Све више људи у околини Инђије, уведен порез на викендице

ИНЂИЈА: Пандемија је проузроковала да је свака викендица на територији општине Инђија попуњена, а према речима председника општине Инђија Владимира Гака, пуно их је, готово 11.000 објеката за одмор и повремени боравак.
Vikendice/Dnevnik.rs/Slobodan Šušnjević
Фото: Дневник.рс/Слободан Шушњевић/Викендице  

-Та викенд-насеља нису била ни замишљена када су прављена да треба да буду урбанизована, зато се и зову викенд-насеља, али је све већи притисак људи који се налазе у тим насељима и радићемо једно по једно, попут гаса који ће бити доведен - каже Гак. -Наравно, то неће бити приоритет и то молим људе да разумеју, јер добијам по стотину питања на дан, људи који су се доселили из Новог Сада или Београда, бежећи од коронавируса. Купе викендицу на Банстолу или у Бешки, при том купе чак и нелегално подигнут објекат и онда ми пишу како се хвалим како је Инђија најбоља општина, а они немају воду, асфалт итд.

Гак додаје да таква питања нису на месту и сви се љуте, јер су први пут у историји опорезовали викендице.

-То је нека просечна цена, за 50 квадрата објекта порез је око 5.000 динара за годину дана. Мислим да то стварно није много, а свакодневно се трудимо колико год је то могуће, да поправимо путеве у викенд насељима, уведемо гас, увешћемо воду и радимо редом, али то заиста није приоритет и не може да се очекује да се ради одмах, јер је много посла и у другим насељима- наводи Гак.

Колико су викендице пуне у Инђији, рекордна је и станоградња. У односу на суседне општине Инђија има дупло више издатих грађевинских дозвола. Инђији је од почетка године до новембра издато 175 грађевинских дозвола, што је рекорд у области станоградње. У последњих неколико месеци изграђено је више објеката колективног становања него у последњих десет година.

Иначе, по подацима Републичког завода за статистику, сремски округ је на трећем месту по броју издатих грађевинских дозвола на нивоу целе Србије. Један од разлога који су утицали на процват станоградње је и одлука локалне самоуправе у 2017. годину да спусти накнаду за уређивање грађевинског земљишта за 80 процената. Пет година пре те одлуке није изграђен ниједан квадрат за колективно становање, тако да је накнада само изједначена са накнадама које постоје у суседним општинама.

У Инђију се досељавају и породице из централне и јужне Србије, а Гак сматра да нема краја у држави из којег није дошла нека породица.

-Ако размишља неко о пресељењу због неразвијене привреде или неких других ствари, чињеница је да таквих делова има, али је најбоље да се људи определе и дођу, да ли у Инђију или други град у нашој земљи и не иду у Немачку, Француску, Шпанију,  ако већ напуштају свој родни град- сматра Гак. -У Србији може лепо и добро да се живи, са својим народом, пријатељима, комшијама, опет сте у својој држави и увек сте близу да скокнете до своје родне куће, породице, пријатеља. Уколико неко размишља да се сели, позивам све да дођу у Инђију. Велики се број људи овде доселио, а свако дете је уписано у вртић.

Он додаје да се предшколски капацитети и даље проширују, иако је изграђен сасвим нов вртић, јер у Инђији за свакога има места и посебних погодности за породице.

- Ако решавате питање некретнине, много је јефитније него купити стан у  Новом Саду или Београду, а тамо сте за готово 30 минута. Будућом брзом пругом до Београда ће се стизати за 17 минута, а до Новог Сада за 13 минута. То су идеални услови за живот, које би свако у читавој Европи и на свету пожелео- поручује Владимир Гак.    М. Стакић

EUR/RSD 117.3739
Најновије вести