Србија жели организацију Европског првенства у стрељаштву

Стрелци Србије су још једном показали да припадају светској елити.
w
Фото: Tanjug (Streljački savez Srbije)

Минуле седмице блистали су на Европском првенству ваздушним оружјем у Вроцлаву. Наши репрезентативци су се из Вроцлава вратили са пет медаља (две златне, сребрна и две бронзане) и једном олимпијском квотом. Поводом великог успеха одржана је конференција за медије, на којој су се новинарима обратили репрезентативци, тренери и руководство Савеза.

– Имамо много разлога да будемо врло задовољни учинком. Са 50 земаља учесника, било је ово једно од најмасовнијих првенстава Старог континента у последњих десет година. Јаку конкуренцију смо и очекивали с обзиром на то да је ово олимпијска година, а ово је било једно од последњих такмичења на којима су стрелци имали шансу да испуне квоте за Игре у Токију. Поносни смо на наше стрелце, на медаље, на освојену квоту. У билансу медаља у олимпијским дисциплинама Србија је, у жестокој конкуренцији, на другом месту. Само је Русија испред нас, са седам одличја. Учинак у Вроцлаву је додатан ветар у леђа за све оно што нас очекује ове године, а то су још једно квалификационо такмичење за Олимпијске игре, у Плзењу, светски купови и,наравно, Олимпијске игре – рекао је спортски директор Драган Марковић.

Бобана Момчиловић Величковић је била најуспешнија учесница женског дела шампионата. Бољи биланс има само Рус Артем Черноусов освајач три златне медаље пиштољем.


Освајачи медаља

Златне медаље на ЕП освојили су Бобана Момчиловић Величковић (ваздушни пиштољ), женска екипа пиштољем (Зорана Аруновић, Бобана Момчиловић Величковић, Јасмина Миловановић), сребро је освојио микс пиштољем Зорана Аруновић/Дамир Микец , а бронзе Андреа Арсовић (ваздушна пушка) и мушка екишпа пиштољем (Дамир Микец, Димитрије Гргић, Душко Петров). Сем са медаљом, Арсовићева се вратила и са испуњеном квотом за ОИ у Токију.


– Трећи пут у каријери сам постала појединачни шампион Европе, веома сам срећна због тога. Поносна сам на појединачни и на екипни успех. Женска репрезентација ваздушним пиштољем је пети пут у последњих десет година освојила титулу првака Европе. Није лако опстајати у врху десет година и зато честитам свим својим колегиницама из тима и осталим освајачима медаља – казала је Бобана Момчиловић Величковић, која ће сада направити такмичарску паузу, јер кроз неколико месеци постаје мајка.

Зорана Аруновић је у Вроцлаву дала огроман допринос тимским успесима.

– Успевамо да одржимо континуитет успеха  и као екипа и ја заједно са Дамиром у микс пару. Овај пут смо стигли до сребра, али никад до сада нисмо били тако близу да победимо тим Русије, светске и европске прваке. То је добар показатељ и мотив за изазове у наставку сезоне – истакла је Аруновићева.

Андреа Арсовић је освајањем бронзане медаље проширила српски олимпијски тим. Арсовићева је шести српски стрелац који је изборио визу за Токио, после Зоране Аруновић, Дамира Микеца, Јасмине Миловановић (сви пиштољ), Милутина Стефановића и Сање Вукашиновић (пушка).

– Изузетно сам срећна што сам испунила критеријум за учешће на ОИ. У ваздушној пушци за жене пред ЕП није било много такмичарки са избореним квотама. Од осам финалисткиња само две нису биле у конкуренцији за олимпијске визе. Напоран рад се исплатио. Радујем се новим Олимпијским играма и свим изазовима – рекла је Арсовићева.


Кандидатура за ЕП

Спортски директор Драган Марковић рекао је да постоји идеја да се ШС кандидује за организацију ЕП ваздушним оружјем.

– О томе смо разговарали и са министром Вањом Удовичићем. Верујем да ћемо конкурисати за домаћинство Европског првенства и надам се добити организацију – рекао је Марковић, додајући да ће ове године у октобру у Београду бити организовано финале Европске лиге младих ваздушним оружјем (стрелци од 14 до 18 година). Србија је актуелни европски вицешампион пушком у овом такмичењу.


Дамир Микец је, попут Зоране, освојио две медаље као члан екипе, а није био далеко ни од појединачног одличја, у индивидуалном такмичењу је био шести.

– Микс је дисциплина у којој су протеклих година неколико пута мењана правила. Увек је пут до медаље био тежак, а сада је можда био и најтежи. У оваквом систему срећа има већи утицај него раније, али показало се да срећа прати храбре и дошли смо до меча за злато. У екипном такмичењу наша екипа је имала веома тежак квалификациони меч, али борила се за сваки метак, изборила дуел за медаљу и на крају је као награда за велики труд дошла бронза – рекао је Микец.    

Ј. Г.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести