Вучић: Односи Србије и Немачке на највишем нивоу у историји

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић разговарао је са Сузаном Шиц, изасланицом за југоисточну Европу, Турску и земље ЕФТА у Министарству спољних послова Савезне Републике Немачке.
aleksandar vucic, Tanjug/Dimitrije Gol
Фото: Танјуг/Димитрије Гол

У разговору о регионалној ситуацији, председник Вучић је рекао да је Србији стало до решења за питање Косова и Метохије због сопствене стабилности, као и мира на Западном Балкану, али да је Приштина увођењем такси на српску робу и другим једностраним и провокативним актима удаљила дијалог од његове суштине.

Он је навео последњи пример медијске манипулације са наводним тровањем албанских чланова изборне комисије на КиМ, рекавши да ће инсистирати на истрази да би се утврдило, како је рекао, "да ли је Србија користила антракс или новичок, или ће цео свет морати да призна да су албански властодршци поново лагали", саопштила је Служба за сарадњу с медијима председника Републике.

"Председник Вучић је изразио задовољство што су односи Србије и Немачке, захваљујући редовном и отвореном политичком дијалогу, у последњих неколико година напредовали до највишег нивоа у историји, што је, због угледа и утицаја Немачке у европској и светској политици, од највећег значаја за Србију", саопштено је.

Председник Вучић је истакао да је због тога и економска сарадња у снажном замаху и да развој српске економије великим делом почива на немачким инвестицијама и добром пословању немачких компанија, које у Србији запошљавају око 60.000 радника. Он је изразио наду да ће њихово добро искуство допринети још већем интересовању за улагање у нашој земљи.

Шиц је поновила подршку политици мира и сарадње на Западном Балкану, коју њена земља пружа и кроз Берлински процес, посебно Регионалној канцеларији за сарадњу младих, основаној на иницијативу председника Вучића.

"Она је, такође, нагласила да ће Немачка увек подржавати Србију на њеном европском путу уз очекивање да ће Србија завршити све неопходне реформе у областима важним за европске интеграције“,наводи се у саопштењу.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести