Вучић у Минхену: Разговори о путу Србије у ЕУ и ситуацији на КиМ

МИНХЕН: Председник Србије Александар Вучић, који учесвује у раду Минхенске безбедносне конференције, имао је низ сусрета са званичницима европских земаља са којима је разговарао о европском путу Србије, ситуацији на КиМ и односима Београда и Приштине, те да им је том приликом пренео забринутост због актуелних дешавања.
Aleksandar Vucic/Tanjug/TV
Фото: Танјуг/ТВ/Александар Вучић

"Мислим да су добро разумели позицију Србије и да ће заједно са нама покушавати да пронађу решење за то. Јер, ако то не будемо урадили, ако се ствари не буду смиривале, имаћемо сви заједно проблем, а чини ми се да то нико не жели и да то никоме није добро", рекао је Вучић за српске медије у Минхену.

Рекао је да је накратко разговарао са шефицом европске дипломатије Федериком Могерини и да очекује да вечерас обаве и дужи телефонски разговор, будући да она напушта Минхен.


Почела 55. Минхенска безбедносна конференција

У Минхену је данас отворена 55. Минхенска безбедносна конференција која ће у наредна три дана окупити бројне високе светске званичнике - 35 шефова држава и влада, међу којима је и председник Србије Александар Вучић, као и 50 министара спољних послова.

Вучић је већ током поподнева имао више билатералних састанака.

Конференцију је отворио председавајући конференције Волфганг Ишингер који је поручио да је свет суочен са низом малих и великих криза, али и са епохалним променама.

Обучен у плаву дуксерицу са капуљачом у дезену заставе ЕУ на којој је, међутим, било само 11 од 12 жутих звездица, јер Велика Британија намерава 29. марта да иступи из ЕУ, Ишингер је у уводном обраћању поручио и да Европа мора да говори и делује јединствено. 

"Није довољно само седети и чекати док конфликти настављају да шкоде изгледима младих људи, будућих генерацијама широм света. И није довољно само седети и молити се да ћемо бити поштеђени најгорег", рекао је Ишингер.

Он је указао да је потребна стратегија како би се избегао губитак способности да се утиче на светска питања.

"Радујем се викенду пуном важних разговора. Све безбедносне изазове којима ћемо се бавити овог викенда - од регионалних конфликта и трке у наоружању до климатских промена и наднационалног организованог криминала прави човек", рекао је Ишингер.

У уводној дискусији учествовали су министри одбране Немачке и Велике Британије Урсула фон дер Лајен и Гевин Вилијамсон.


"Разменили смо ставове, сазнао сам неке нове ствари и рекао колико је тешка позиција и ситуација за нас, у којој вас неко држи три месеца на антицивилизацијским мерама, које значе штету економији Србије и огроман су проблем за српски народ на КиМ", рекао је Вучић.

Додао је да је Могеринијеву замолио да се стави у "нашу кожу, наше ципеле" и упитао шта би други урадили на нашем месту.

Председник је данас разговарао у Минхену и са потпредседником владе и министром спољних и европских послова Белгије Дидијеом Рејндерсом и са државним министром за Европу и Америку у британском Форин офису Аланом Данканом и са политичким директором у Форин офису Ричардом Муром.

Истакао је и да је разговарао са представницима Лазарда, консултантима за Комерцијалну банку о економским темама, као и са људима из Ербаса, о набавци хеликоптера.

"Купујемо 12 хеликоптера Ербасових - три пуме Х215 и девет Х145. Девет стижу ове године. То је укупно око 175 милиона, што су огромна улагања, али све што нисмо имали никада, имаћемо у будућности.

"И бићемо по том питању снажнији од свих осталих, који су наше величине, капацитета и бројева", рекао је Вучић.

Оно што нам Приштина ради у Минхену другачије представљају

Председник Вучић рекао је данас да је Приштина на Минхенску безбедносну конференцију довела све које је могла и да оно што нама раде представљају у разговорима на другачији начин, односно говоре о својој угрожнености.

Он је српским новинарима, у паузи састанака на маргинама Минхенске безбедносне конференције, рекао да је на кратко видео Енвера Хоџаја, а да су ту и Тачи, Харадинај.

