Ковачевић: Улажемо у равномеран развој Војводине

У последњих девет месеци Управа за капитална улагања Војводине организовала је два конкурса на којима је финансијски подржала 88 пројеката у 39 (од укупно 45) војвођанских локалних самоуправа, за шта је укупно издвојено нешто више од 1,7 милијарди динара.
kovacevic
Фото: Dnevnik.rs

Новац за пројекте добиле су и општине које никада до сада нису билe у програму финасирања, односно суфинансирања од стране Управе за капитална улагања, каже у разговору за “Дневник” Недељко Ковачевић директор УКУВ.

Он додаје да је од 1. јула прошле године када је дошао на место директора, покрајинска Управа за капитална улагања урадила значајан посао, јер су готово све војвођанске локалне самоуправе обухваћене програмима финансирања, пратећи политику Покрајинске владе која се залаже за равномеран развој Војводине. Број од 39 општина повећан је за две јер је Дом здравља у Руми добио медицинску опрему преко УКУВ-а, а капитална инвестиција од 500 милиона динара за реконструкцију и адаптацију Интерног одељења Опште болнице у Панчеву укључила је и овај град на листу локалних самоуправа које су у протеклих девет месеци добиле новац од Управе.

 

У току је стручна оцена за одабир добављача за три ангио-сале за Сомбор, Суботицу и Зрењанин

Највећа издвајања у протеклом периоду биле су у побољшање здравствених услуга, те је уз реконструкцију панчевачке болнице, издејствована употребна дозвола за Каменицу 2, набављена опрема за Килинички центар Војводине, а започета је и изградња зграде Хитне помоћи у Новом Саду коју заједнички финансирају УКУВ и Град Нови Сад.

“У току је стручна оцена за одабир добављача за три ангио-сале за Сомбор, Суботицу и Зрењанин. Војводина је до сада имала две ангио-сале у то у Институту и Сремској Каменици. То је веома значајно, имајући у виду да је највећа смртност у Војводини управо од кардиоваскуларних обољења“, указује Ковачевић.

Он додаје да се прича о улагању у здравство овде не завршава, јер је Управа по први пут одобрила средства за санацију домова здравља у општинама, што се до сада није радило, већ се набављала медицинска опрема, док је санација била у искључивој надлежности локалних самоуправа.

“Реконструишeмо амбуланте у Пландишту, Бачкој Тополи, али и селу Сакуле у општини Опово која спада у четврту групу општина по развијености. Такође, набављана је и опрема за домове здравља“, објаснио је директор Управе за капитална улагања.

Управа и ове године наставља улагање у најкапиталнији објекат у области културе у Војводини - реконструкција Народног позоришта у Суботици.

“Шеста фаза треба да се заврши половином маја, а у припреми је тендерска документације за седму фазу, где су средства обезбедили Покрајина преко Управе 110 милиона, република 110 милиона и 24 милиона Града Суботица. То је претпоследња фаза. Осма би била последња фаза која је планирана да се реализуије у току идуће године, а према нашим плановима најкасније на пролеће 2019. све то треба буде завршено. Од 2006. године се ради то позориште и за његову реконструкцију и опремање је до сада уложено и треба да се уложи више од милијарду и по динара“, истиче Недељко Ковачевић.

 

Деведесет милиона динара за енергетску ефикасност
У току је конкурс за енергетску ефикасност који траје до 7. априла а предвиђено је 90 милиона динара
"Тај конкурс подразумева реконструкцију реконструкцију, санацију и адаптацију јавне расвете, постројења за производњу топлотне енергије, термичких омотача, и термотехничких система у објектима, као и изградња постројења за коришћење обновљивих извора енергије", објаснио је Ковачевић.

 

Он наводи да се посебан акценат даје на опремање индустријских зона и на развој општина треће и четврте категорије развијености. Због тога је инвестирано и изградњу и орпемање индустријских зона у општинама Кањижа, Ковин, Инђија, Нови Бечеј, Шид...Приликом одлучивања за избор пројеката УКУВ даје предност незавршеним пројектима који се раде из више фаза, а имају велики значај.

