Скапароти: КФОР остаје на Косову док год је потребно

БЕОГРАД: КФОР ће на Косову и Метохији остати „док год је то потребно“, поручио је врховни командант савезничких снага НАТО у Европи, амерички генерал Куртис Скапароти.
kurtis skaparoti
Фото: Tanjug (Dragan Kujundžić)

Командант НАТО за Европу, који је у среду боравио у Београду и разговарао са државним и војним врхом Србије, у ексклузивном интервјуу Танјугу наводи и да је НАТО „забринут због предлога да се Косовске безбедносне снаге трансформишу у Војску Косова без уставних промена“.  

Према његовим речима, главна сврха његове јучерашње посете Београду била је да разговара о сарадњи НАТО и Србије, а кад је реч о мисији Алијансе на Косову и Метохији, Скапароти истиче да „било каква промена у положају снага КФОРА зависи од услова на терену“. 

КФОР ће наставити своју мисију гаранта слободе кретања и безбедног окружења на КиМ док год то буде потребно, рекао је Скапароти.     

Косовске безбедносне снаге све више регрутују припраднике из свих заједница и НАТО ће наставити да подржва њихов развој као још професионалнијих и ефикаснијих снага у оквиру садашњег мандата, рекао је генерал. 

Међутим, уколико се мандат Косовских безбедносних снага промени, на начин који је предложен, НАТО ће морати да преиспита свој ниво ангажовања, нарочито у смислу изградње капацитета тих снага, истакао је он.  

Командант НАТО за Европу указује и да се Србија и НАТО суочавају са заједничким безбедносним изазовима, а Србија даје значајан доприност регионалној и међународној безбедности, што је, каже, кључно и за стабилност западног Балкана.  

Србија игра значајну улогу у изградњи и очувњу стабилности на Западном Балкану и Европи. НАТО поздравља важне кораке које је Србија предузела како би изградила односе са својим суседима на Балкану, рекао је Скапароти.      

Када је реч о политици војне неутралности коју води Београд, врховни командант снага НАТО за Европу понавља да Алијанса у потпуности поштује неутралност Србије и жели да продуби међусобне односе.  

Он каже да Србија и НАТО постојано граде сарадњу и дијалог и на војном и на политичком плану, од када је Србија ушла у Партнерство за Мир и Савет евроатлантског партнерства 2006. године.  

Обука и вежбе са НАТО и појединим чланицама Аијансе помажу војном особљу Србије да ефикасно и безбедно учествују у мисијама УН и ЕУ, додаје генерал и као пример наводи Центар атомоско-биолошко-хемијске одбране Србије, који је 2013. године признат као Центар партнерства за обуку и образовање и отворен за савезнике и партнере.  

Упитан да ли сматра да би Србија била безбеднија уколико би ушла у НАТО, амерички генерал је рекао да су врата НАТО „отворена свим демокатским земљама у Европи које деле вредности Алијансе и које су у стању да деле одговорности и обавезе које подразумева чланство“. 

На питање да ли је утицај Русије у региону била тема разговора и да ли је он међу онима који верују  да је Српско-руски хуманитарни центар „шпијунски центар“, Скапароти је одговорио индиректно:

Србија има сва прва да изабере сопствени пут као и њени суседи. Партнерство и сарадња са Алијансом је вазна за Србију, цео регион као и за НАТО. НАТО има стратешки интерес да западни Балкан буде стабилан и просперитетан и зато блиско радимо са свим земљама у региону, рекао је амерички генерал. 

А на питање да ли НАТО планира свој хуманитарни или неки други центар на територији Србије, он каже да Србија и Алијанса раде заједно „на много начина“, наводећи као пример да је прошле године НАТО успоставио нови фонд како би помогао Србији да уништи готово 2.000 тона вишка муниције. 

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести