Аналитичари у СМК: Заев ће тражити партнера у ДУИ

СКОПЉЕ: Након што је северномакедонски председник Стево Пендаровски доделио мандат за састав нове владе Зорану Заеву, аналитичари предвиђају као реалну опцију да СДСМ владу формира са албанском ДУИ.
makedonija skoplje
Фото: Tanjug (Z. Žestić, ilustracija)

То не би производило нарочиту пажњу да њен лидер Али Ахмети у предизборној кампањи није условио преговоре о будућој власти захтевом да етнички Албанац буде премијер.

Стога, они остављају могућност и за друге опције, па чак и за понављање избора уколико Ахмети не одустане од своје замисли.

Аналитичар Нано Ружин напомиње да је Заев добио честитке од амбасадора САД у Северној Македонији Кејт Бернса, што је, наводи, веома значајно у македонским условима где САД имају важан утицај на политичке прилике, пре свега на албанске етничке партије.

Мишљења је да ће Заев покушај формирања владе најпре тражити у албанском корпусу, односно од свих партија - ДУИ, Алијансе за Албанце и Демократске партије Албанаца.

"Претпоставља се да ће Заев, и поред одређених резерви Вашингтона, у нови састав владе позвати албанску ДУИ - Демократска унија за интеграцију, али и АА - Алијансу за Албанце и Алтернативу (то су две партије у коалицији), као и Демократску партију Албанаца", рекао је Ружин за Тањуг.

Како истиче, давање мандата већ су оспорили из ВМРО-ДПМНЕ, јер међу њихова 44 посланика има више Македонаца, насупрот коалицији СДСМ-а која има 46 посланика, али 4 Албанца.

Неписано македонско правило је да, од стицања независности наовамо, власт формирају најјаца македонска и најјаца албанска странка.

Ипак, оно не таргетира питање националне припадности посланика.

"Највећи камен спотицања је обећање лидера ДУИ Алија Ахметија да ће нови премијер бити Албанац. Овоме су се супротставили и СДСМ и ВМРО", наводи Ружин, који ипак сматра да постоји шанса да, на пример, Албанац из ДУИ буде премијер три месеца или пола године, а да затим "командну палицу" у влади преузме Заев.

Он подсећа да ће, ако за 20 дана владу не састави Заев, мандат добити лидер ВМРО-ДПМНЕ Христијан Мицкоски.

Професор Универзитета "Цхирило и Методије" у Скопљу Ненад Марковић каже да ће се десити "нешто теже у односу на оно што су сви очекивали".

"Очигледно да албанска ДУИ неће одступити од својих захтева и реално је да ће Заев партнера тражити и у ДУИ и да ће свакако као две најјаче опције, гледано из угла једне македонске и једне албанске странке, сести и разговарати. Вероватноћа да ће и формирати владу је огромна", навео је Марковић за Тањуг.

Он објашњава да македонски устав не прецизира шта се дешава у случају да десет дана након конституисања Собрања, у року у којем председник треба да дâ мандат, ниједан политички лидер не успе да састави већину.

Истовремено, подсећа Марковић, устав налаже да председник даје мандат ономе ко састави већину.

Како га је македонски председник већ доделио Заеву, овај аналитичар не искључује ни могућност нових избора, наредне године, заједно са локалним, уколико Али Ахмети не попусти.

Подсећа да у предизборном периоду нико, па ни албанске странке, није желео ДУИ као евентуалног партнера у власти.

"Проблем је ако Али Ахмети не попусти око идеје о албанском премијеру, а Заев не успе да се са осталим албанским партијама договори о коалицији јер, мале су шансе да ВМРО-ДПМНЕ успе да формира већину као и да дође до широке коалиције СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ", указује Марковић.

За састав македонске владе потребна је подршка најмање 61 посланика у Собрању.

EUR/RSD 117.5920
Најновије вести