"Они раде озбиљан посао, имају овде у Минхену изванредних конзула, довели су све које су могли и Хоџаја јер перфектно говори немачки језик. То није за потцењивање. Све што раде нама представљају на другачији начин, говоре о својој угрожености. Говоре оно што Европљани желе да чују", каже он.

Вучић додаје да ће вечерас до касно радити на томе који је најбољи угао заузети за Србију на сутрашњем панелу на којем учествује са Хашимом Тачијем.

Очекује да ће панел бити добро посећен, а то што је на програму у 17 сати и што је председавајући Конференције Волфганг Ишингер модератор, по Вучићевом мишљењу, знак је да Косово поново постаје важна тема и говори о великом значају панела.

Говорићемо, свакако, истину али ћемо да изаберемо најбољу тактику за Србију, рекао је он.

Платформа Албанaца је против дијалога

Вучић је рекао да оно што су косовски Албанци доставили скупштини као платформу за наставак дијалога са Београдом заправо је платформа против дијалога.

"То они отворено кажу - нећемо разговор", рекао је Вучић у изјави за српске медије.

Они кажу све мора да буде у складу са њиховим уставом, да се чува, како кажу, територијални интегритет и суверенитет Косова, рекао је Вучић.

"Ако је то тако, шта онда тражите од нас, шта је то што желите од нас? Ја то не разумем. Ако је то тако, добро да сте нас обавестили и видећу како ће и на који начин да на то да одговарају у будућности и како ће то да објасне било коме у свету", навео је.

На питање како ће он то објаснити овде у Минхену, Вучић је рекао:

"Видећете сутра, на чистом српском језику, али није важно на ком језику, важно је да сви разумеју, можда и на енглеском, и о томе треба да донесем одлуку тек."

Верујем у најбољи резултат за Комерцијалну банку

Вучић је истакао да је задовољан ко је све заинтресован за Комерцијалну банку и навео да је важно да се избегне "пут опција".

У јавности се незванично, како су раније пренели медији, говори о могућности да, уколико не буде задовољан начином продаје, ЕБРД може да активира такозвану "пут опцију", односно да држави прода свој удео по раније гарантованој цени. И то, како су навели, заједно са осталим највећим акционарима - ИФЦ, Сведфонд и немачким ДЕГ фондом, на шта имају право према уговору потписаном још 2006. године.

"Знамо ко је све заинтресован, али суштина је у томе да је реч о доброј банци која заузима значајан удео на нашем тржишту. Дакле, желимо, пошто су ту постојале одређене несугласице раније са ЕБРД-ем, да не улазим чија је то све одговорност и из чијег је то периода, колико је то далеко настало у прошлости, да решавамо те проблеме и људи не треба о томе да брину", рекао је Вучић у изјави за српске медије у Минхену.

На питање да ли има више информација после састанка са француским Лазардом, који ради као консултант у проналаску партнера Комерцијналне банке, рекао да има, али да сада не може да каже.

Навео је да је човек који се тиме бави, да би људи у Србији знали, радио четири године код немачког министра финансија (Волфганга) Шојблеа и био је његов близак сарадник, као и сарадник Ангеле Меркел.

Реч је, каже, о изузетном човеку који ради као швајцарски сат. 

“Верујем да ћемо направити најбољи резултат за Србију", поручио је председник. 

Одговарајући на питање да ли је задовољан интересантима за Комерцијалну банку, рекао је да јесте, али да то није највећа ствар, већ је, каже, за нас важно да избегнемо “пут опцију”

“Све остало је у реду. Све су то добре банке и добра решења за Србију. Радимо на томе да привучемо још неке иневститоре, о чему ће сутра бити више речи, тако да су то важне ствари за нашу земљу”, рекао је Вучић.

Вучић се у Минхену састао са шефом немачке дипломатије

Председник Вучић се састао у Минхену и са министром спољних послова Немачке Хајком Масом.

Вучић је, у изјави новинарима пре састанка, рекао да је ово њихов први званични сусрет.

Председник је истакао и да је његов посао данас и сутра да замоли Немце да добро разумеју позицију у којој се Србија налази.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести