Град Зрењанин и бања Русанда се представили на Сајму туризма

ЗРЕЊАНИН: На управо завршеном Међународном сајму туризма у Београду, Град Зрењанин успешно је промовисан, а на заједничком штанду представили су се Туристичка организација и бања „Русанда”.
д
Фото: Dnevnik.rs

Штанд града на Бегеју био је веома посећен. Сајамски посетиоци исказали су интересовање за понуду Зрењанина и околних места, а већ по традицији, на штанду су били у понуди и пчеларски производи породице Милосављевић. На Сајму туризма организована је и презентација Града Зрењанина у једној од сајамских конференцијских сала. О туристичкој понуди и потенцијалима говорили су градоначелник Зрењанина Чедомир Јањић, директор Туристичке организације града Зрењанина Зоран Љуботина и директорка Специјалне болнице за рехабилитацију „Русанда” у Меленцима др Зорица Ћулибрк.

Градоначелник Зрењанина казао је да је њихов град леп и да много имају да понуде туристима и посетиоцима.

– То је још увек недовољно искоришћен потенцијал – рекао је Јањић. – Верујем да многи не знају да на само петнаестак километара од центра града имамо слано језеро и реномирану бању, а да је с друге стране Специјални резерват природе „Царска бара”. Немамо планине и море, али смо се потрудили да имамо манифестације за које се зна надалеко. Пример је недавни догађај у селу од хиљаду становника Белом Блату, који је посетило више од 15.000 људи. Слично је и за „Дане пива”, када наш град од 80.000 становника, посети и до пола милиона гостију.

Јањић каже да се труде да организују и спортске спектакле у њиховим халама и стадиону, а управо зато те објекте реновирају и уређују, те је позвао се да посете Зрењанин.

Говорећи о Специјалној болници за рехабилитацију „Русанда” у Меленцима, директорка др Зорица Ћулибрк је подсетила на то да та бања поседује лековито блато посебног састава и квалитета. Оно је јединствено у Србији, али и у далеко ширим оквирима.

– Бања се налази на обали највећег сланог језера у Србији, на чијем дну је лековити пелоид, односно муљ – нагласила је др Ћулибрк. – Ми смо једина бања која тај пелоид може да употреби у сврху лечења на потпуно природан начин. Све друге бање глину мешају с лековитом водом, док наше блато може да се примењује директно, и то се чини већ дуже од 150 година. Бања се последњих година све више развија, шири понуду превенције здравља и велнес програме, а једна од предности је и локација у заштићеном парку природе с изузетним биодиверзитетом. У овој години капацитети и понуда увећани су 20 одсто, захваљујући подршци Града обновљен је блатни блок, а сопственим улагњима и хидроблок.

Директор Туристичке организације Зоран Љуботина казао је да расположиви смештајни капацитети у граду и околини не могу задовољити све већу тражњу.

– Имамо све више гостију, а трудимо се да им понудимо разноврсне садржаје – навео је Љуботина. – Тако смо имали хорске и дечије фестивале „Корзо фест” и „Банатске вредне руке”, „Банатску бајку”, која гостује и у селима, имамо купалишта и излетишта, Специјални резерват „Царску бару”, те бању и ова година је одлично почела. Следе нам и 35. „Дани пива”, који су бренд нашег града.

Ж. Б.

EUR/RSD 117.5803
Најновије вести