Вучевић: Несаломиви морал и пркос Српске Атине

НОВИ САД: Годишњица ослобођења и уласка српске војске у Петроварадин и Нови Сад 1918. године, пред сам завршетак Првог светског рата, обележена је у Цркви Свете Петке у Петроварадину.
vucevic
Фото: novisad.rs

На Митровдан, 8. новембра 1918. године, српска војска је преко Сремских Карловаца ушла у Петроварадин, да би већ наредног јутра, 9. новембра, била у Новом Саду. Ослобођење Бачке, Баната и Барање стварило је услове да народ изабере представнике за Велику народну скупштину, која је две недеље касније, 25. новембра, у Новом Саду донела историјску одлуку о присаједињењу тих регија Краљевини Југославији.

Прослави су присуствовали градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и владика сремски Василије, а уприличен је и културно-уметнички програм у којем су учествовали група певача АКУД-а „Димитрије Котуровић” из Београда, дувачки оркестар „Влајковац”, народни и тамбурашки оркестар „Вила” из Новог Сада, као и хор Цркве Свете Петке из Петроварадина.

Тешко је наћи речи којима се може описати овај осећај, у овом величанственом храму, у овом великом дану, да се обратим вама – потомцима славне српске војске која је пре 101 годину окончала патње свог народа, донела му слободу након година Великог рата, рекао је вечерас градоначелник Новог Сада Милош Вучевић.

Како је додао, ослобођење и улазак српске војске у Петроварадин, на Митровдан 8. новембра 1918. године, а дан касније и у Нови Сад, остало је забележено у историји Српске Атине као дан у којем ниједан становник није изгубио живот, у којем ниједан мост није срушен... Ослободиоце је дочекао срећан народ, жељан мира и реда, жељан онога што ће убрзо уследити – присаједињење Бачке, Баната и Барање Краљевини Србији. Ти дани су определили судбину нашег народа, нашег националног бића, наших живота… јер то и јесте била победа живота, поручио је градоначелник Новог Сада.

Идеал слободе водио је наш народ кроз неравноправне битке с много јачим непријатељима, с највећом војном силом тог доба… Неко ће рећи: историја нам се често понављала, борили смо се против моћнијих, носили се с разним неправдама... али несаломиви морал и пркос имали смо од кога да наследимо, драги пријатељи. И толико пута доказали и показали да све у животу може да се победи, ако се верује и не одустаје у тој вери. Сада је на нама да томе научимо и нашу децу, и она своју... Сада је на нама да водимо неке нове битке, против сиромаштва, незапослености, миграције, беле куге... И зато нам треба још више снаге, да градимо још бољу Србију... а много је напредовала последњих година, видите то и сами, поштована је, независна, економски оснажена… И наш Нови Сад је њена слика у малом, наш вољени град који је извукао најбоље из свих нас, ујединио нас у пројектима који омогућавају бољи живот, али ни у једном тренутку нисмо заборавили оно поучно историјско и културно наслеђе, оно чему нас и уче ови новембарски дани, нагласио је Вучевић.


Испуњење сна о присаједињењу матици

Захваљујем се Епархији сремској, Црквеној општини у Петроварадину и протојереју Кости на позиву да заједно обележимо не само Митровдан него и улазак српске војске 8. новембра 1918. у Петроварадин, односно ослобођење целог града наредног дана, као датуме који су обележили судбину и даљи развој Новог Сада, истакао је Вучевић.

Према његовим речима, након 9. новембра стекли су се услови да Бачка, Банат, Барања и Срем донесу одлуке о присаједињењу матици Србији, што је било испуњење сна који је водио наше претке и у Сремским Карловцима 3. маја 1848. године, када је основана Српска Војводина и Тамишки Банат.

Вучевић је казао да никако не треба заборавити и величансвен дочек српске војске коју је предводио мајор Војислав Бугарски на улицама Петроварадина и Новог Сада.


Фото: novisad.rs

Данас, читав век и једну годину више од славне победе у Великом рату, и много појединачних животних векова који су прошли од уласка ослободилаца у наш град, могу само да будем захвалан што имамо ту привилегију да радимо за добробит свог народа и своје земље. И да кажем велико хвала што се данас будимо у слободи, мислимо у слободи, радимо у слободи... Желим да сви будемо свесни величине дана у којима су храбри српски војници, након ратних година, јуришали ка својим кућама, жељни да им донесу слободу! Желим да славимо наше храбре претке, у храмовима, у школама, на улицама... Цео свет зна какви су били наши преци – часни и непоколебиви, јунаци великог срца. Не смемо као народ то да заборавимо, а чувајући сећање на њих, чувамо и извор снаге за све наше будуће битке за бољу и још напреднију Србију!, рекао је градоначелник Новог Сада, и додао:

“Нека је вечна слава свим знаним и незнаним јунацима српске војске која је донела слободу у Петроварадин и Нови Сад!”.

С. Ковач

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести