Вучић: Тежак дан, поготово по броју преминулих

НИШ: Данас је за Србију тежак дан, посебно по броју преминулих од корона вируса, рекао је председник Александар Вучић, не наводећи бројке.
v
Фото: Tanjug (video)

Али, ми морамо да се боримо, да градимо здравствени систем, који је показао велику жилавост и показао да има више људи који желе да се боре. Увек има и ко неће и нађе разлог да се склони, али такви су мањина, рекао је Вучић у Нишу.

Он је навео да се нада да ће крива заражених ускоро да се заравни.

А, када стане да расте број заражених, знаћемо који су бројеви сваког дана, и колико људи морамо да лечимо и биће нам лакше, рекао је Вучић.

Одговарајући на питања новинара, Вучић је рекао да се оболели из Београда довозе у Ниш, јер је у главном граду "ужасан проблем".

Али, то је нормално, дешава се у свим држвама Европе, не треба да буде ограничено да у болницу иду само људи из тог града.

То нама повећава трошкове за транспорт.. Али, знам да у Нишу дају све да спасу и људе и Беоргада, и с КиМ, без обзира на националност, рекао је Вучић.

Он је подсетио да ће за три дана бити отворена нова ковид болница у Батајници, а за 17 дана и у Крушевцу.

Додао је да је за њега било дирљиво колико се лекара пријавило да ради у болницама у Батајници и Крушевцу.

Надам се да ћемо и сви ми да будемо одговорни и дисциплиновани и верујем да ћемо се изборити и да ћемо моћи у сваком тренутку да кажемо да су наши лекари и медицинско особље радили као и сви, ако не и боље од свих других, рекао је Вучић.

Приметио је да Северна Македонија, која је мања од Србије, има више преминулих, као и БиХ, која, каже, има за 1.000 више преминулих од короне, а више је него дупло мања од Србије.


Шта ми тачно замерају? Што радим сваки дан?

Шта ми тачно замерају, што радим сваки дан, узвратио је председник Александар Вучић питањем, на новинарско питање да прокоментарише замерке које су му упућене што је јуче обишао радове на Београду на води, док, како кажу, људи умиру од короне.

А ишао је, каже, јер је и то његов посао, пошто и од тог пројекта живимо, и од тог пореза плаћамо и болнице и клиничке центре и људи добијају плату како би могли да живе.

Шта хоћете? Да стане живот сасвим? А, када кажемо да треба да стане живот да бисмо 14 дана били мирни, онда изађете и позовете људе на улице, рекао је Вучић.

Замерају му, додаје, што сваки дан ради ишто стиже да уради и многе друге ствари, поред борбе са короном, као и да ти што га критикују за то време иду у шопинг, што само показује њихово лицемерје.

Ти што критикују, после ће да питају где су плате и пензије, јер то ваљда треба с неба да падне, а да нико не ради, навео је Вучић.

Исто ће питати, додаје, ако сутра неко буде угрозио нашу земљу зашто нисмо оснажили нашу војску.

Председник Србије је запитао да ли сада све треба да стане зато што људи умиру од короне.

Нагласио је да то само показује о коликом лицемерју је реч од стране тих људи, док се држава сада сваки дан бори са ковидом и изградњом нових болница.

Само је Кина била бржа од нас у изградњи нових болница у ово време кризе и можда још мало ко у свету, каже Вучић.

Председник истиче да свуда у Србији има довољно респиратора и медицинске опреме, као и да је опрема у претходна три дана била послата додатно у Ниш, Лесковац и Чачак.

Да ли сте видели негде празне рафове, запитао је Вучић и истакао да се то дешава, као и много већи број мртвих због короне, и у Белгији, Француској, Италији и многим другим западним земљлама.

Мала смо земља да би направили своју вакцину, али гледаћемо да је купимо међу првима. Гледамо да се снађемо... Шта ми онда тачно замерате? Извињавам се што се трудим и борим за наш народ, поручио је Вучић.

Додаје да је због свега тога ишао да посети и Београд на води, јер је то највеће градилиште у југоисточној Европи, наш понос, као што је и Војска наш понос.


Хрватска, која је 1,8 пута мања, има више преминулих, иако се извнаредно бори са короном. Црна Гора има 480, то је као да ми имамо 4.800, а не 1.500 преминулих. Више имају и Бугарска, Мађарска, Румунија, само неће све то нико љуудима да каже.

Тешка је ово болест, а наш систем је бори, рекао је Вучић.

Тенкови добијени од Русије значајан помак

Председник Србије изјавио је да ће тенкови Т-72 МС које смо добили од Русије значајан помак за нашу копнену војску и да ће допринети већој борбеној готовости Војске Србије.

Вучић је, након приказа савремених тенкова Т-72 МС у нишкој касарни "Мија Станимировић", захвалио Русији и њеном председнику Владимиру Путину на тој донацији.


Могуће додатно увећање плата за војнике, станови

Председник Србије Александар Вучић најавио је данас могућност додатног, ванредног повећања плата за припаднике војске у 2021, поред повећања од пет одсто, које ће добити цео јавни сектор, па и запослени у Војсци.

Вучић је такође најавио наставак решавања стамбеног питања за припаднике служби безбедност, по још бољим условима од досадашњих.


Председник Србије је рекао да је представљено 11 нових тенкова Т-72 МС у Нишу који имају много снажнију балистичку заштитну, то јест оклоп, као и боље управљење односно навигацију.

Подсетио је да смо добили и 10 оклопних возила БРДМ2 и додао да ће Србији бити испоручено из Русије тих оклопњака и тенкова Т-72 МС.

Вучић је нагласио да је циљ да још осзначимо нашу војску и позицију војне неутралност, како би могли да одвратимо сваког потенцијалног агресора на нашу земљу.

Радови на Турском току се приводе крају

Радови на Турском току се приводе крају, рекао је Вучић и демантовао примедбе из опозиције да је одбијањем владе да дозволи кредит Србијагасу угрожена градња Турског, односно Балканског тока.

Завршавамо за који дан, рекао је Вучић.

Са Србијагасом имамо уговоре и урадићемо све што је неопходно. Колико пратим радове, све тече добро. Иде веома интензивно и завршавамо за који дан, рекао је Вучић, уз опаску да не може више да коментарише глупости које мора свакодневно да слуша.

Настојимо да помогнемо малој Аники Манић

Вучић је истакао да држава покушава да помогне сваком оболелом детету колико може, те да настоји да помогне и малој Аники Манић, како би отишла на лечење у Будимпешту.

Министар иностраних послова Никола Селаковић разговарао је са својим мађарским колегом Петером Сијартом, И верујем да ћемо решити питање Аникиног одласка у болницу у Мађарску, да ће нам помоћи. Ми ћемо обезбедити превоз, државним авином, да малу Анику пре 15.децембра пребацимо у Будимпешту, казао је Вучић.


На ручку с припадницима Војске Србије

Председник Србије Александар Вучић је, након представљања савремених тенкова Т-72 МС, у нишкој касарни "Мија Станимировић" ручао с припадницима српске армије.

На менију је био - војнички пасуљ, како је објављено на званичном инстаграм прфилу председника "Будућностсрбије".

Најбољи војнички пасуљ са припадницима Копнене војске у касарни ''Мија Станимировић'' у Нишу, навео је Вучић, уз фотографије из кантине с војницима.


Он је рекао да моралне придике по питању лечења деце држе они који су шест пута мање помагали у лечењу деце оболеле од ретких болести.

Вучић је, на констатацију да је лечење деце СМС порукама један од аргумената опозиције против њега, иако је то пракса и у свету, поготову када су у питању терапије нерегистрованим лековима, подвукао да се готово у свим западним земљама такви болесници лече СМС порукама.

Поносан сам на чињеницу што смо у последњим годинама предузели много тога, посебнмо за децу оболеле од спиналне мишићне атрофије. Од јуна 2018, када сам примио мајке оболеле деце увели смо лек Спинраза. Реч је о скупим ерапијама. У првој години државу болесник кошта 540.000 евра, а у свакој години до краја живота по 270.000 евра. Данас лечимо 37 деце на такав начин државним новцем И тим лековима. Ти који критикују нису давали никакве лекове, истакао је.

Указао је да постоје и друге болести, и компликованије изражене болести.

Гледамо да се бавимо сваким дететом помогнемо колико је то могуће. Видели сте да једна Данска не може са лакоћом да помогне, јер лек није регистрован. Гледамо и како да помогнемо девојчици Аники Манић, указао је.

Казао је да ту врсту лицемерја који исказују они који су шест пута мање помахали у лечењу деце не разуме, као ни моралне придике данашњим властима које гледају да се изборе за свако дете.

У многим западним земљама неће да погледају болеснике ако не платите, кревет за корону наплаћују по 20. 000 евра на дан.

Код нас је све бесплатно, а такав здравствени систем држава мора да издржи, закључио је он.

Здравствени систем није пукао, због хероја,а не критизера

Александар Вучић је поручио да српски здравствени систем није пукао, како то поједини тврде, али да јесте у тешкој ситуацији и да упркос томе напредује, захваљујући херојима у здравству који помажу своју државу, за разлику од ових других који гледају само да јој нашкоде.

На питање како коментарише то што је анестезиолог Раде Панић рекао да је наш здравствени систем званично већ пукао и критковао и чланове Кризног стаба, Вучић је рекао:

Да нисам председник одговорио бих брутално, овако само - срамота, наш здравстени систме је у тешкој и компликованој ситуацији, али напредује сваког дана и рађа јунаке и хероје свакога дана.

Вучић је захвалио свим тим људима који желе да помогну својој држави, уместо да гледају како да сруше свој здравствени систем и државу.

Ове године очекујемо 60 одсто од инвестиција за Западни Балкан

Вучић је истакао да се Србија успешно бори за сваког инвеститора И да ове године очекује да ће имати више од 60 одсто директних страних инвестиција целог Западног Балкана.

Вучић је, упитан где је стало око питања инвестиције Клеменс Тениса, то јест фабрике меса, казао да је занимљиво да му то приговарају они који су говорили да ће долазак Тениса довести до уништења српске пољоприврде и српског сељака.


Некретнине мог брата не постоје, о другима нећу

Председник Србије Александар Вучић рекао је да се ни после 30 дана нико није јавио да каже колико то његов брат има земље и станова, јер их и нема, а да о некретнинама брата Драгана Ђиласа не жели да говори.

Упитан да прокоментарише информације у медијима о некретнинама брата Драгана Ђиласа, као и претње које је он јуче упутио новинарима, Вучић је рекао да не жели да напада политичке противнике пред представницима страних држава, као што је амбасадор Руске Федерације, као и да их обично и не напада, али сматра да ће бити времена да се различитим стварима позабаве и надлежни органи и политички актери.

Он је рекао да ће да одговори на оно што се односи на лажи које су месецима објављиване о његовој породици и подсетио да је пре 30 дана упутио позив свима у Србији да се јаве ако пронађу и један ар земље у Војводини, станове у Београду, пекаре, ресторане који припадају његовом брату.

Нико се није јавио. Неће их ни наћи, јер не постоје. О другима нећу да говорим, поручио је Вучић.


Било је проблема. Инвеститор је имао проблема. Очигедно Или ми нешто нисмо урадили или они. То није није једини случај. Има 50 до 100 таквих случајева, као што има 200 до 300 успешних. Не разумем што критикују он који су говорили да ће његов долазак уништити српску пољопривреду, нагласио је.

Србија се успешно бори за инвестиције:

Ове године очекујемо да имамо преко 60 одсто директних страних инвестиција целог Западног Балкана. То показује коллико смо успешни. Имамо И највећу стопу раста у Европи, додао је он.

Казао је да, када то све успете да урадите, онда се неки сете нечега чему се он надао, а против чега су они били, а што није успело.

Вучић је указао и да је погрешан разлог критичара, зато што Тенис има своју компанију у Руској федерацији и уопште није мислио да извози одавде у ту земљу, додајући да је само мали део посла који је био планиран био везан за Русију.

Када неко мрзи постаје његов проблем, јер онда више нема аргумената, нема рационалних чињеница да би своје тврдње поткрепио. Онај који мрзи пре свега њега уништава и лоше говори о њему а не о ономе против кога је та мржња усмерена, казао је он.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести