Предшколско образовање доступно за децу из осетљивих група у Бачком Моноштору

СОМБОР: Након недавне изградње инклузивног игралишта у градском Парку хероја, са прилазним стазама, меканом гуменом подлогом и прилагођеним справама за играње, тако да имају приступ и у њему могу да се играју и деца са сметњама у развоју, локална самоуправа је наставила са сличним акцијама.
vrtici za osetljive
Фото: Град Сомбор

Не занемарују се ни сеоске средине. Тако је отпочело реновирање и адаптација просторија Предшколске установе „Вера Гуцуња“ у Бачком Моноштору, које ће бити намењене предшколском образовању управо деце из осетљивих група.

Овај замашни посао се одвија у оквиру пројекта „Сви у вртић“ који спроводе Град Сомбор, Предшколска установа „Вера Гуцуња“,  градска организација Црвеног крста, овдашњи Центар за социјални рад и сомборско Удружење за подршку особама са аутизмом „Маслачак“. Како би се уверили којим темпом се радови на реконструкцији одвијају Бачки Моноштор су обишли и  члан Градског већа за област здравства и социјална питања др Далибор Форгић, директорка Предшколске установе Александра Перовић, координатор Града Сомбора за ромска питања Александар Радуловић и Милан Проле испред Одељења за образовање Градске управе.


Увек у корак с временом

Поред тога што је град најдуже непрекидне традиције образовања учитеља и васпитача на словенском југу, Сомбор је био и један од првих градова који је добио забавиште. Наиме, недуго по оснивању првог светског вртића чувеног Фридриха Фребела 1840. године у Тирингији, прва српска забавиља у Сомбору Олга Павловић је у Улици Златна греда основала забавиште које је радило до почетка Првог светског рата.


Пројекат „Сви у вртић“ бави се повећањем обухвата деце узраста од три до пет и по година квалитетним предшколским васпитањем и образовањем, а у циљу унапређења доступности предшколских услуга породицама из друштвено осетљивих група, креираће се програм намењен деци из циљних група. Предвиђено је да ова новоформирана група има око двадесетак деце годишње, у просторијама већ постојећег вртића у Бачком Моноштору, где су у току радови.

Пројекат ће, поред васпитно – образовног рада са децом, омогућити и саветодавни рад за родитеље, као и информисање породица о услугама и могућностима које могу да користе као припадници друштвено осетљивих група. Како се могло сазнати укупна вредност пројекта је нешто преко шест милиона динара, с тим да највећи део средстава долази из републичког буџета, тачније од Министарства просвете, науке и технолошког развоја које је обезбедило безмало 5.600,000 динара док је овдашња локална самоуправа из своје касе наменски определила нешто мање од 600.000 динара.    

М. Мћ

EUR/RSD 117.3179
Најновије вести