Нових хиљаду квадрата у паланачком дому здравља

БАЧКА ПАЛАНКА: Почетком ове године у Бачкој Паланци било је планирано да се у оквиру овдашњег Дома здравља „Др Младен Стојановић” изврши само реконструкција гинекологије, у оквиру постојећег спратног објекта.
1
Фото: Доградњом ће Дом здравља имати 6600 квадрата​ ​

 Међутим, ангажовањем надлежних пројекат је проширен, а биће готов до краја године, па ће ово здање добити нов други спрат са око 1.000 квадратних метара у наредне две године.

- Инвеститор је Канцеларија за јавна улагања Владе Републике Србије, а предвиђено је да се овде уложи око 600 милиона динара - каже за „Дневник” Перо Мијановић, председник Управног одбора Дома здравља у Бачкој Паланци. - Ово је једини пројекат, поред две болнице, којим се један дом здавља гради на репрезентативном нивоу, по најмодернијим стандардима као у најразвијењим земљама. Дом здравља ће овом надоградњом имати укупно 6.600 метара квадратних, а коначно ће због спрата бити изграђен и лифт, чиме ће пацијанетима бити олакшан долазак код лекара. Тачније, вероватно почетком идуће године почеће радови на адаптацији, реконструкцији и надоградњи са комплетном обновом инфраструктуре и партерним уређењем.

Фото: Перо Мијановић

Пре почетка пројектовања извршено је статичко и конструкционо испитивање и утврђено је да се ови послови могу радити. Новост је и то што ће бити изграђена рампа за особе са инвалидитетом, а служба хитне помоћи, која је сада непосредно уз улаз у Дом здравља, сели се на функционалнију локацију, додаје Мијановић. Нов простор хитна ће добити са дворишне стране и Бачком улицом биће повезана са Улицом Југословенске армије. На овом великом подухвату раде пројектанти општинског Јавног предузећа „Стандард” у сарадњи са колегама из Шида.

- Када овај посао буде завршен створиће се много бољи услови за рад здравствених радника, али и пацијенти ће се пријатније осећати - каже др Горан Ступар, директор Дома здравља. - Ова адаптација, реконструкција и надоградња неће повећати број лекара нити проширити број услуга које до сада пружа наша установа, али, на пример, добићемо простор за рад саветовалишта, пре свих за труднице и дијабетичаре. Солидно смо опремљени апаратима, а аплицирали смо код локалне самоуправе за набавку још једног ултразвука који нам је потребан, вредности од 6,5 милиона динара. Уводе се електронски картони, а пацијенти ће знати тачно код ког су лекара, колико траје преглед, односно када су на реду. Наш Дом здравља је, на пример, 2013. године имао 86 лекара, а данас 65 колико нам докторских плата признаје Фонд, као и за 122 техничара. Изгубили смо право на ортопеда и хирурга, а угашена је и ординација спортске медицине.  Ступар каже да се сналазе како би пацијентима обезбедили доступност здравственој заштити. Активирали су својевремено медицину рада, пружају поново услуге фабрикама, зарађују и тако плаћају недостајуће лекаре, специјалисте. Хирург и ортопед долазе у Бачку Паланку из Новог Сада, али то није довољно и поред помоћи локалне самоуправе.

Фото: Др Горан Ступар

- Ипак, нама највише недостаје лекара опште праксе који одлазе као и специјалисти. У случају да лекар оде на боловање или годишњи одмор морамо ми ускакати или примати на одређено време, а и то је тешко, јер овде на тржишту рада нема лекара. Велики проблем су и медицинске сестре, јер многе одлазе у западне земље за много веће плате, друге, на пример, узимају неплаћено и одлазе да раде на по пар месеци, па се враћају. Примамо младе медицинске сестре на одређено, а оне се труде како би засновале радни однос, уколико старије оду у пензију, или у иностранство – вели Ступар.


Са Бачом до новог физијатра

Поједине специјалности домови здравља могу имати ако брину о 100.000 пацијента, а Бачка Паланка има преко 55.000.

- Довијамо се па смо се Фонду обратили заједно с комшијама из Бача, да нам одобре још једног физијатра, а он би, на пример, радио две трећине за нас, а једну трећину за општину Бач, која има исти проблем, али знатно мање становника. Ту је важно шта ће рећи Институт за јавно здравље Војводине, али ми се надамо да ћемо овај проблем некако пребродити – каже др Горан Ступар.


Проблем су и возачи, јер ова установа има девет екипа хитне помоћи, возила дневно пуно прелазе на путу до установа у Новом Саду, Сремској Каменици, превозе пацијенте на дијализу...Правилник фонда није предвидео њихове годишње одморе ни боловања. Паланачкој установи, каже Ступар, потренбо је једно ново санитетско возило, али и два путничка за рад по селима, јер у свих 13 села постоје здравствене амбуланте и лекари.

Милош Суџум

Пројекат „Јавни интерес у Бачкој Паланци” реализује ДВП Дигитал, а суфинансира Општина Бачка Паланка. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту не изражавају нужно ставове органа који је доделио средства. 

EUR/RSD 117.5896
Најновије вести