Негују се легендарни бођоши у Сомбору

СОМБОР: С пуно разлога се хвалећи својим зеленилом, Сомборци врло добро знају да епитет најзеленијег града у овом делу света захтева пуно труда овдашњих комуналних служби, па тако и радника Јавног комуналног предузећа „Зеленило“, не би ли се ова титула и задржала.
г
Фото: Dnevnik.rs

Мада се више од века могу подичити бујним дрворедима и парковским површинама, често им ова лепота вегетације и загорча живот.

Услед недовољног и нестручног орезивања крошњи у протеклим деценијама, али и побољевења столетних стабала, није редак случај да управо у тако турбулентним временским приликама какве карактеришу цело овогодишње пролеће и почетак лета, пале гране па и цела стабла изазивају поприличну материјалну штету, па чак и повреде овдашњих житеља.

Управо због тога се у неколико протеклих година озбиљно, поред вађења трулих и болесних стабала и садње нових дрвореда, приступа орезивању крошњи пре свега легендарних копривића, односно бођоша, који су својеврсни заштитни знак сомборског зеленила. Тако су и ових дана радницима „Зеленила“ пуне руке посла. Кренуло се орезивањем копривића у центру града и у још неколико уливних улица ширег центра као што су Тозе Марковића, 21. Октобра, на Стапарском путу... јер оне су и прво лице града са којим се сретну туристи и путници намерници.

Реч је углавном, о кугластим бођошима сађеним претходних неколико година уместо старих и оболелих, и сви потичу са расадника „Зеленила“. Кугласта форма се сади у улицама где су проводнике на бандерама угрожавали копривићи чије су гране, због урастања у жице, приликом јачег ветра често изазивале прекиде струје или проблеме друге врсте. Посао орезивања доноси двоструку корист, пошто се не само смањује маса крошње што омогућује биљци лакше преживљавање у очекиваним условима летњих жега и недостатка влаге, већ је након орезивања и естетски ефекат далеко већи.

Фото: Dnevnik.rs

Мада усмерени на сам град, овдашњи комуналци задужени за варошку флору не запостављају ни околна села, па су радници ЈКП „Зеленило“ почели ових дана са орезивањем крошњи дрвореда и на јавним површинама у Колуту. Како кажу у тамошњем Савету Месне заједнице, најпроблематичнији део је управо испред зграде МЗ, као и у ширем центру, где је потребно орезати већи број стабала код којих се гране суше и учестало падају под ударима ветра, па представљају опасност за пролазнике. Посао, за који је уз моторне тестере, коришћена и висинска платформа, потрајао је више дана.

Разлог зашто се посебна пажња посвећује јавном зеленилу управо у овом, једном од мањих села на подручју града, је тај што је Колут заправо „Сомбор у малом“, када је у питању урбана вегетација. Наиме ово насеље, које се налази на путу који води до граничног прелаза са Мађарском код Бачког Брега,  располаже већим јавним површинама под зеленилом парковског типа, на шта су мештани поносни ништа мање него варошани на своје паркове и дрвореде. А то са собом повлачи и више посла на њиховом одржавању.

М. Миљеновић

 

Пројекат „Јавни интерес у Сомбору“ реализовала је „Панонија медиа“ у сарадњи са „Дневником“. Ставови изнети у овом тексту нужно не изражавају ставове локалне самоуправе, која суфинансира пројекат.

EUR/RSD 118.1396
Најновије вести