Поповић: Србија испред осам чланица ЕУ у области иновација

БЕОГРАД: Србија је у претходних годину дана остварила значај раст у области иновационих делатности и по први пут се нашла испред осам земаља чланица Европске уније на најновијој листи Европских иновационих резултата. 
1
Фото: Tanjug

"Направили смо значајан скок и мислим да је ово велики резултат за Србију", рекао је министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић и навео да је Србија на тој листи боље позиционирана од Мађарске, Грчке, Пољске, Литваније, Хрватске, Бугарске, Румуније и Словачке. 

Најбоље резултате наша земља показала је у остваривању веза и партнерстава малих и средњих предузећа, иновацији производа и процеса, као и у оствареном утицају иновационих активности на запосленост и запошљавање.

Министар Поповић је на представљању годину дана рада кабинета за иновације поручио да овај успех није само резултат рада тог кабинета, који је формиран по први пут у Србији, већ и других министара у влади на челу са премијерком Аном Брнабић. 

Када је реч о листи глобалних иновација, Поповић је напоменуо да је Србија тренутно на 55. месту, што је за седам више у односу на прошлу. 

Он је навео да је успех, између осталог, остварен и у области креирања апликација за мобилне телефоне.

"Ту се налазимо на 15 месту у конкуренцији од 126 држава", додао је Поповић. 

Буџет за подршку развоју иновација повећан је пет пута, а преко Фонда за иновациону делатност додељена су средства за више од 150 иновационих пројеката. 

У оквиру програма раног развоја и програма суфинасирања иновација подржали смо 25 пројеката са више од 2.4 милиона евра, а кроз програм сарадње науке и привреде одобрено је 14 пројеката у износу од три милиона евра, прецизирао је министар. 

Кроз Програм трансфер технологије одобрено је финансирање за 15 пројеката, са шест потписаних споразума о сарадњи и приближне вредности 300.000 евра. 

Такође, министар је подсетио да је кроз иновационе ваучере привредницима и компанијама омогућен брз и ефикасан приступ услугама јавног научно-истраживачког сектора, те да је до сада одобрено 116 таквих ваучера за 100 малих и средњих предузећа, у укупном износу више од 72 милиона динара.

Отворен је и Центар за иновационо предузетништву на Електронском факултету у Нишу, где послује шест студентских компанија. 

Поповић је указао и на остварен извоз информационо-комуникационих услуга из Србије, који је у прошлој години достигао рекордних 900 милиона евра, што је за 21,5 одсто више у односу на проошлу годину. 

"То је први пут у историји да је обим извоза ИКТ услуга премашио извоз воћа и поврћа", подвукао је министар. 

Поред тога, расписани су јавни позиви за три програма које кабинет министра за иновације и технолошки развој спроводи у 2018. години. 

Реч је о Програму подршке отварању регионалних иновационих стартап центара чија је вредност 250 милиона динара, Програму промоције и популаризације иновација и иновационог предузетништва у вредности од 52 милиона динара и Програму за развој и промоцију женског иновационог предузетништва у вредности од 100 милиона динара. 

Министар је поменуо и значај изградње Научно-технолошког парка у Новом Саду и Нишу, као и нове зграде једног од најбољих инситута у Новом Саду - Биосенс института. 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести