Вучић, Волтерс: Комуникација ВС и Кфор кључ за стабилност

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић примио је врховног команданта НАТО снага за Европу и команданта европске команде америчких снага генерала Тода Волтерса и том приликом изразио задовољство добром сарадњом са НАТО, која се развија уз поштовање војне неутралности Србије.
danijel volters vucic
Фото: Tanjug (Zoran Žestić)

Вучић је истакао да су међународне мировне снаге на Косову и Метохији под вођством НАТО гарант безбедности српског народа на КиМ због чега је затражио да начелник Генералштаба Војске Србије у сваком тренутку може да ступи у контакт са командантом КФОР.

Истовремено је прихватио да врх наше Војске буде на располагању за комуникације с КФОР.

Добра комуникација између Војске Србије и КФОР је важна како би, без оклевања, била предупређена свака кризна ситуација на Косову и Метохији. То представља гарант безбедности српског народа на КиМ, рекао је председник Вучић.

Генерал Волтерс је прихватио да у сваком тренутку, без одлагања, постоји могућност међусобне комуникације, јер је то важно за очување стабилности у региону као једног од стубова глобалне стабилности.

Он је потврдио да ће КФОР и даље одговорно испуњавати своје обавезе на Косову и Метохији и похвалио председника Вучића за одговорне, мудре и хладнокрвне реакције у кризним ситуацијама на КиМ. Генерал Волтерс је подржао напоре које Србија улаже у очување стабилности и ширење сарадње у региону. 

Председник Вучић је рекао да је сарадња Војске Србије са НАТО, у оквиру програма Партнерство за мир, у заједничком интересу и изразио наду да ће она бити унапређена са циљем изградње капацитета за допринос међународном миру.

С тим у вези, Вучић је нагласио да је усаглашен нови циклус Индивидуалног акционог плана партнерства, наводи се у саопштењу Прес службе председника.

Фото: Tanjug (Zoran Žestić)

Волтерс: СРБ радом, посвећеношћу подстиче мир на ЗБ

Врховни командант НАТО снага у Европи и командант америчких војних снага у Европи Тод Д. Волтерс у ексклузивној изјави за Тањуг, по доласку у Београд, поручио је да "Србија својим радом и посвећеношћу подстиче мир и стабилност на Западном Балкану".

Драго ми је што сам овде и што се састајем с мојим српским колегама. Синоћ сам имао ту част да ме угости генерал Мојсиловић са својим тимом. Захвалан сам што могу из прве руке да искусим српско гостопримство. Причали смо о многим темама и драго ми је што могу да кажем да Србија својим радом и посвећеношћу подстиче мир и стабилност на Западном Балкану, казао је генерал Волтерс.

Генерал Тод Д. Волтерс је ступио на функцију 19. врховног команданта Савезничких снага у Европи НАТО-а (САЦЕУР) 3. маја 2019. Ово је његова прва посета региону, којом се још једном истиче да су стабилност и сигурност Западног Балкана од кључне важности за НАТО.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести