Регенерација Дунава на моношторски начин

БАЧКИ МОНОШТОР: Потпуно у складу са чињеницом да живе на подручју Специјалног резервата природе „Горње Подунавље“, тачније да су његова својеврсна престоница, житељи Бачког Моноштора су и ове године одржали, сада већ традиционални еколошко-музички фестивал „Регенерација Дунава“.
в
Фото: З. Митић – УГ „Подунавац”

Ентузијасти из Удружења грађана „ Подунав“ су и ове половине јула били на висини задатка када је организација у питању, па су сада већ пасионирани посетиоци манифестације која се одржала по дванаести пут имали прилику да у амбијенту тамошњег Еко-рекреативног центра уживају у многобројним садржајима са уметничком и еколошком тематиком.

Потпуно очекивано и ове године фестивал је посвећен управо Специјалном резервату природе „Горње Подунавље“ као и УНЕСКО Резервату биосфере Бачко Подунавље. Кроз радионице, едукације и изложбе покушано је да се додатно развије свест посетилаца и јавности о значају ових заштићених природних богатстава.

Првог дана организована је креативна радионица „Гипсаризација са Кишом“ коју је водио сомборски уметник Кристијан Киш. Деца, учесници радионице бојадисала су одливке у гипсу у облицима различитих животиња, уз пригодну радионицу на тему заштићених животињских врста у нашем окружењу. Представљена је и изложба слика Мине Шево, која је привукла велику пажњу посетилаца. Уприличена је и изложба фотографија Милице Тепавац из Сомбора и Марка Нађа из Бачког Моноштора, чија је тема била веза човека и природе.

Примену природних материјала у уметничке сврхе, кроз сламарске радионице представили су Марио Станић и Дејан Митић, који су, поред израде детаља од сламе, израдили и ревитализовали прошлогодишње велике скулптуре од сламе, док је друге вечери фестивала од сламе направљена, а након тога и спаљена велика скулптура митског феникса.

Фото: З. Митић – УГ „Подунавац”

Како би се оправдала и друга фестивалска одредница, у музичком делу вечерњом свирком су се посетиоцима представили Бараба Дуб Соунд Сyстем, Лоњ Фрељуенцy, Мефа, Гигатрон, Литтле Схуја, Јелоњ , Схоњ Ме Селецта.

Да су организатори фестивала у Бачком Моноштору сензитивни и на друге проблеме, посведочила је и посета блискоисточних и афричких миграната из Прихватног центра у Сомбору, током које су породице са децом учествовале у сламарским радионицама и у припреми ручка. Музички програм почео је пројектом Јажбука, током кога су врсни музичари Тхе Хат Маттерс посетиоце прошетали кроз историјат yеза, на питак и пријемчив начин, а како ни најмлађи нису заборављени, одржана је и радионица за децу „Дунавска бојанка“ током које су деца бојадисала мајице са мотивом Подунавља, које су након израде понела кући као поклон фестивала. У вечерњим часовима пак, отворена је изложба фотографија „Траг у води“, аутора Бориса Ерга, представљајући пејзаже и детаље из целе Србије, а проткане водом као једним од основних елемената.

Последњег дана фестивала, на сам Дан европског Амазона, у сарадњи са Светском организацијом за природу (ЊЊФ) и Покрајинским заводом за заштиту природе, организовано је представљање књиге о УНЕСКО Резервату биосфере Бачко Подунавље. Представљени су и радови студената београдског Факултета организационих наука на тему одрживих бизниса у Резервату биосфере. Прослава Дана Евро Амазона подразумевала је и шетњу стазом Штрбац на коју се одазвао велики број посетилаца, а врхунац саме шетње је био концерт-перформанс, који су уприличиле чланице хора „Мусица Вива“, наступом на самој обали баре Семењача, изводећи композиције из целог света, посвећене природи, да би дан био завршен вожњом бродићем Великим бачким каналом.

М. Мћ

 

EUR/RSD 117.5814
Најновије вести