Стратегија развоја општине Ковачица на јавном увиду

КОВАЧИЦА: Пројектни тим за израду Стратегије одрживог развоја општине Ковачица за период од 2018-2025. године дао је на јавни увид радну верзију тог документа, у очекивању да ће своје идеје и предлоге за коначно њено уобличавање дати заинтересовани грађани и институције.
Kovačica trasira puteve održivog razvoja  Foto: Dnevnik.rs/ M. Mitrović
Фото: Ковачица трасира путеве одрживог развоја  Фото: Дневник.рс/ М. Митровић

У писменој форми идеје и предлози могу да се 13. септембра ове године доставе Одељењу за инвестиције и локални економски развој електронском поштом:razvoj@kovacica.org или путем поште на адресу: 26 210 Ковачица, Улица маршала Тита 50, уз напомену за Одељење за инвестиције и локални економски развој.

- Драго нам је да је и до сада у процесу израде Стретегије одрживог развоја општине Ковачица био велики одзив на радионицама које смо организовали, а које су биле секторски подељене на више области. Имали смо радионице са представницима институтуција у области друштвеног развоја где смо обухватили образовање, социјалну заштиту и омладину, затим на тему инфраструктуре, комуналне делатности и заштите животне средине, такође из сектора пољопривреде и руралног развоја - каже руководилац Одељења за инвестиције и локални економски развој општине Ковачица Даниел Магду.

Фото: Даниел Магду  Фото: Дневник.рс/ М. Митровић

У процесу израде поред пројектног тима за израду Стратегије укључени су челници локалне самоуправе и Општинске управе, представници институција и организаиција које имају утицај на процес развоја и експерти из различитих области, а израду Стратегије је финансијски подржао Покрјаински секретаријат за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу АП Војводине. 

- Прва фаза израде је била усмерена на укључење свих кључних фактора, са нагласком на стварање широког консензуса и подршке за будуће активности. Међусобно повезивање директних носилаца власти у општини, представника различитих институција и експерата из области из којих су члановима тима били потребни савети, створило је мрежу стручњака и институција које су способне да реше велики број развојних проблема који се могу појавити током имплементације – додаје Магду.

Накод одржаних радионица прикупили смо све информације о садашњем стању, проблеме и могућим приоритетима за решавање проблема, па је сачињена радна верзија Стретегије одрживог развоја општине Ковачица, у коју заинтересовани могу остварити увид на званичном сајту општине, уз могућност да се доставе идеје, сугестије и предлози за уобличавање коначне верзије документа.


У реду недовољно развијених

Приликом формулисања Стратегије економског развоја општине пошло се од податка да Ковачица спада у ред недовољно развијених општина. Овде живи око 24.500 становника, у седишту општине Ковачици и насељима Дебељача, Црепаја, Падина, Самош, Идвор, Уздин и Путниково. Становништво је вишенационално, најзаступљенији су Словаци, Срби, Мађари и Румуни, па су у службеној употреби четири језика: српски, словачки, мађарски и румунски.Сва насеља су повезана асфалтним путевима укупне дужине 75 километара, а територију општине пресеца и железнички правац Београд-Кикинда. Од већих градских центара најудаљенији је Нови Сад 75, Београд 52, Вршац 62, Зрењанин 43 и Панчево 32 километра.Од 419 квадратних километара колико захвата општина Ковачица, 89,5 посто су пољопривредне површине. Пољопривреда је главна делатност, али има Ковачица привредне, туристичке и друге потенцијале


- Одржаћемо завршну конференцију на којој ћемо грађанима и широј јавности представити завршну верзију документа, па ће се она затим наћи пред члановима Општинског већа и одборницима Скупштине општине Ковачица, а усвајање се очекује до краја септембра – предочава Магду.

Он наглашава да су циљеви Стратегије одрживог развоја општине Ковачица усмерени на подстицање инвестиција које ће обезбедити висок и дугорочан економски раст локалне заједнице.

- Свака стратегија локалног економског развоја неминовно се фокусира на компаративне предности локалне заједнице, на постојећа или потенцијална тржишта и на препреке или слабости унутар локалне заједнице. Она обично не треба да има утицај само на поједине секторе локалне привреде, већ на целу економију заједнице и суседног подручја. Основни циљ је јачање конкурентности, што ће обезбедити висок одрживи развој – указује Магду.

М. Митровић

Пројекат „Ковачица данас“ реализовала је „Панонија медиа“ у сарадњи са „Дневником“. Ставови изнети у овом тексту нужно не изражавају ставове локалне самоуправе, која суфинансира пројекат.

EUR/RSD 117.3294
Најновије вести