Историја – наши асови (1): Тројица величанствених: Беара, Шошкић и Пантелић 

Увек смо имали сјајне чуваре мреже, можда укупно гледајући и најбоље на свету.Додуше,  у последње време наши голмани  се баш и нису прославили на европским и на светским фудбалским првенствима.
Владимир Беара
Фото: Владимир Беара

Али, зато смо у прошлом веку заиста имали истинске величине, Валадимир Беара је дуго важио за једног од најбољих голмана на планети, затим и његов наследник  Милутин Шошкић, као и Илија Пантелић, који је маестрално бранио на Европском првенству 1968. године у Италији.

Њих тројица  су наши најбољи голмани свих времена,а нијансе и симапатије одлучују о круни. Педантни статистичари би можда рекли да је Милутин Шошкић био најбољи јер је био члан  репрезентације која је на Светском првенству у Чилеу освојила друго место и  изабран је у Б тим шампионата, а уз то је са Партизаном играо финале Купа шампиона ( Реал 1:2). Мора се  рећи и то да  у каријери није имао среће, чак два пута је ломио ногу.  Многи кажу да  велики Владимир Беара у своје време  није имао премца,  бранио је боје репрезентације на чак три Мундијала (Бразил,  Швајцарска, Шведска) и да је највише захваљујући њему  била у светској елити. Међутим, има и оних  који тврде да је највећи међу њима  био голман Војводине Илија Пантелић, који је освојио сребрну медаљу на Европском првенству у Италији 1968. године. Условно речено мана му је што је у националном дресу одиграо само 18 утакмице, јер је после ЕП   отишао у Француску, са 28 година. Бранио је фантастично у Паризу, потом у Олимпику из Марсељу, у Бастиљи и Пари сен Жермену, али  више није добијао позив за репрезентацију, јер је тада важило правило да се играчи који играју у страним клубовима не позивају. Пантелић је готово без грешке изводио пенале, у сусрету са Трешњевком је постигао хет –трик,а први је голман у Купу шампиона који је из игре постигао гол. Било је то у мечу са Атлетиком, када је после шута са пенала прихавтио одбојену лопту и савладао шпанског голмана. Међу наше водеће голмане спада и високи Благоје Видинић, који је бранио на Олимпијади у Риму (1960), где смо освојили златну медаљу. Енвер Марић је бранио на Мундијалу у Немачкој, Драган Пантелић је то чинио у Шпанији. Он је током каријере  постигаио чак 23 гола и никада није промашио једанаестерац. 


Топ 10 голмана

1. Владимир Беара (Црвена звезда), 2. Милутин Шошкић (Партизан), 3. Илија Пантелић (Војводина), 4. Благоје Видинић (ОФК Београд), 5.  Драган Пантелић (Раднилчки, Ниш), 6. Срђан Мркушић (Црвена звезда), 7.  Енвер Марић (Вележ), 8. Ратко Свилар (Војводина), 9.  Томислав Ивковић (Динамо), 10. Србољуб Кривокућа (Црвена звезда). 


Фудбалска репрезентација Југославије, касније Србије учествовала је на 12 Мундијала,а мрежу су на тим такмичењима  чувала 11 голмана. У Монтевидеу (1930) је на голу стајао Милован Јакшић, потом су се ређали: Срђан Мркушић, Владимир Беара, Милутин Шошкић, Енвер Марић, Драган Пантелић, Томислав Ивковић, Драгослав Јеврић, Ивица Краљ, Владимир Стојковић и Марко Дмитровић.  Томислав Ивковић је бранио у Италији 1990. године и остао је упамћен да је у четвртиналу одбранио пенал Дијегу Марадони. У последњих десетак година углавном је на голу стајао Владимир Стојковић, који је бранио променљиво. Уосталом, у историји смо имали неколико голмана  трагичара, а  један од њих је и Драган Борота, који је у Букурешту против Румуније примио гол са пола терена, али смо ми ипак победили са 6:4. Листа наших голмана не би била комплетна а да се не споену и ова имена: Перица Раденковић (Минхен 1890), Србољуб Кривокућа (Црвена звезда), Драган  Мутибарић(Вардар), Маријан Јантољак (Ријека), Ратко Свилар(Војводина), Жељко Стинчић (Динамо),Ратомир Дујковић (Црвена звезда) , Фахрудин Омеровић (Партизан), Иван Ћурковић (Партизан), Живан Љуковчан(Црвена звезда), Риза Мешковић (Слобода),  Златко Шкорић (Динамо), Иван Пудар (Хајдук),  Огњен Петровић (Црвена звезда),  Радомир Вукчевић (Хајдук), Стеван Стојановић (Црвена звезда)...  

Г. Ковач

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести