Јована и Павле шампиони Омладинског првенства Србије

Завршено је Омладинско првенство Србије у шаху у мушкој и женској конкуренцији. Оба турнира су била изузетно занимљива, јер није било изразитих фаворита, што говоре и постигнути резултати.
Јована Срдановић
Фото: Ива Узелац/ Јована Срдановић (шампионка)

Међу дамама је виђен изузетно узбудљив финиш у коме су коло пре краја турнира две шахисткиње, Јована Срдановић и Теодора Ињац, имале исти број поена и међусобни резултат реми. Теодори на партију није дошла противница Анђела Матовић, а Јована је играла са веома перспективном Катарином Остојић и морала је да победи како би се нашла на деоби првог места. Партија је трајала пуна четири сата, Јована је успела да надмудри Катарину и да се са освојених 6,5 поена изједначи са Теодором на првом месту. И тада на сцену ступа богиња Каиса која увек награђује вољу и упорност! Захваљујући срећној околности да је Јована у 1. колу из игре победила Анђелу Матовић, а да је Теодора Анђелу победила без борбе, додатни критеријуми су били на Јованиној страни и она је тако подигла пехар и уписала се у историју најмлађих омладинских шампионки Србије. Наиме, Јована још нема пуних 14 година, а већ је тријумфовала у конкуренцији омладинки до 20 година, што је заиста подвиг вредан дивљења. Иако је и сама приказала одличну игру, ФИДЕ мајстор Теодора Ињац је ове године ипак морала да се задовољи сребрном медаљом, док је бронзана припала ФИДЕ мајстору Марини Гајчин.

Thumbnail

У конкуренцији омладинаца је, такође, било изузетно узбудљиво до самог краја будући да су о питању победника одлучивали у последњем колу директни конкуренти – ФИДЕ мајстор Павле Димић и интермајстор Михајло Радовановић. Партија је ушла у пети сат игре и свима је било јасно да је обојици такмичара изузетно стало до шампионске титуле. Овог пута више среће и умећа имао је ФИДЕ мајстор Павле Димић који је победом над Радовановићем побегао најближим конкурентима за читав поен! Овај успех је утолико већи ако се зна да је Павле дугогодишњи репрезентативац у шаху за слепе и слабовиде и да је већ имао запажене екипне и појединачне резултате на међународној сцени у овој категорији. Сребрна медаља је, захваљујући бољим додатним критеријумима, припала ФИДЕ мајстору Вуку Жегарцу, док се бронзом окитио ФИДЕ мајстор Велимир Ивић. Надамо се да ће Павле и Јована бити једнако успешни и на Светском омладинском првенству, које се од 1. до 16. октобра игра у италијанском Тарвициу.

Ива Узелац

На фотографији: Павле Димић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести