Хан: СРБ и ЦГ 2025. у ЕУ - реално али амбициозно 

БРИСЕЛ: Србија и Црна Гора имају највеће изгледе да буду следеће земље које ће приступити ЕУ, највероватније 2025, оценио је европски комесар за проширење и суседство Јоханес Хан.
Johanes Han/Fonet
Фото: FoNet

Он је агенцији Ројтерс рекао да покреће дипломатске напоре да убрза кораке којима би шест земаља Западног Балкана увели у ЕУ након више година "стоп-старт" напретка.

Време је да се заврши посао из 1989, поручио је алудирајући на пад Берлинског зида.

"Поставили смо 2025. као индикативни датум за Србију и Црну Гору, што је реално, али и веома амбициозно", нагласио је Хан.

Ројтерс указује да Албанија, Босна, Црна Гора, Македонија, Србија И Косово желе да приступе ЕУ, као и да су политичари у тим земљама суочени са растућим евроскептицизмом услед кризе у еврзони и одлуке Велике Британије да напусти Унију.

Јачање руског утицаја, мигрантска криза, као и удаљавање Турске појачале су жељу за европском интеграцијом у ЕУ, представљајући Балкан као шансу, додаје агенција.

"Или ћемо извести стабилност у регион или ћемо увести нестабилност", поручио је Хан додајући да напредак у приступном процесу представља најбољи начин за борбу против корупције, организованог крииминала и претње ауторитаризма у регион.

Србија је кључни покретач и ЕУ се нада да би утицај Београда на Балкану могао да помогне спровођењу даљих реформи, наводи Ројтерс те најављује посету Хана Србији након што Европска комисија буде објавила нову стратегију за Балкан.

Хан ће, такође, како наводи агенција, посетити Вашингтон идућег месеца, где ће се састати са америчким званичницима како би разговарао о подстицајима ЕУ за Балкан.

Ројтерс подсећа да Бугарска, која председава ЕУ, планира да одржи Самит о Западном Балкану у мају у Согији, те да ће Велика Британија бити домаћин наставка Берлинског процеса у јулу.

Позивајући се на дипломате при НАТО, Ројтерс преноси да би Македонији могло бити понуђено да приступни овој војној алијанси ако буде решила спор са Грчком око имена.

Хан је изразио уверење да ће ово питање моћи да се реши након разговора у УН овог месеца.

Ројтерс наводи и да је банкарски и правосудни систем у свих шест земаља региона слаб те да су плате у овом регион за 30 одсто мање него у еврозони.

Агенција посебно истиче да постоје и конфликти између земаља региона, те подсћа да је Босна дубоко подељена, да Србија не признаје независност Косова, а Црна Гора се налази у политичкој кризи.

Иначе, Ројтерс, који је имао увид у Стратегију ЕУ, наводи да се она ослања на то да Србија и Косово постигну нормализацију односа до краја 2019.

Хан је с тим у вези изразио забринутост због убиства Оливера Ивановића, рекавши да то показује колико је регион нестабилан.

"Надам се да је то позив за буђење код одговорних политичара. Апелујем на руководства да схвате да само сарадња и помирење представљају једини пут напред", поручио је евсопрки комесар.

Иначе, Хан је идентичне оцене о ситуацији у земљама Западног Балкана и њиховим шансама за прикључење Унији дао у Бечу агенцији АПА, поручивши да је следеће ширење ЕУ до 2025. "спроводиво", али и да Унија сигурно неће примити земљу која има било каква отворена питања са суседима. 

Поручио је да су Србија и Црна Гора у овом тренутку најдаље одмакле од свих земаља кандидата, али и приметио да се у овом тренутку не може са сигурношћу рећи да ли ће те земље стварно и бити прве. 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести