ССС: Усвојен нов формат дисциплина олимпијског програма

МИНХЕН: Промене правила и нови формати финала су последњих месеци изазвали опречна мишљења и биле честа тема дискусија у стрељачким круговима, наводи се у саопштењу Стрељачког савеза Србије.
s
Фото: serbianshooting.rs

После консултација челника спортских организација и спортиста дошло се до коначне верзије система такмичења за наредне најмање три године.

Светска стрељачка федерација (ИССФ) је почетком ове седмице потврдила да је, у складу са препорукама Олимпијске програмске комисије, Извршни одбор Међународног олимпијског комитета усвојио одлуку о новим форматима такмичења на стрељачком турниру на Олимпијским играма у Паризу.

Правила се разликују се од оних по којима су одржавана међународна такмичења од почетка 2022. године до краја марта, а примењиваће на свим турнирима и првенствима ИССФ и континенталних федерација до ОИ у главном граду Француске

ИССФ је крајем 2021. направила претходну измену правила, која су на снагу ступила 1.јануара. Међутим, већ после Гран при турнира одржаних у јануару, уследиле су консултације са стрелцима и Међународним олимпијским комитетом. Формат такмичења је постепено модификован и дошло се до коначне верзије за све олимпијске дисциплине која ће важити најкраће до краја Игара у Паризу.

Актуелни формат финала, званично важећи од ове седмице, је сличан правилима примењиваним од 2013. године до краја 2021. Већим делом финала рачунаће се резултати у круговима (неће бити претварања у поене као у прва три месеца ове године). Међутим, прихваћени су и неки детаљи који су на снази од 1. јануара.

Највећа новина у поређењу са Олимпијским играма у Токију и ранијим ОИ, је да ће се у скоро свакој дисциплини финале завршавати директним дуелом двојице најбољих такмичара у мечу за злато, у којима се освајају поени. Изузетак је гађање МК спортским пиштољем за жене. У овој дисциплини ће четири такмичарке учествовати у мечу за медаље.

Прво међунардно такмичење по актуелним форматима биће Светски куп у Рио де Жанеиру наредне седмице. Стручна комисија Стрељачког савеза Србије је покренула процедуру за  усвајање нових правила, како би она била у употреби од првог предстојећег националног такмичења – првог кола Купа Србије малокалибарским оружјем средином маја.

Ваздушни пиштољ/пушка, мушкарци и жене

Квалификације су непромењене: сваки стрелац пуца по 60 хитаца и осам најбољих пролази у финале

Финале: У финалу сви стрелци крећу од нуле, а резултати се рачунају на кругове. Испадање почиње од 15.хица, када испадају седмопласирани и осмопласирани. После 20 хитаца елиминисани су петопласирани и шестопласирани, а после 25.серије освајач бронзане медаље и четвртопласирани.

Првопласирани и другопласирани пролазе у меч за злато, у коме се поново креће од нуле, али се резултати претварају у поене. После сваког хица стрелац са бољим резултатом добија два поена, уколико су изједначени сваком иде по поен. Злато осваја стрелац који први освоји 16.поена, а у случају резултата 16:16 меч се наставља док се не добије победник.

Микс парови ваздушна пушка/пиштољ

Квалификације се више не састоје од две већ од једне фазе. Сваки члан тима гађа 30 хитаца (60 по миксу). Првопласирани и другопласирани пар у квалификацијама пролазе у меч за злато, а трећепласирани и четвртопласирани у дуел за бронзу.

Мечеви за медаље: формат је исти као и на ОИ у Токију. После сваког хица пар са бољим збиром резултата добија два поена, уколико су изједначени сваком иде по бод. Побеђује тим који освоји 16 поена.

МК пушка тростав, мушкарци и жене

Тростав је једина дисциплина у којој је промењен формат квалификација. Трајаће дупло краће него у претходним олимпијским циклусима. Учесници ће гађати 60 метака – по 20 у сваком ставу (клечећи, лежећи, стојећи), а не 120 (3 пута 40) као до сада.

На такмичењима ИССФ на којима, за разлику од Олимпијских игара, није ограничен број учесника, пре квалификација ће бити одржане елиминације по истом формату. Број учесника који ће из елиминација проћи у квалификације зависи од броја расположивих стрељачких места на стрелишту.

Финале: свих осам финалиста ће испалити по 30 хитаца (10 у сваком ставу). После ове фазе испадају седмопласирани и осмопласирани, а финале се наставља гађањем из стојећег става. Петопласирани и шестопласирани ће бити елиминисани после 35.хица. Стрелци који се после 40.хица налазе на трећем и четвртом месту тада завршавају финале, а преостала двојица пролазе у меч за злато. У дуелу за прво место креће се од нуле, гађа се из стојећег става, а формат је исти као и у дисциплинама ваздушним оружјем. Резултати се претварају у поене, по принципу 2:0/1:1, до 16.поена.

МК спортски пиштољ, жене

Систем квалификација је непромењен, свака такмичарка пуца 30 метака прецизном и 30 брзом паљбом.

Финале: Састоји се од две фазе. У првој ће финалисткиње бити подељене у две групе. У првој ће бити такмичарке које су у квалификацијама заузеле прво, треће, пето и седмо место, а остале у другој. Пуца се брзом паљбом, а рачунају се само „хитови“ (погодак 10,2 круга и бољи). После 20. серије, испадају трећепласирана и четвртопласирана у групи, а две најбоље пролазе у другу фазу – меч за медаље.

Поени освојени у првој фази се не преносе у  меч за медаље. Такође се пуца само брзом паљбом и рачунају се „хитови“.  Четвртопласирана учесница меча за медаље испада после 20, а трећепласирана после 30. метка и осваја бронзу. Преостале две ће пуцати још по две серије од по пет метака. Такмичарка са највише „хитова“ после 40.метка осваја злато, другопласирана сребро.

Формат такмичења у гађању МК пиштољем брзом паљбом за мушкарце, у дисциплини у којој не учествују репрезентативци Стрељачког савеза Србије, је сличан систему који ће се примењивати у надметањма МК пиштољем за жене.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести