ЕУ за што бржи наставак дијалога Београд - Приштина

БРИСЕЛ: Министри ЕУ 18. јуна у Луксембургу разговараће о напретку земља у процесу проширења. 
eu brisel
Фото: Tanjug (Piroschka van de Wouw, Pool Photo via AP)

Очекује се да се Србија похвали и охрабри за даље евроинтеграционе кораке, економске реформе и сарадњу у региону. 

Јачање владавине права, примена основна права и наставак дијалога са Приштином биће део министарских препорука за Србију, сазање Танјуг у Бриселу.

У нацрту закључака Савета, у који је Танјуг имао увиди, ЕУ министри поздрављају укупан напредак који је Србија остварила на свом путу приступања ЕУ.

”Србија је наставила да ради на усклађивању свог законодавства са стандардима (ЕУ) у многим областима. Напредак у области владавине права, основних права као и норамлизација ондоса Србије са Косовом остају основа и одредиће темпо притупних преговора”, наводи се у нацрту текста.

Велики део министрских закључака о Србији односи се управо на дијалог Београда и Приштине. 

”Савет наглашава да тренути статус кво није одржив. Неопходно је да се дијалог настави што пре”, наводи се у нацрту закључака.

Од Београда се очекује да направи даље напоре и допринесе успостављању ”погодног окружења за вођење дијалога” што, према тексту документа, укључује ”међународно и регионално ангажовање” и ”уздржавање од потеза који могу бити протимачени као провокација.”

Министри ЕУ наглашавају да свеобухватни правнообавезујући споразум мора да реши ”сва отворна питања у складу са мењународним правом, ЕУ стандардима и да допринесе регионалној стабилности”.

”Закључивање таквог споразума, без одлагања, под покровитељством Високог прдставника, неопходно је да би Србија и Косово напредовали на ЕУ путу”, наводи се у закључицма ЕУ министара.

Савет изражава жаљење што није било напретка на првом месту у изради статута Заједнице српских општина, али ни и у пуној примени заједничког управљања прелазима, енергетском споразуму, а констатује се да није дошло ни до отварања за саобраћај моста у Косовској Митровици. Министри подсећају да сви договори који су постигнути током дијалога морају бити потпуно примењени укључујући споразме о правосуђу и телекомуникацијама. 

У нацрту мнистарских закључака о Србији оцејњује се да ЕУ интеграције остају стратешки циљ Србије. Савет охрабрујуе српске власти да се снажно посвете промовисању европских вредности посебно у комуникацији са грађанима.

Србија се позива да се фокусира на убрзање реформе у области владавине права са посебним фокусом на независност и ефиканост судства. 

”Опипљиви резултати очекују се у борби против организованог криминала, корупције и прања новца”, стоји у тексту нацрта закључака Савета ЕУ.

Савет изражава забринутост због недостака напретка у области слободе изражавања је и позива Србију да гарантује безбедну климу како за слобододно изражавање тако и за независнт медија.

У области медија подвлачи се да је приметан прогрес у припреми медијске стратегије при чему се Србија позива да усвоји и примени Стретегију на транспарентан и инклузиван начин.

Србија се кроз министарске закључке позива и на пуно поштовање права фундаменталних права, уклучујући права најрањивијих групација као и националних мањина. 

У случају националних мањина то подразумева употребу мањинских језика у образивању и медијима и оперативност савета националних мањина, наводе у Савету.

Савет ЕУ подсећа и на важност јачања ”истинске међустраначке дебате”, рада са организацијма цивилног друштва и обезбеђивање функционисања независних тела и демократских институција укључујући и парламент Србије.

Србија се кроз министарске закључке подсећа и на важност решавања случајева ратних злочина пред домаћим судовима и пуну сарадњу са Трибуналом у Хагу.

Београд је и овом приликом похваљен због наставка свог ангажовања у многим регионалним иницијативама и позван да настави досадашње напоре на јачању добросуседских односа.

Када су у питању економски критеријуми, Савет би, прма тексту нацрта закључака, требало да позитивно оцени даљи напредак Србије у области економских реформи. Србија се подстиче да кроз структурне реформе настави јачање компетитивности и дугорочног и инклузивног економског раста посебно у области тржишта рада и енергетском сектору.

Министри ЕУ позвају Србију да усклади своју трговиснку и енергетску политику са ЕУ стандардима са посебним фокусмо на тржиште гаса.

И ове годне Савета ЕУ понавља потребу да Србија током свог процеса приступња ЕУ настави усклађивање своје спољне и безбедносне политике, али и визне политике са ЕУ. 

Истовремнео, нацрт закључака Савета ЕУ посебно поздравља активно учешеће Србије у операцијама и мисијама у оквиру Заједничке безбедносне и одбрамбене политике.

Расправа министра спољних и европских послова земља чланица ЕУ о ”Пакету проширења” који укључује шест претнера са Западног Балкна и Турску редован је процес који следи након објављивања извештаја Европске комисије о напретку тих земља на путу евроинтеграција.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести