разлога је погрешна. Без нафте као енергента није могуће произвести ветротурбину, није могуће произвести ни соларне панеле, као ни сву другу опрему за обновљиве изворе енергије, зато су сви позиви за напуштање нафте под изговором заштите животне средине фундаментално погрешни“ – сматра Ђурђев.

"Шта би се десило са транспортом уколико не би било нафте? Бродови који транспортују жито, локомотиве које превозе угаљ, камиони који возе намирнице, сви они користе нафтне деривате као погонско гориво. Не само то, трактор, комбајн, пољопривредне машине такође не би могле да раде без нафте. Свакако да би одступањем од нафте утицало на саобраћај, долазило би до несташица, редова испред продавница, људи не би могли да пазаре основне животне намирнице, милиони би били погођени глађу“ – рекао је Ђурђев.

"У свету у коме живимо тек нас чека повећање потражње за нафтом, пик потражње ће бити негде око 2045 године, како кажу прогнозе ОПЕК-а, друге предикције, као извештаји који сматрају да нас врхунац глобалне потражње за нафтом очекује већ 2030. године, се заснивају на позивима да се у потпуности напусти коришћење фосилних горива. Примера ради, по једном од сценарија, потражња за нафтом до 2045. ће доћи и до 120 милиона барела дневно“ – изјавио је Ђурђев.

"Суочавамо се са све већим растом потражње нафте на глобалном нивоу, и за то морамо бити спремни, неопходно је улагати у све секторе нафтне индустрије. Све процене нам сугеришу да нас очекује раст глобалне потражње за нафтом. У 2024. потражња за нафтом би могла да досегне 104,46 милиона барела дневно, а већ наредне године - 106,3 милиона барела дневно – закључио је Ђурђев.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести