ЕК позитивно оцењује реформе правосуђа у Румунији

БРИСЕЛ: После 15 година праћења реформи у Румунији, Европска комисија је данас одлучила да укине Механизам за сарадњу и верификацију који је оцењивао реформе правосуђа и борбу против корупције.
evropska komisija
Фото: pixabay.com

Овај Механизам је био уведен по уласку Румуније и Бугарске у ЕУ 2007. године, као прелазна мера за олакшавање реформи у правосуђу и ефикасну борбу против корупције, а Комисија је данас усвојила извештај којим позитивно оцењује напоре Румуније да спроведе препоруке Европске комисије.

Комисија је закључила "да је напредак који је остварила Румунија довољан да испуни обавезе из Механизма, преузете у време њеног приступања ЕУ и да се сва мерила могу на задовољавајући начин затворити. Процена такође узима у обзир развојне прилике за владавину права у ЕУ, а посебно пуно ангажовање Румуније у циклусу извештаја о владавини права", саопштила је Комисија.

Комисија такође наводи да је Румунија направила "важне реформе о усвојеним законима о правосуђу и нову стратегију развоја правосуђа".

У борби против корупције, "државне институције удружују снаге у спровођењу нове националне стратегије за борбу против корупције, а позитивна евиденција у ефикасности истраге и санкционисања корупције на високом нивоу настављена је до 2021 године и 2022 године", каже Комисија.

Од сада, Комисија више неће извештавати о Румунији у оквиру овог Механизма, али ће се праћење наставити у оквиру годишњег циклуса владавине права као што то Комисија прави за све државе чланице.

Извештај такође прецизира да је “процедура око укидања политичког имунитета и румунских институција одговорних за примену правила о интегритету и сукобу интереса, као и за управљање и повраћај имовине од криминала, функционишу ефикасно”.

Механизам је, такође, успостављен приликом приступања Бугарске ЕУ 2007. године.

У октобру 2019. године закључено је да је Бугарска на задовољавајући начин испунила препоруке и од тада Комисија више не извештава о Бугарској него преко годишњих извештаја за владавину права као и за свих 27 држава чланица.

EUR/RSD 117.1933
Најновије вести