НАГРАДЕ ВОЈВОЂАНСКИМ ПЛАНИНАРИМА: Акција Железничара најбоља у 2023. години, пењачи Спартака без премца

Планинарски савез Србије (ПСС) обележио је Међународни дан планина доделом признања најбољим појединцима и клубовима за остварене резултате у 2023. години, у Свечаној сали Скупштине града у Крагујевцу.
p
Фото: Планинарски савез Србије

ПСС је доделио признања у дисциплинама планинарење и пешачење, планинско трчање, планинарска оријентација, планинарски трекинг, спортско пењање на природним стенама, драјтулинг и високогорство.

ПСД „Железничар“ из Новог Сада добио је награду за најбољу инострану акцију „Камино де Сантијаго“ коју је водила Љубица Селаковић Бандић и на којој је 14 учесника прешло 918 км, уз 16.145 м висинске разлике.

Клуб планинара „Зрењанин“ добио је захвалницу пошто је уз ПК „Вукан“ из Пожаревца окупио највише учесника на овогодишњој манифестацији Дан пешачења.

У спортским дисциплинама, када је реч о спортском пењању на природној стени, чланови ПСК „Спартак“ из Суботице били су без премца. Арон Тот и Нора Богнар добили су другу награду, а све три јуниорске отишле су у овај клуб – 1. Дамјан Рапић, 2. Максим Пурлија, 3. Тамаш Кучера, најбоља јуниорка је Кира Рафаи, а трећу награду са још две девојке поделиле су Леила Молнар Међери и Регина Шиплика. Чланови ПК „Адреналин“ из Новог Сада били су, такође, успешни. Никола Стартијев је трећи сениор, а Нада Спасић трећа јуниорка. Антонина Брдарић (СПК „Пентракс” Кикинда) је добила признање за треће место код сениорки.

Фото: Пењачи Спартака Фото: Планинарски савез Србије

У Националној серији планинског трчања истакао се ПК „Железничар“ Инђија, који је био трећи клуб екипно, а његови тркачи Александар Вукмировић трећи у мушкој и Викторија Келер друга у женској категорији. Инђијци су победници екипно у Трекинг лиги Србије, у којој је њихова Теодора Младеновић друга јуниорка.

Борис Чинчурак из ПД „Алма Монс” Нови Сад је други најбољи сениор у овој лиги, а клуб трећи екипно у мушкој и женској конкуренцији. Виктор Прчић (ПСК „Спартак” Суботица) је најбољи јуниор.

У Лиги Србије у планинарској оријентацији прва награда припала је пионирима и пиониркама ПСК „Спартак“ из Суботице.

Поздравне речи великом броју званица упутили су председник Планинарског савеза Србије Исо Планић, представник Града Крагујевца Предраг Стевовић и потпредседник Српског атлетског савеза Дане Корица.

– Годишња додела је прилика да се похвалимо оним што смо остварили и да заједно маштамо о ономе што нам предстоји. На крају ове године имамо мало мање чланова него прошле, али више такмичарских књижица, што значи да планинарски спорт континуирано напредује и то ме посебно радује. Ову годину је обележио изузетан успех Драгана Челиковића. Захваљујући њему имамо један врх мање преко 8000 метара на ком није истакнута застава Србије. Хвала нашој репрезентацији у планинарској оријентацији на освојеном злату на Балканском првенству, осталим спортистима који су остварили одличне резултате и свима који доприносе унапређењу нашег спорта и Планинарског савеза Србије – рекао је Исо Планић.


Сташа Гејо: Следеће године до Олимпијских игара у Паризу

– Ова сезона је била солидна, освајала сам медаље, на неким такмичењима сам била изнад, на неким испод очекивања, тако да може да се каже да је било избалансирано. Сада је фокус на Олимпијским играма у Паризу 2024. За длаку ми је ове године измакла квалификација за Париз, али 2024. имам још две прилике да оверим карту за Француску.


Фото: Планинарски савез Србије

У име награђених обратио се Крагујевчанин Драган Челиковић, члан ПСД „Железничар” из Шапца, први српски алпиниста који је попео врх Анапурна 1 на Хималајима од 8.091 метра, коме је припала плакета за овај историјски и изванредан подвиг.

Челиковић је до сада попео седам врхова преко 8.000 метара надморске висине – Чо Ојо 8.201 м (2006. године), Манаслу 8.163 м (2008), Монт Еверест 8.848 м (2010), Канченџунга 8.596 м (2011), Макалу 8.463 м (2014), Ло Це 8.516 м (2017) и Анапурна 1, 8.091 м (2023). 

Успони на свих 14 врхова преко 8.000 м представљају наш национални циљ, а сада су на тој листи остала још само три.

Фото: Планинарски савез Србије

– Планинарство није толико такмичарски спорт у односу на друге, јер није битно да ли си први попео врх, или последњи, важно је да си био на врху. Наш спорт не познаје старосна ограничења, тако да и у годинама у којим сам ја човек може да постигне овакве резултате – истакао је Драган Челиковић.

К. Б. 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести