Конкурс за директора Карловачке гимназије мора да се понови

Након велике медијске пажње, одбијање покрајинског секретара за образовање Михаља Њилаша да да сагласност на избор Милана Ђуришића за директора Карловачке гимназије и незадовољство запослених у тој школи због тога, које су изразили у отвореном писму послатом на адресе надлежних републичких, покрајинских и локалних институција, те  представника власти, реаговао је покрајински секретар  Михаљ Њилаш.
Мihalj Njilaš pokrajinski sekretar za obrazovanje/ Pokrajinska vlada
Фото: Покрајинска влада

Њилаш каже за „Дневник” да криза због избора директора не сме да се одрази на квалитет образовно-просветног рада у школи, поготово не на полагање матурских и пријемних испита.

Образлажући своју одлуку да одбије да се сагласи с избором дугогодишњег професора, врсног познаваоца енглеског и других страних језика и магистра енглеске књижевности Милана Ђуришића за првог човека Гимназије, Њилаш тврди да текст конкурса није садржао све елементе које треба да има по правилнику који то детаљно регулише.

„Самим тим, поготово ако су на то указали остали учесници конкурса, Секретаријату и мени није ништа остало друго него да, кад утврдим чињенице, без обзира на то што се ради о малом формалноправном недостатку, не дам сагласност“, каже Њилаш. „Конкурс није поништен, како се у писму наводи. Конкурс може да поништи суд. У овом случају, без моје сагласности нема одлуке о избору директора и он треба да се понови“.

Једно од опредељења од мог доласка на чело секретаријата је да се не сме ћутати никад ако је нешто у складу са законом, то ћемо рећи,а ако није, одбићемо сагласност

У отвореном писму Њилашу се „ставља на душу” да је за вршиоца дужности поставио Ђуришићевог противкандидата, професора физичког и рукометног тренера Радована Ковачевића. Од 97 чланова колектива који су гласали, Ковачевићу је поверење дало њих 15, наспрам Ђуришића који је добио 77 гласова. Њилаш је то прокоментарисао речима да се „руководио тиме да треба се обезбеди стабилност и континуитет у раду у прелазном периоду и да то треба да буде неко из редова запослених”.

„Пошто Ђуришића нисам могао да поставим за вршиоца јер закон каже да ко не добије сагласност као директор, не може бити в. д., определио сам се за Ковачевића јер за то су потребни само основни услови, никаква  уверења се не предвиђају. Руководио сам се тиме да је он члан колектива, познаје функционисање школе и жели да буде директор“, објашњава Њилаш.

Thumbnail

„Једно од опредељења од мог доласка на чело секретаријата је да се не сме ћутати никад - ако је нешто у складу са законом, то ћемо рећи, а ако није, одбићемо сагласност“, објашњава Њилаш. „И у овом случају сам тако поступио. Морам да нагласим да је овде децидирано указано на пропуст од другог учесника и ми смо то морали пажљиво да испитамо и дошли смо до закључка да је то стварно изостало из конкурса“.

Школски одбор је добио налог да распише нови конкурс за директора. Биће то трећи конкурс за нешто више од пола године. Због такве одлуке покрајинског секретара огласили су се и некадашњи ђаци Карловачке гимназије и неколико удружења и организација из Сремских Карловаца, дајући подршку Милану Ђуришићу и стајући на страну запослених.   

З. Милосављевић

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести