Сликарева вила крај Бегеја споменик културе

ЗРЕЊАНИН: Вила сликара Јожефа Варкоња у Зрењанину утврђена је ове године за споменик културе, потврдио је зрењанински Завод за заштиту споменика културе.
Kuća Jožefa Varkonja još jedan spomenik kulture Foto: Dnevnik.rs
Фото: Кућа Јожефа Варкоња још један споменик културе Фото: Дневник.рс

Вила Варкоњ једна је од најзначајнијих грађевина ван најуже зоне старог језгра Зрењанина, на адреси Кеј 2. октобра 27. Изграђена је 1910. године, у стилу сецесије, за познатог сликара – импресионисту Јожефа Варкоња из Великог Бечкерека.

- Сликар Јожеф Варкоњ је користио своју вилу за становање, али је у летњим месецима њене просторије претварао у сликарски атеље, окупљајући око себе уметнике из целе Војводине. Саграђена је на пространој, парковски уређеној парцели, дубоко увучена од улице, недалеко од реке Бегеј. Хармонично здање, складних пропорција, успело је остварење талентованог локалног пројектанта, грађевинског мајстора Матиаса Штифела – објашњава историчар уметности Бојан Којичић, из Завода за заштиту споменика културе Зрењанин.

Приземна грађевина са мансардом, у којој је био уметников атеље, саграђена је у стилу сецесије. Фасада је компонована симетрично, а обрађена једноставно, са пространим лучним отворима у приземљу и мансарди.


Хојдекова кућа у стилу модерне

У оквиру заштићене околине споменика културе Виле Варкоњ, налази се још једна грађевина која поседује архитектонску вредност. У питању је Хојдекова вила, изграђена 1939. године, у стилу модерне, а први њен власник био је Роберт Хојдек.

- Ова једноспратна вила складних пропорција поседује све карактеристике савремене архитектуре за то време – кубична форма, чисте и праве линије. Пројектовао ју је Бечкеречанин Вајтершан Јосиф, грађевински предузимач, који је био један од најплоднијих локалних пројектаната тридесетих година 20. века у Великом Бечкереку – напомиње Бојан Којичић, и додаје да је вила очувана у изворном облику.


-Оно што ову вилу чини препознатљивом и што јој даје посебну ликовност је завршетак њене  главне фасаде у облику трапезасте високе атике обложене дрветом у којој је тавански прозор у форми преломљене, шестоделне линије – наглашава Којичић.

У предњем делу смештене су репрезентативне просторије власника виле, односно, трпезарија и дневна соба која је мањим ходником повезана са осталим просторијама окренутим ка дворишту - кухињом, собом за послугу и оставом. Вила сликара Јожефа Варкоња је и у ентеријеру задржала свој аутентичан изглед из времена изградње. Сачувана је дрвена столарија са браваријом, намештај и каљаве пећи.

Ж. Балабан

EUR/RSD 117.8360
Најновије вести