Ђаци металци у темеринској средњој школи брзо нађу посао

ТЕМЕРИН: У шест одељења првог разреда Средње школе Лукијан Мушицки у Темерину уписано је 124 ученика. Највише интересовања владало је за упис у гимназију општег типа и одељење финансијског администратора. Попуњена су сва места и у комбинованом одељењу оператера машинске обраде (15 ђака) и исто толико за механичара моторних возила са наставом на српском језику.
s
Фото: СШ "Лукијан Мушицки"

Слободних места има за занимање техничар заштите од пожара, оператер машинске обраде и механичар моторних возила у настави на мађарском језику.

Мање је овог лета било интересовања у одељењу личних услуга (фризер, педикир, маникир), па ће се у школској 2020/2021. години у темеринској средњој школи образовати кувари и конобари.

Од септембра школске 2017/2018. године отворен је нови образовни профил – оператор машинске обраде. Металска грана је најразвијенија у привреди општине Темерин. Привредници су изразили потребу за овим профилом, прихватајући ученике средње школе на праксу у своја предузећа. Након завршетка школе моћи ће да заснују радни однос.

Општина Темерин већ пету годину даје подстицајна средства ученицима са територије општине Темерин који похађају прву годину машинског смера у Средњој школи „Лукијан Мушицки“.

Оператер машинске обраде припрема, подешава и опслужује различите аутоматске и полуаутоматске машине, производи машинске делове. Обраду материјала обавља на машинама као што су струг, глодалица, брусилица. Запослење је могуће у фирмама у којима се користе конвенционалне и ЦНЦ машине за обраду метала (АД ФКЛ, Термовент СЦ...) док су механичари моторних возила на пракси у већим ауто сервисима. Ученици, по завршетку школовања, могу уписати високе школе струковних студија.

- У првој години дуалног образовања ученици један дан у недељи проводе на пракси, у другој години два и у трећој години школовања имају три дана практичне наставе. Средња школа Лукијан Мушицки у Темерину потписала је протокол о сарадњи и размени ученика са сличним образовним институцијама у Косовској Митровици, Вишеграду, Нишу, Сокобањи, Зворнику и Будимпешти. Посебно смо поносни што су наши ђаци, будући техничари заштите од пожара посетили Државни центар за ванредне ситуације Мађарске где су обављали практични део наставе -истиче директор Миломир Радић.

У протеклој деценији, уз помоћ локалне самоуправе и предузетника, остварена су значајна улагања у заштити и санацији крова Каштела, учионица, кабинета, школских радионица, салона за фризере, маникире и педикире, санитарних чворова и школског дворишта.

        Миле Милојевић

EUR/RSD 117.3739
Најновије вести