 

Нови Сад никада није добио новца од Покрајине као што је то сад и ови пројекти који ће бити реализовани, не би били реализовани да није Војводине. Ми смо партнер Новог Сада и сигурно је да ћемо наставити у будућности да сарађујемо и радити на развоју самог града

“Опредељујемо се за завршетак започетих пројеката. Ту могу да поменем Ковачицу, где смо одобрили средства за изградњу треће фазе фабрике воде. Белој Цркви смо дали на два конкурса новац за другу и трећу фазу завршетка индустријске зоне како би могли да доведу инвеститоре. Такође финансирамо и наставак реконструкције туристичког комплекса “Палић” да се заврши велика тераса и уреди парк. Определили смо средства и за потисни вод Црвенка-Кула који је еколошка црна тачка Европе. Радови су у току, ове године ће бити завршени. Финасирамо и завршетак канализације у Врбасу. Такође у шидском насељу Сот финансираћемо завршетак изградње водовода... Сремска Митровица добила је 80 милиона динара за завршетак изградње подвожњака што је најважнији капитални пројекат у Сремској Митровици ове године“, нагласио је Ковачевић.

Нови Сад ће ове године бити у зениту што се тиче улагања Управе за капитална улагања Војводине, јер се на територији града реализују и планирају велики инфраструктурни пројекти. Поред изградње зграде Хитне помоћи, дозволе за “Каменицу 2”, Управа ће финансирати са градом изградњу Сентандрејског булевара, уређење саобраћајних површина у Кампусу, али и уређење саобраћајница које ће обухватити Грчкошколску и Милетићеву улицу, Партизанску улицу и део Камењара. Такође финансираће се коплетна реконструкција Основне школе “Васа Стајић”. Уз то, за завршетак новог Жежељевог моста, УКУВ је издвојила је 800 милиона динара.

 

Позив општинама
За Управу за капитална улагања Војводине, сви  пројекти пођеднако важни, без обзира што се за неке издваја више новца. Ковачевић је позвао општине да прате конкурсе, припремају пројекте и да сарађују са Управом.
"Наш став је да општине које буду реализовале пројекте и чија релизација буде била у року имају предност приликом следећих конкурса. Управа ће пратити помно реализацију пројеката за које је издвојила новац", закључио је Ковачевић.

 

Инвестирано и у изградњу и орпемање индустријских зона у општинама Кањижа, Ковин, Инђија, Нови Бечеј, Шид

“ Нови Сад је културни, привредни и административни центар Војводине, а проглашен је за европску омладинску престоницу и културну престоницу Европе и заслужује да добије средства за капиталне пројекте. Морам да истакнем да Нови Сад никада није добио новца од Покрајине као што је то сад и ови пројекти који ће бити реализовани, не би били реализовани да није Војводине. Ми смо партнер Новог Сада и сигурно је да ћемо наставити у будућности да сарађујемо и радити на развоју самог града“, оценио је Недељко Ковачевић

Такође, у току је поступак избора извођача радова за рушење зграде РТВ Војводине на Мишелуку. Паралелно са тим се припрема и терен за изградњу нове зграде РТВ-а, а Ковачевић очекује да почне изградња ове године.

“Пошто сматрамо да је Фрушка гора значајан туристички потенција, и с обзиром на број манастира и цркава можемо сматрати духовним центром Србије, у току је реконструкција Гребенског пута од Иришког венца до хотела “Норцев” која би требала да буде готова до Ускрса, а ради се пројектна документација за наставак реконструкције тог пута од “Норцева” до Банстола која би требала да буде готова до краја ове године. Имамо обећања из “Путева Србије” да ће се по изради пројектне документације приступити санацији пута Банстол - Сремски Карловци“, најављује директор Управе за капитална улагања Војводине. 

 

Александар Савановић

Фото: Покрајинска влада

EUR/RSD 117.5738
Најновије вести