Слатка фабрика за 1.000 тона меда

КАЊИЖА: У предузећу “Тисакооп” ДОО из Кањиже у току је изградња фабрике за прераду меда и проширење логистичког центра, у вредности око три милиона евра, што је значајан развојни корак.
Hala u „Tisakoopu” uskoro pogon za preradu meda  Foto:Dnevnik.rs/ M. Mitrović
Фото: Хала у „Тисакоопу” ускоро погон за прераду меда  Фото:Дневник.рс/ М. Митровић

“Тисакооп” се већ 28 година успешно бави трговином, пре свега увозом деликатесних прехрамбених производа из Мађарске и извозом наших производа на инострано тржиште.

Заменик директора “Тисакоопа” Карољ Кермеци најављује да ће нови погон бити у функцији у мају, за овогодишњу пчеларску сезону. Средства за градњу погона и проширење делатности остварена су посредством Фондације “Просперитати” из пакета финансијске подршке Владе Мађарске, а према речима Кермеција биће то нови изазов за ову фирму.

„Предвиђено је да се отвори 20 нових радних места, можда и више. Имаћемо потебу за упошљавањем квалификоване радника у производном погону, лабораторији и другим организационим деловима предузећа. У питању је инвестиција која омогућава развијање дугорочне сарадње са пчеларима из Војводине и сигуран пласман меда и других пчелињих производа“, каже Кермеци.

У новоизграђеној хали површине 750 квадратних метара, капацитет погона биће прерада 1.000 тона меда годишње, као и проширење логистичког центра који се наслања на постојећи из кога се дистрибира роба из Мађарске у трговине широм Србије и снабдевају “Хунгарикум центри” ове фирме. 

Менаџер за откуп меда у “Тисакоопу” Јожеф Доморад истиче да није у питању само инвестиција него и дугорочна сарадња са пчеларима, те додаје да су пчелари из региона Потисја и других војвођанских места до сада показали велику заинтересованост за сарадњу. 

Заменик директора „Тисакоопа” Карољ Кермеци најављује да ће нови погон бити у функцији у мају, за овогодишњу пчеларску сезону
Фото: Карољ Кермеци Фото:Дневник.рс/ М. Митровић

„Дугорочну сарадњу са пчеларима намеравамо да радимо на другачији начин, склапањем уговора о сарадњи чијом реализаицјом ће корист бити обострана. Већ имамо скоро 200 пчелара а којима конкретизујемо сарадњу, а остварили смо контакте са још 500 који су фази размишљања. Поред откупа и прераде меда сарадња ће се огледати још у снабдевању пчелара амбалажом за складиштење меда и других материјала који су им неопходни за одржавање и развој пчелињака. Они то неће морати да плате одмах приликом испоруке него компензацијом приликом испоруке меда. Такође смо преузели обавезу за организовање обуке пчелара“, објашњава Јожеф Доморад. 

У „Тисакоопу” сматрају да је улагање у фабрику за прераду меда и дугорочна сарадња са пчеларима значајан допринос за унапређење и развој пчеларства у Војводини. 

„Сматрамо да у пчелартсву, производњи и преради меда има потенцијала, што показују наша истраживања која смо вршили на иностраним тржиштима. Откупљени мед првенствено желимо да пласирамо на иностраном тржишту, око 80 одсто, а само једна петина биће намењена је домаћем тржишту у Србији. Знамо да је Европа, увозник меда, јер је практично потрошња већа него што се производи. Исто тако рачунамо и на тржишта Далеког Истока на неке друге земље где се то исплати. Знамо да се у Војводини производи мед доброг квалитета, што су потврдиле анализе разних медова које смо вршили у инострнаим лабораторијама. Нормално је да квалитетан мед има цену, а што се тиче перспективе, није само у питању мед него и други производи из пчеларства, који се исто тако могу пласирати на тржишту“, наглашава Доморад.

За почетак рада слатке фабрике за прераду меда у “Тисакоопу” кажу да су првенствено оријентисани на сарадњу са војвођанским пчеларима, али напомињу да има могућности и за сарадњу са пчеларима из других крајева Србије.

М. Митровић

EUR/RSD 117.1695
Најновије вести