Пресуда Младићу поделила јавност региона, посебно у БиХ

Потврђена пресуда генералу некадашње ВРС Ратку Младићу на доживотну казну затвора, судећи према насловима медија у региону, који су о томе известили на ударним местима уз ознаку "хитно" или "преломна вест" поново је поделила земље региона.
w
Фото: Pixabay.com

Најдубље поделе су изражене у БиХ, где је у готово свим тамошјим медијима у Федерацији вест о изреченој пресуди објављена на ударним местима са ознаком "Крив је".

Сарајевски портал Клиx је фотографијом пратио понашање Младића у судници, са посебним акцентом на то како је генерал дочекао изрицање пресуде.

Федерални медији преплављени су реакцијама разних удружења повезаних са злочином у Сребреници и званичника, који изражавају задовољство потврђеном пресудом и незадовољство због тога што Младић није осуђен и за наводни геноцид у Приједору и још пет општина.

Сарајевско Ослобођење са истим насловом "Крив је" известило је о потврђеној првостепеној пресуди на доживотну казну затвора Младићу и истовремено скандалозном оценило изјаву српског члана и председавајућег Председништва БиХ Милорада Додика да је хашки трибунал Младића послао директно у легенду и да је геноцид у Сребреници мит.

Највише простора у федералним медијима је дата су реаговањима представника разних удружења, пре свега мајки и жена, везано за Сребреницу, које генерално сматрају да је за Младића свака казна мала.

Хрватски портал Индекс је објавио "преломну вест" да је Мадићу потврђена доживотна робија, као и реаговања из земље и света на одлуку хашког трибунала.

Готово сви медији у Републици Српској из минута у минут су извештавали о изрицању пресуде Младићу, РТРС је имао извештаче са лица места и директан пренос из суднице.

Алтернативна телевизија је припремила специјалну емисију о потврђеној пресуди генералу.

Званичници Републике Српске су осудили трибунал који се, како кажу, руководио политиком, а не правом И правдом, као И да је овом пресудом Младићу доказао да је антисрпски суд.

Хрватска влада је поздравила осуђујућу пресуду Младићу, али је незадовољна, што, како кажу, није осуђен за још злодела почињена у тој земљи, као и због тога што међу осуђенима у Хагу нема и званичника Србије.

Загребачки Јутарњи лист, осим вести о потврђеној пресуди Младићу, пише да је председавајућа Већа судија, судија Нијамбе, хтела да ослободи генерала.

Најмање пажње правоснажној пресуди Младићу су посветили медији у Црној Гори, који су и даље блиски бившем режиму Мила Ђукановића.

Осим најављеног изрицања пресуде, црногорски медији су пренели агенцијску вест да је Младићу потврђена пресуда доживотног затвора.

Подгоричке Вијести објавиле су ретроспективу под насловом: "Ратко Младић, Балкан и ратни злочин" у којој, између осталог, набрајају тачке оптужнице.

Изреченом пресудом Младићу бавили су се и македонски медији, који су, између осталог навели да је Додик љут због потврђене пресуде генералу, а портал Слободна штампа је Младића назвао "дрским" и "арогантним" официром, чија је ћерка извршила самоубиство.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести